Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové preclíky

Preclíky navoněné škvarky, dozlatova upečené. Křupavé a ochucené směsí soli a máku. Přesně takové, které chcete ujídat z talíře při televizi nebo posezení s přáteli. Takové si připravíte podle našeho receptu.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Petra Benesova Petra Benesova

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min + doba kynutí

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

22

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 237 kJ /
6 271 kcal
Bílkoviny136,80 g
Tuky300,50 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 187 mg
Sodík 4,36 g
Sůl10,65 g
Sacharidy739,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zaděláme těsto ze všech náležejících surovin, podle potřeby ještě přidáme mléko (cca 100 ml). Krok 2: Těsto nedáváme kynout a ihned tvoříme preclíky, namáčíme v rozšlehaném vajíčku a jednu stranu pak ještě ve směsi máku a hrubozrnné soli. Nejlépe se to dělá, když si navlékneme preclík na vidličku. Krok 3: Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C

TIP: Proč předehřívat troubu

Zveřejněno 26. 1. 2015

Poznámka autorky Petra Benesova

Odmalička je miluju (a nejen já - celá rodina i všichni známí), jsou prostě skvělý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové preclíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A2Kl

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové preclíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A2Kl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

Se škvarky musí být preclíky úžasné.

Dnes jsem zase pekla, jsou skvělé:yes: Dělala jsem z půl kila mouky střední velikost a vyšlo jich kolem padesáti:-p:-)

Vynikajici a jednoduche. Prave dopekam posledni plech - dalo to na 2,5 plechu a misto hery jsem pouzila maslo. Jsou luxusni :yes:

Podávam raport - sú skvelé!:yes:
A pretože som si neverila, že by to tvarovanie praclíkov dopadlo dobre, cesto som vyvaľkala, pokrájala na tyčinky a tak piekla. Sypala som makom a sezamom. Beriem na zajtrajšiu oslavu, ale ochutnávam poctivo. Pridávam foto, s dovolením.
Peťka, vďaka za recept!:-K

Danca: Vďaka za hlásenie a výskum v tejto oblasti. S tou hrubou soľou mám podobné skúsenosti - ak pečiem nejaké pečivo a posypem povrch s ňou, v ten deň je to OK, ale na druhý deň je to navlhlé.

Konečně podávám "hlášení", jak jsem dopadla s tím uchováním těchto úžasných preclíků..:-D Zkusila jsem je uchovat třemi způsoby: 2ks jsem dala do plechové dózy, dva do papírové krabice a dva do mrazáku. Po třech dnech jsem testovala. Ty z plechové dózy a z mrazáku (po rozmrazení při pokojové teplotě) byly navrchu malinko navlhlé,zřejmě vlivem soli. Kousky uchovávané v papírové krabici tolik navlhlé nebyly, ale ani ty nebyly tak křupavé, jako po upečení. Zkusila jsem teda všechny vzorky dát na chvíli ( cca 3-4 min.)) do trouby rozpálené na 200°C, pak nechala vychladnout...a ejhle, preclíčky byly jako čerstvě upečené!! :-p
Dnes je budu péct znovu, tentokrát z celé dávky, ale zítra přijedou mladí, tak asi na uschování nic nezbyde :-D

Děkuji všem za vyzkoušení, hodnocení a fotečky. Moc mě to potěšilo:-K:-8

Petro, preclíky jsou opravdu výborné:-*, s těstem se dobře pracuje, přidávám bodík a fotku

Dnes preclíky upečeny, jsou naprosto mňamózní:-p:yes: Jiné už dělat nebudu:-)

Tento recept s určitými změnami se v naší rodině dědí z generaci na generaci. Do těsta dáváme pomleté škvarky tak, aby nebyly velké kusy a přímo nempletý máka sůl. Vyválíme, vykrajume trojúhelníkové tvary, nebo kolečka a potíráme rozšlehaným vejcem. Recept lze upravit i na sladko:-8

Danca:tak to je oříšek ;-)

Petra Benesova: super!:-) Díky moc!:-K ...a ještě kdyby tak maminka poradila, kam tu krabici schovat..:-S:-D:-D

danka1965:Danca:tak jsem se ptala mamky, jestli má nějakou zkušenost s delším uchováváním a prý se nemáme čeho bát, jednou je zapomněla v krabici a objevila až po měsíci a byly jak čerstvě upečené:-)

Myslím,že vydrží i déle,mamka jich dělá vždycky víc a když kluci přijedou,i po delší době od nějaké oslavy,tak jsou pořád luxusní.Jen na vysvětlenou,Petra je ségra;-)

Masula: stejná zkušenost s výrobou i s konzumací:-!:-) Tyhle preclíky jsou rychle hotové..a ještě rychleji snědené:-O:-D

Danca:Přesně tak jsem to dělala já,uválela jsem sí žížalu z těsta a pak jsem jen kroutila kolečka a když jsem měla koleček skoro na celý plech,brala jsem je do ruky,namáčela je do vajíčka a pak do máku nebo do kmínu se solí a dělalo se to fakt moc dobře:yes:.Taky jsem dělala z poloviční dávky,protože jsem měla málo škvarků a už jsou preclíky pryč:-O:-)):-K

magdalenka: Magdi, mně to z vidličky padalo ( no, jsem kopýtko, no:-//:-D ), tak jsem je zakroutila, vzala do ruky a potom už podle popisu v postupu:-). Dělala jsem pro začátek z poloviční dávky ( hloupý nápad!:-D), měla jsem jich dva plechy a musím říct, že lépe se mi manipulovalo s tou druhou várkou. Preclíky jsem vyválela, zatočila a nechala na desce, než se ty první upekly. No a ty "čekající" trošinku zpevnily a lépe při namáčení držely tvar;-).

Dotaz ešte k receptu. Aká je najjednoduchšia manipulácia s praclíkmi - kolečkami, tou vidličkou celé strčiť do vajca, potom mak a soľ, alebo? Dík.

Danca: :-D:-D:-D
a ma napdlo, že mrazničke mám za hrsť oškvarkov, sú odložené na pomazánku. Nemusí byť pomazánka, si myslím...

magdalenka: před chvílí jsem to udělala, čteme si myšlenky:-O:-D:-D
Přidávám fotky, konečně jsem se dostala k pc..:-8
Ježíš, to je taková dobrota, že nemůžu přestat a pořád chodím pro "opravdu poslední":-D:-D

Danca:urob pokus - strč dnes v krabičke pár kúskov do mrazničky, pozajtra vyber a uvidíš...a potom referuj, prosím.(je pravda, že ja zamrazujem normálne, nekřupavé veci).

magdalenka: Magdi, to mě taky napadlo, ale jestli by pak zůstaly tak krásně křupavé....??

Danca:ja by som zamrazila už upečené, veľa vecí pečiem s predstihom. Kysnuté veci to znášajú dobre.

danka1965:Sice jsou vždycky rychle pryč, ale už jsme měli podobnou potřebu (dělat v předstihu), takže pokud nebudou skladované ve vlhku, tak klidně týden vydrží křupavé. Mimochodem všechno nejlepší se skoro měsíčním předstihem, ať se Vám ty kulatiny vydaří:-K

Danca:jsme poctěné, díky za pochvalu;-)

danka1965: Dani, řesim podobný problém. Zkusím z těch upečených pár kousků schovat v plechové krabici na cukroví a uvidím. Pak mě ještě napadlo, jestli by nešlo udělané, neupečené preclíčky zamrazit... a pak už je jen potřit vejcem, posypat a upéct...

dobrý den, můžu se zeptat, jak asi dlouho vydrží? Chystám větší oslavu a ráda bych si některé dobroty udělala pár dní dopředu, budu mít dost honičku to všechno připravit a tak sháním, co se dá udělat trochu víc dopředu. Vaše preclíková kolečka ;-)vypadají moc lákavě. Díky

Petro, ty preclíky nejsou výborné, jsou naprosto LUXUSNÍ!!!! Konečně jsem objevila preclíky, které po upečeni krásně křupou:yes::yes: Přidávám bod, dovolím si přidat i fotku....a recept zařazují do svého "zlatého fondu" !:-):-K

:yes: Receptík uložený na vyzkoušení... třeba si u některých členů rodiny šplhnu ;-):-*

Masula:Tak skvělý, mamku určitě potěší, že se recept zabydlel v nové rodině:-))

Tématické fráze:
škvarkové preclíky.cz, domácí preclíky škvarkové, preclíky recept, jak uchovat škvarky, preclík, precliky se skvarkama, preclíky se sádlem, co uvařit a upéct ze škvarků, výborné domácí preclíky, slané preclíky se sádlem, škvarkové preclíčky, preclíky od petry benešové, skvarky, preclíky ze škvarkového těsta, recept na preclíky, recepty ze škvarků, precliky ze sadla, škvarky se sadlem, domácí preclíky se škvarkami, škvarkové tyčinky,preclíky

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, mléko, tuk hera, škvarky, sůl, mléko, vejce, mák, sůl hrubozrnná

Přidat fotografie receptu