Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev dušená na víně

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 840 kJ /
679 kcal
Bílkoviny2,54 g
Tuky43,87 g
Vláknina3,50 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 367 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy50,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. V kastrole nebo na hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, mrkev na něm ze všech stran opečeme - no - k opečení to má daleko, spíše se trochu podusí. Až se vypaří tekutina, přidáme cukr, promícháme a necháme trošku zkaramelizovat. Krok 2: Potom do mrkve přijde vše ostatní - hořčice, jablko, víno (pokud máte k dispozici jablečné víno nebo cider, není třeba jablko přidávat). Přiklopené dusíme zhruba dalších 10 minut. Tekutina se musí skoro všechna odpařit, zůstane jen lehce zahoustlá šťáva. Krok 3: Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku zázvoru. Promícháme s posekanou petrželovou natí a může se podávat - jako příloha k masu, jen tak s bramborem a nebo vůbec JEN TAK.

Zveřejněno 5. 2. 2015

Poznámka autorky hosta

Proč je mrkev oranžová? Přidávám z Designreaderu vyčtenou zajímavou, pro mne novou informaci:

"Překvapivě se jedná o politický design, propagandu. Ještě před pár sty lety byla mrkev škaredá a nažloutlá. Dnes se nám doma válí čerstvě geneticky nadesignovaná hypermrkev. Kde se vzala její příjemně teplá barva? V 17. století se nizozemští pěstitelé rozhodli vykultivovat mrkev oranžovou, aby vzdali hold Vilému Oranžskému, vůdci revoluce a osvoboditeli od španělskému režimu. A tak byla vymazána tisíciletá tradice fialových, bílých a žlutých mrkví."

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkev dušená na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rvpK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkev dušená na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rvpK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

:-)) :-)) :-)) Ja by som musela mať toho vína 10-násobne viac , aby som ochutnala. :-)), ale vyzerá to neskutočne a že je to chutné napochybujem. ;-)

Tohle mi uniklo, no, rozhodně budu realizovat :-p:yes:

chocolate: to mám radost, že ti chutná - u nás je dnes taky;-)

Mrkev je vyborna, musim se krotit, abych ji nesnedla na posezeni:-8.Kombinace s vinem, jablkem a zazvorem nema chybu.
Posilam zaslouzeny bod a dekuji za dalsi skvely recept, ukladam.

:-p Mrkev mám ráda v jakékoliv úpravě, určitě vyzkouším;-):-K

JEN TAK!!!:yes::-))

Jitu, mrkev je moje oblíbená zelenina, ani dětem se nikdy nepříčila a ve Tvém podání ji určitě vyzkouším :-p:yes::-K +1. bodík:yes:

Tématické fráze:
dušená mrkev, mrkev recepty, dušená mrkev recept, mrkev na víně, recept na dušenou mrkev, recepty na dušena mrkev, recepty dušená mrkev, recepty z mrkve, recepty na dušenou mrkev, mrkev v receptech, recepty mrkev, dušená mrkev recepty, mrkev dušena recept, dušená mrkev na červeném víně, dusena mrkev na cervenem vine recept, dušená zelenina na víně, mrkev vino, mrkev dusena, mrkev - recepty, recept mrkev

Suroviny:
mrkev, máslo, olej, cukr hnědý, hořčice, víno bílé, jablko, zázvor, sůl, pepř, petrželka

Přidat fotografie receptu