Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec - vánočka mojí tchýně

Z vláčného těsta plného rozinek a mandlí a provoněného rumem, skořicí a hřebíčkem můžeme podle příležitosti upéct krásný a nadýchaný mazanec, ale i vánočku, upletenou z devíti pramenů. Tak či tak, na svátečním stole vždy potěší.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

salve

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 353 kJ /
3 192 kcal
Bílkoviny84,98 g
Tuky103,76 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 529 mg
Sodík 801 mg
Sůl2,55 g
Sacharidy470,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme do rumu se špetkou skořice a necháme rozležet. Krok 2: Z trochy mléka, mouky, cukru a všeho droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít. Krok 3: V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem a rozehřátý tuk. Nakonec vlijeme hotový kvásek. Krok 4: Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout asi 45 minut. Krok 5: Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na dalších 45 minut. Krok 6: Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu, a přidáme nasekané mandle nebo ořechy. Krok 7: V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4, 3, 2) a zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí. Krok 8: Troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 9: Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Krok 10: Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150 °C. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Pečeme cca 30-35 minut do zlatova.

TIP: Přehled vánočních zvyků a tradic

Zveřejněno 6. 2. 2015

Poznámka autorky salve

Moje babička dělávala tu poctivou těžkou vánočku, kde bylo dost másla, vajec, cukru, která dlouho kynula. Když jsem se vdala, ochutnala jsem vánočku u tchýně, která byla lehká a nadýchaná. Mazanec a vánočku už skoro 30 let jinak nedělám. Protože mám domácí pekárnu, dělám těsto v ní. Postup při zpracování těsta v domácí pekárně: suroviny dávám za sebou takto: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřátý tuk, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra, špetka tlučeného hřebíčku a nakonec 1 sušené droždí. Dáme program Těsto.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec - vánočka mojí tchýně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N2jp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec - vánočka mojí tchýně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N2jp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (13)

Evachal: jsem ráde, že chutnal, dělala jsem "cvičně" minulý týden a snědl se hned, zítra si to zopakuju:yes:

Simona Skolakova: ,ochutnáno;-) a jsou vynikající <3 :yes: foto jsem přidala :-)

Evachal: tak držím palce mne se nepovedli;-):yes:

.tak už chladnou ????,krásně voní a nemůžu se dočkat až ochutnám????

Recept jsem našla náhodou na fb a vyzkoušela a jsem nadšená. Vánočka se povedla a je výborná. Děkuji autorce receptu<3

Andrea Doležalová 23. 12. 2015 10:08
Pekla jsem mazanec 2x a dnes peču opět,tentokrát i pro dceru.Je výborný:yes:

Několik receptů, kde je droždí i prášek do pečiva znám, zkušenost s tím nemám, ale věřím, že to bude dobré. Pokud jde o to, že prášek do pečiva pouze "likviduje" vitamin B a nemá vliv na kvalitu kynutí, tak mi to moc nevadí, vánočku nepeču kvůli tomu, abych obohatila tělo vitaminem:-)) Spíš mě zaráží, že při postupu při použití pekárny použiješ jeden sáček droždí oproti celé jedné kostce droždí čerstvého, vždy jsem byla přesvědčena, že sáček sušeného droždí odpovídá polovině kostičky

vypadá krásně, ale kde je droždí (vit.B), neměl by být prášek do pečiva, protože ten likviduje vit.B:-?:-!
zuza

Moje maminka také dělala bochánky a kynuté štůdly s droždím a práškem do pečiva, ovšem bez sádla. Určitě vyzkouším. :yes:

salve: teta byla od Písku;-)
Coleta : zaznamenáno:yes: Proto mi taky chutnají “Strakonické štrůdle“ od Yanulky:yes: ta je má taky se sádlem:-p

jarda Kadic:Jardo, já dávám taky jeden díl sádla. Dělám ze 750g hladké mouhy, 18 dkg tuku (máslo, sádlo), 3 vejce a 18 dkg cukru, 3/4 kostky kvasnic.

Sádlo dodá hebkost. A kvasnice doporučuji na váhu z toho je také lepší mazanec, vánočka. Já dělám ty těžké, miluji je.

jarda Kadic:já jsem z Budějc :-)

Vánoček a mazanců je tady víc.To však neznamená,že bych si tvůj recept neuložil a třeba na Velikonoce nezkusil:yes: láká mne tam to sádlo.Pokud si matně vzpomínám,tak moje teta v jižních Čechách taky dávala trochu sádla,a měla vánočky ,jako malované;-)

Tématické fráze:
vánočka mojí maminky, mazanec ze suseneho droždí, velikonoční mazanec ze sušeného droždí, mazanec se sádlem, vánočka ze sádla, vánočka ze sušeného droždí, vánočka se sadlem, kucharka pro dceru mazanec, lehká vánocka, mazanec susene drozdi, kuchařka pro dceru vánočka, mazanec ze sadla, mazanec ze sadla, velikonoční mazanec se sádlem, recept na mazanec ze sušeného droždí, domácí vánočka se sádlem, vánočka se sádlem recept, nejlepší nadýchaná vánočka, mazanec sádlo, mazanec se sušeného droždí

Suroviny:
rozinky, rum, skořice, mléko, mouka hladká, droždí, vejce, cukr, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, máslo, prášek do pečiva, koření hřebíček, mandle sekané, bílek, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu