Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litý koláč

Jednoduchý litý koláč, posypaný křupavou drobenkou, je oblíbenou klasikou nejen našich babiček. Hojně připravovaný právě v létě, kdy není nouze o čerstvé sezónní ovoce, osladí a zpříjemní váš den.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Boubelinda

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 041 kJ /
7 658 kcal
Bílkoviny117,31 g
Tuky237,25 g
Vláknina25,50 g
Cholesterol 796 mg
Sodík 487 mg
Sůl1,76 g
Sacharidy1 250,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pekáček s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Krok 2: Polohrubou mouku promícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Krok 3: Mléko, vejce a olej smícháme dohromady. Přidáme cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme těsto. Krok 4: Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a mnutím prsty vytvoříme drobenku. Krok 5: Těsto nalijeme do pekáčku, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Krok 6: Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 °C zhruba 35-40 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou, upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme od moučníku a po vytažení musí být suchá.

Zveřejněno 19. 3. 2009

Poznámka autorky Boubelinda

Dělala jsem z poloviční dávky, proto ten malý pekáček.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Litý koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5YD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Litý koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5YD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

kristýna 26. 4. 2012 18:34
Ještě jsem se chtěla zeptat lze tam přidat nějaký alkohol ? Děkuji za odpověď :)

kristýna 26. 4. 2012 18:19
Ahoj, chtěla jsem se zeptat zkoušely jste některá ji udělat s broskvemi a jahodami ? :) Myslíte, že je to dobrá kombinace :)

vladka: peču na 170°C a jak dlouho? To ti neřeknu (půl hodky určitě). Hlídám barvu, růžový a pak píchnu špejlí, pokud je čistá je hotovo.:-8

http://www.toprecepty.cz/recept/4169-lity-kolac/poprosim na kolik stupnu lity kolac a jak dlouho?

dekuju

Díky, ale s tím mákem to taky zkusím. Peču obden. Manžel chce do práce mít neustále sladké.:-))

:-)Taky dělám dost často a když vynechaám 1/2 hrnku oleje a místo toho dám 3/4 hrnku mletého máku, tak mám dobrý makovec, samozřejmě bez toho ovoce,:-D vím, že je dobrý , máš bodík:yes:

Tuhle buchtu dělám dost často.Po upečení a vychladnutí zdobím
šlehačkou:-p.Nikdy nezbyde na druhý den.:-8

Tématické fráze:
litý švestkový koláč, koláče recepty, kolac, litý koláč s ovocem a drobenkou, litý borůvkový koláč, lity kolac s drobenkou, koláč se švestkami, švestkový koláč litý, švestkový litý koláč, recepty z jablek, litý koláč s mákem, buchta se švestkami, litý koláč s jahodami, litá buchta s ovocem a drobenkou, koláč se švestkami a mákem, litý makovec, litej kolač, buchta z jablek, litýkoláč, recepty na koláče

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, ovoce, máslo, cukr moučkový, mouka hladká, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu