Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie48 033 kJ /
11 480 kcal
Bílkoviny194,95 g
Tuky365,05 g
Vláknina39,85 g
Cholesterol 1,48 g
Sodík 847 mg
Sůl3,61 g
Sacharidy1 833,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do řádně propracované směsi mouky s kypřicím práškem a moučkovým cukrem přidejte rozklenutá vejce, na kostičky nakrájené máslo i smetanu a v robotu vše rychle zpracujte do podoby nelepivého vláčného těsta. Krok 2: Na pomoučněném válu je hned přehněte a vypracujte z něj bochánek, který rozdělíte na 5 dílů. Z každého můžete hned vyválet plát cca 30x40 cm, který přeložíte na obrácený plech s listem papíru na pečení. Krok 3: V troubě vyhřáté na 170°C jej upečte dorůžova (cca 10 minut). Takto zpracujte všech 5 bochánků těsta a pláty nechte na rovné podložce vychladnout. Krok 4: Mezitím připravte krém (viz fotonávod): ve velkém kastrolu (zde zn. Belis) smíchejte krupicový cukr se škrobem, směs zalijete mlékem, svařte hustou, řádně provařenou hmotu, kterou nechte pod fólií vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte vychladlý základ. Krém rozdělte na 2 díly, do jednoho zašlehejte rozpuštěnou mírně zchladlou čokoládu. Krok 5: Na podložku položte jeden plát upečeného těsta a naneste na něj světlý krém, přiložte druhý plát, který potřete čokoládovým krémem, přiložte třetí plát, na něj rozprostřete světlý krém, zakryjte jej čtvrtým plátem, na který rozetřete čokoládový krém a zakončete pátým plátem těsta. Krok 6: Vše lehce zatižte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout. Po vyjmutí povrch moučníku hustě poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájený na obdélníkové řezy. Krok 7: Náš tip: Při vaření značného množství oslazeného pudinku, který v máslovém krému převažuje, postupujte velice opatrně. Především obsah kastrolu neustále promíchávejte (osvědčila se pružinová měchačka Sonix) a jakmile jej přivedete k varu, stáhněte oheň na minimum. Po 8-10 minutách vaření by již škrob neměl být v pudinku při ochutnání cítit.

Zveřejněno 9. 2. 2015

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotopostup včetně návodu na přípravu máslového krému najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/delikatni-smetanov...

Převodou tabulku objemových na váhové jednotky najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/objem-misto-vahy-a...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R0rK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R0rK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Hlavní fotka od Alexandry zkopírovaná odtud
http://hobbymanie.tv/clanek/delikatni-smetanove-re..., takže smazána:-p

Kamila K.:
Máte v podstatě pravdu..., ale doufám, že nejste úúúča přes matiku:-*:-D:-))

ludmila: Maria:
No, nestane se žádná tragedie, když dáte osminku másla;-):-):-*

Kamila K. 17. 3. 2016 19:37
Maria:0,6 masla - přeloženo 6 desetin- to jsou tři pětiny. Je-li máslo 250g, tak je to pětkrát 50gramů, čili tři pětiny = 150gramů.
Škoda, že se lidi v matematice učí rovnice o třech neznámých, ale obyčejné převody jednotek jim dělaj tak strašný problém.;-)

Maria:paní Marie , dozvěděla jste se kolik je tam toho másla , já to taky nikde nenašla , což je škoda

No otras ako je napísaný recept. Ešte som nevidela tak zle napísaný recept!!! 0,6 masla a pod. to je akože kolko???

Co je to 0,6 kostky másla?Takovou váhu neznám.

Niektore fotografie boli odstranene z dovodu porusenia autorskeho zakona

Na tuto hlavní fotku asi pan Frejka taky nebude mít autorovo svolení
http://www.haber.ba/zanimljivosti/svastara/67326-j...

:-O:yes: nádhera:yes:

hancaviolka: Hani, mrkni do autorovy poznámky a na vložený odkaz a bude Ti vše jasné;-)

Dneska jsem koupila Knihovničku receptů a je tam stejný obrázek i recept jako tady :-(

Luxusní :yes::-K

No tak ty jsou fakt výstavní :yes::yes:

opravdu luxusní řezy:yes::-D

vybusna::-D:-D:-D Ty jsi teda číslo, úplně tě vidím.

tak kychnut v momente, ked by som sa chcela do zakusku zahryznut, by asi nebol ten nejlepsi moment v mojom zivote vsak:-D

No to je nádhera!:yes:

Jemné, ba přímo něžné řezy, krása :yes:

Nadja:O.K.

Klara: autor dává nejen sem, ale i na svůj web: http://www.hobbymanie.tv

Řezy vypadají úžasně. :yes::yes::-p:-K

Hezké:yes: Smetana skoro žádná, v názvu 'Smetanové' tedy kvůli barvě?

recept, aj fotky sú prevzaté:-O:-O

No vypadá to kouzelně :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
láda hruška medovník, tncz nova, recepty ládi hrušky medovník, medovník ládi hrušky, medovník bez medu, medovní našich babiček, jak udelat medovnik bez medu, pruhované fotky na facebooku, medovník od ládi hrušky, rychly medovnik l,hrušky, řezy našich babiček, medovnik lada hruska, smetanove rezy bez peceni, smetanové řezy, belis recept, obrácený medovník, knihovnicka receptu medovnicky 11 2015, hobbymanie, recept medovník láďa hruška, makovo medové řezy

Suroviny:
mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, cukr moučkový, vejce, máslo, smetana zakysaná, krém, cukr krupice, škrob kukuřičný, mléko, máslo, čokoláda hořká, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu