Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořeněný jablečný koláč (Apple Pie)

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mafii483

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 639 kJ /
2 304 kcal
Bílkoviny30,34 g
Tuky126,96 g
Vláknina28,57 g
Cholesterol 370 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy245,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosátou hladkou mouku smícháme se studeným máslem (Herou) a rozmělníme prsty, dokud nezískáme "vločkovitou" směs. Přidáme špetku soli a postupně přilejeme malinko studené vody, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně hladké a vláčné. Krok 2: Těsto dáme vychladnout do lednice a mezitím si připravíme náplň:
Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Promícháme s kořením, popřípadě ocukrujeme a dochutíme dle svých představ. Krok 3: Těsto rozválíme a částí vyložíme formu, naplníme jablkovou směsí a ze zbytku těsta vyválíme horní díl koláče, takovou "pokličku". Všechno dáme dohromady a okraje zamačkáme, můžeme je nějak zajímavě ozdobit :).

Zveřejněno 13. 2. 2015

Poznámka autorky Mafii483

Já osobně jablka ani neloupám, ani nesladím, ale to záleží na Vaší chuti.

Při pečení můžeme povrch koláče pocukrovat, během pečení se vytvoří tenoučká karamelová vrstva.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kořeněný jablečný koláč (Apple Pie)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VkkM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kořeněný jablečný koláč (Apple Pie)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VkkM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (15)

casino: Mne na topkách uniká viac vecí...

tejaja:
Asi vám uniklo, že se tu už nějakou dobu bavíme o názvu rcp...;-)
A "čo je anglické na ceste z múky, masla a vody?" Při vlastní vzdělanosti pro vás asi nebude problém dohledat, kdy začali s křehkým těstem naši předkové. Mně se podařilo na Wiki najít akorát to, že Angláni dělali něco jako Apple Pie už ve 14. století...

hosta:Mas pravdu, angloamericka kultura;-) nema svuj nazev jen kvuli zjednoduseni...Americane ho maji bezne jako dezert na Den dikuvzdani, ale to je konecne vseobecne znama vec.

Cudzie názvy poznám ( samozrejme, nie všetky, ale to nikto ) a pokladám sa za dosť vzdelanú aj kultúrnu. Len som si dovolila spýtať sa, čo je anglické na ceste z múky, masla a vody. Nič viac a nič menej. Autorka vysvetlila, za čo jej ďakujem. Zrejme to ale nestačilo a niekto si pokladá za povinnosť zhadzovať iných ľudí. Aj to patrí ku kultúre. ;-)

opravdu jen anglický;-)? ale dobrý a s drobnými obměnami všeobecně známý:yes:
http://www.zghettablog.cz/2012/11/americky-jablecn...

zizala:Souhlasim a myslim si, ze cheesecake a apple pie jsou vseobecne zname nazvy, pod kterymi si vetsina z nas predstavi urcity pokrm s typickymi znaky.Nekdy je ten jazykovy purismus trochu predimenzovany;-).

chocolate: :-D

Též si myslím, že cizojazyčné názvy, které jsou všeobecně známé, je zbytečné překládat. Někdy ten překlad ani není možný nebo by byl nesmyslý. Znalost cizích názvů patří ke vzdělanosti a kultuře :-)

casino:A veris, ze ano:-D?Ve stejnem obsazeni tu probehla debata o nazvu cheesecaku.A nevysvetlis, ze uz kvuli vychozi surovine, to opravdu neni tvarohovy kolac.

spagetka
No nevím, nevím, zda ten původní i v české kotlině běžně užívaný název, nebyl lepčččí;-) Už proto, že většina receptů v PODOBNÝCH se zove Apple Pie...

A co např. Cheesecake? Také budeme hledat český název a do závorky psát ten anglický? No nevím, nevím;-)

Byla by škoda hádat se tu o původu koláče, tak doufám, že jsme tu "anglickou otázku" vyřešily, dámy. :D :D:-K

tejaja: Typicky anglické je právě to těsto a podoba koláče! :D To že to dělala Vaše babička je fajn a určitě dobře, ale rozhodně to, myslím, nepatří mezi nějaké "národní" české recepty. Narozdíl od toho, v Anglii tento koláč zná opravdu každý a taky ho seženete v jakémkoli pekařství/restauraci. Dá se říct, že je to jeden z velmi typických anglických receptů ;-)

Mafii483:ôžem sa spýať, čo je na tom ceste anglického? Takéto cesto robila aj moja babička na jablkové koláče aj záviny. V čoím je špecificky anglické? ;-)

Mafii483: určitě máš pravdu, ale pod tímhle názvem to v receptech nikdo nenajde. Ale kdybys tomu dala český název a do závorky ten anglický, už by to znělo zajímavěji ;-);-);-)
Jinak mrkni do podobných přidaných.;-)

teny1: Protože je to tradiční recept i ve spojeném království a konkrétně tento recept (těsto) je opravdu anglické. :) Proto anglický název :-p:-D

Může být dobrý, jablka můžu. Proč ale pořád anglické názvy, vždyť je to český jablkový koláč, který znám už jako malá holka.

Tématické fráze:
anglický jablečný koláč, jablečné hory, apple pie, kořeněný jablečný dort, typicky anglicky koláč, apple pie recept s tvarohem, typické anglické sladkosti, anglický jablečný koláč recept, anglicke jablecne koláče, anglické dezerty, tradiční anglický desert, láďa hruška jablečné hory, jablecny koláč dikuvzdani recept, recept - psaný anglicky, apple pie recept, typický anglický dezerty, český jablečný koláč, kořeněný jablečný dort recept, recept anglický jablečný koláč, nejlepši kořeněny kolač s ořechy

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sůl, voda, jablko, skořice, ořech muškátový, kardamom, koření hřebíček, cukr, ocet jablečný

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu