Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortík Esterhazy

Původem maďarský krémový dort Esterhazy s tradiční čokoládovou kresbou ve tvaru pavučiny vás okouzlí na první lžičku. Kombinace chutí v tomto moučníku je natolik originální, že stojí za to si jej doma připravit, i když je jeho příprava časově náročnější.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MishkaVkuchyni MishkaVkuchyni

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min + chlazení 24 hodin

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava, + chlazení 24 hodin)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 911 kJ /
4 281 kcal
Bílkoviny54,96 g
Tuky264,99 g
Vláknina22,73 g
Cholesterol 383 mg
Sodík 803 mg
Sůl1,79 g
Sacharidy407,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lískové oříšky nasypeme na plech a vložíme do trouby. Pečeme při 175°C zhruba 10-15 minut, až se rozvoní a ztmavnou. Lepší je pečlivě sledovat troubu, protože se mohou snadno spálit. Necháme vychladnout. Krok 2: Je důležité tento krok nevynechat, díky procesu pečení získají ořechy vůni potřebnou pro tento dort. Krok 3: 75 g ořechů dáme stranou a posekáme, použijeme na boky dortů. Krok 4: Zbytek rozemeleme na prášek, ale pozor, ať to nepřeženete a oříšky nezačnou mít konzistenci spíše másla. Krok 5: Z mletých ořechů dáme stranou 25 g do krému. Krok 6: V míse z bílků, cukrů a soli vyšleháme pevný sníh. Opatrně vmícháme 125 g mletých ořechů a prosátou mouku. Těsto spíše jen převracíme, abychom nevyhnali vzduch. Krok 7: Na pečící papír nakreslíme 10 kružnic o průměru 12 cm. Otočíme papír, těsto rozdělíme do kružnic a lžící opatrně uhladíme. Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 15-20 minut Těsto bude vypadat měkké, ale je to tak správně. Krok 9: Když se ho dotknete, tak by ale nemělo lepit. Krok 10: Upečené pláty vyndáme a necháme vychladnout. Krok 11: Krém se vaří na páře, tudíž budeme potřebovat hrnec a misku, která na něm bude držet, ale nesmí se dotýkat vroucí vody v hrnci. Na dno hrnce tedy dáme vodu a přivedeme k varu. Krok 12: Mezitím v míse mixérem vyšleháme žloutky s cukrem po dobu asi 30 vteřin. Umístíme nad páru a za stálého opatrného míchání vaříme 15 minut. Krok 13: Uvařenou směs znovu šleháme mixérem 30 vteřin. Krok 14: Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pomalu začneme zašlehávat máslo. Krok 15: Jakmile je krém hladký a nadýchaný, přidáme 25 g mletých oříšků a zamícháme. Krok 16: Opatrně sundáme pláty z pečicího papíru a rozdělíme na 2 dortíky po 5 plátech. Všechny pláty slepíme krémem, horní vrstvu položíme spodní stranou nahoru a už nemažeme. Dortíky dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu. Krok 17: Vychlazený dort potřeme na vrchu marmeládou. Stačí tenká vrstva, která pokryje plát. Dáme na 30 minut vychladit. Krok 18: Čokoládu rozpustíme a promícháme s olejem. Krok 19: V misce rozmícháme do hladka ingredience na bílou polevu. Tato část je velmi ošemetná kvůli konzistenci. Směs musí být krémová, ale ne vodnatá. Krok 20: Nyní už jen stačí nalít polevu, čokoládou nakreslíme 3 soustředné kruhy, dřevěnou špejlí uděláme několik linek z kraje do středu a v meziprostoru naopak. Boky dortu obložíme 75 g sekaných ořechů. Krok 21: Necháme odpočinout v lednici po dobu 24 hodin.

TIP: Jak na ořechový dort?

Zveřejněno 15. 2. 2015

Poznámka autorky MishkaVkuchyni

2 dortíky o průměru 12 cm (asi pro 10 lidí)

* Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortík Esterhazy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xxm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortík Esterhazy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xxm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Olina: Nn, s medovníkem to nemá nic společné, ale je také výborný ;-)

To je medovník, ne? :yes:

senky: Take me to napadlo, ale zkousela jsem a slo to spatne. Testo ma i po upeceni lehce lepivou a mekkou konzistenci, takze se to delalo opravdu velmi spatne. Je to celkem zbytecna prace a spineni navic. Ale znama udelala dva velike platy a ty spojila kremem a pote krajela na ctvetecky, takze udelala vlastne takove esterhazy rezy :-)

Nádhera :yes::yes::-) napadlo mně, nešlo by těsto na pečící papír natřít po celé ploše a pak kruhy tvořítkem vykrájet ??

Krásné dortíky:-K:yes: a určitě moc dobré:-p

Už jen za tu úhlednost zasloužíš bod :yes:

Krásné a chuťově to podle ingrediencí vidím také výborné:yes::yes:+

Ten je krásný:yes::yes: a určitě výborný chuťově:yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
dorty recepty, rezy esterházy, žloutkový krém vařený v páře, žloutkový krém v páře, recepty na dorty, esterhazy rezy, žloutkový krém šlehaný v páře, esterházy rezy recept, dortik, esterházy, žloutkový krém-šlehaný v páře, žloutkový krém na páře, recepty na dortíčky, esterhazi rez, esterhazyho rez, aby netekla cukrová poleva, rezy esterházi, aby marmelada pri peceni netekla, rokosko dortík, rez esterházi

Suroviny:
bílek, ořechy lískové, cukr, mouka hladká, cukr vanilkový, sůl, cukr, máslo, ořechy lískové, marmeláda meruňková, cukr moučkový, šťáva citronová, voda, čokoláda hořká, olej, ořechy lískové

Přidat fotografie receptu