Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mražené kroupy

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aninaz aninaz

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 443 kJ /
2 018 kcal
Bílkoviny40,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina35,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy375,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Recept na mražené kroupy jsem jednou našla na netu a trošku si ho upravila. Kroupy několikrát vypereme. Mohou se i namočit, pak je kratší doba vaření. Někdo vodu z namáčení slévá a zalévá novou – zbavíme se tak částečně nadýmavých složek, ale také části živin. Krok 2: Kroupy dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme olej a sůl a necháme vařit asi hodinu (pokud je budeme ještě zapékat) nebo třeba hodinu a půl (pokud chceme dělat např. kaši). Krok 3: Stačí ochutnat a poznáme, zda jsou dostatečně měkké. Není potřeba je míchat. Krok 4: Nechají se také uvařit v tlakovém hrnci, od počátku varu asi 20 minut. Krok 5: Pokud na uvařených kroupách zůstala ještě voda, slijeme ji a můžeme použít třeba do polévky. Krok 6: Kroupy necháme vychladnout a naporcujeme je do mikroténových sáčků. Já dávám po 250 g do sáčku. Krok 7: Mražené kroupy upotřebíme nejlépe do zeleninové polévky, bramboračky, jitrnicové polévky, ale i jinde. Díky přidanému oleji se neslepí a ve vroucí vodě opět rozdělí. Krok 8: Kroupy se nechají přidat ke každému jídlu, ať slanému, či sladkému. Krok 9: Promíchat s přílohou (např. s bramborami, bramborovou kaší, rýží, těstovinami, dušenou nebo restovanou zeleninou, cibulkou a houbami nebo jako další příloha. H Krok 10: odí se naprosto ke všemu, i k masu s omáčkou. Krok 11: Pro upotřebení naslano je možné přidat k vaření třeba bujón, cibuli nebo je uvařit v masovém vývaru. Krok 12: Když je necháme rozmrazit, použijeme je například do jogurtu, nebo je ohřejeme, posypeme strouhaným tvarohem, cukrem, případně přidáme trošku másla. Krok 13: Můžeme je zapéct se švestkami, jako se dělá rýžový nákyp. Určitě ten, komu kroupy chutnají, přijde na různé způsoby využití.

Zveřejněno 9. 3. 2015

Poznámka autorky aninaz

- Kroupy jsou levné, ale zdravé, jednoduché na přípravu, mají mnohostranné využití.

- Mražené kroupy můžeme mít kdykoliv po ruce a prakticky okamžitě upotřebit.

- Pro použití naslano kroupy proplachuji po uvaření vodou (není to však nutné, záleží na vaší chuti).

- Z půl kila krup získáme asi 2 kg krup vařených, takže asi 7-8 sáčků.

- Kroupy jsou úžasné na trávicí obtíže (např. zácpa), ale dělají dobře i cévám.

- 100 g vařených krup obsahuje asi 120 kcal.

- Tak, a teď když jsem je tak vychválila, tak mě prosím nekamenujte, když někomu nebudou chutnat. 

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mražené kroupy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VkD5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mražené kroupy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VkD5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Také vařím kroupy "do foroty",dávám zmrazit ve velkých kelímcích od jogurtů.Je to praktické,rychlé do polévek i třeba na cibulku s houbami a pod.:-))

Ja tiež mrazím krúpy pravidelne. Varím bez oleja, nepovažujem to za potrebné - beztak sa rozlepia počas ďalšej úpravy. Vždy si uvarím väčšie množstvo, naporcujem do vrecúšok a šup do mrazničky. Považujem to za praktické - používam hlavne ako zavárku do polievky (držková z václaviek, zeleninová a pod.)

:yes::yes:

Tématické fráze:
kroupy, jak uvarit kroupy, kroupy recept, jak se vaří kroupy, vařené kroupy, varení krup, kroupy recepty, recepty z krup, doba vaření krup, jak dlouho vařit kroupy, jak dlouho se vaří kroupy, jak vařit kroupy, kroupy doba vaření, vaření krup recept, jsou kroupy nadýmavé, recept na vařené kroupy, kroupy vařené, co jsou kroupy, kroupy vaření, vaření krup v parnim hrnci

Suroviny:
kroupy ječné, olej, voda, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu