Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

Křehké těsto plněné voňavou směsí šťavnatých jablek, skořice a rozinek se stane ozdobou každého stolu. Ať už si ho dáte jako sladkou tečku po obědě, ke svačině, nebo odpolední kávě. Domácí štrúdl je jedním z nejoblíbenějších moučníků.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

volhpe1

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 011 kJ /
3 349 kcal
Bílkoviny36,83 g
Tuky169,18 g
Vláknina37,20 g
Cholesterol 265 mg
Sodík 679 mg
Sůl1,15 g
Sacharidy390,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si dáme povařit rozinky. Potom ještě do teplých, přecezených rozinek dáme lžíci rumu na pečení a necháme odstát. Krok 2: Opečeme strouhanku na másle do oříškové barvy a vůně. Jablka nastrouháme, ochutíme cukrem a skořicí. Promícháme s rozinkami. Krok 3: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme, posypeme opečenou strouhankou a jablky. Zabalíme, propícháme vidličkou, aby štrúdl nepraskl a pomažeme žloutkem rozšlehaným se lžíci mléka. Krok 4: Pečeme na 200 °C dozlatova.

TIP: Top 7: Štrúdly - nejlepší recepty

Zveřejněno 10. 3. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoKv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoKv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Ale jinak je autorův štrúdl/závin k nakousnutí. Rozinky zkusím povařit, myslím, že budou lahodnější a strouhanku si taky osmažím, bude to určitě chuťově dobrota. Hned bych si udělala kafíčko kdyby mi tady na stole takovýto kousek přistál:-*

Příjemný den všem.Začala jsem číst Vaší debatu a je mi z toho smutno.Nemyslela jsem si, že si tady budete chtít dokazovat, jak je každý lepší než autor receptu.Svoje zkušenosti se určitě dají podat i jinak než jen napadáním druhého jak je hloupý či neschopný a hrát si ze slovíčky jen abych dokázala, že to co vím já, je ta pravá pravda. Já vím,že zde není slyšet tón hlasu, není vidět do tváře, vtip může vypadat jako arogance nebo pohrdání, proto by bylo fajn dávat pozor na to co píšu. nemůžu vynadat těm nahoře, svému šéfovi, sousedům, tak si zchladím žáhu tady.No, mějte krásný den:-K

Lidičky,já si myslím,že je toho špatného na světě dost,tak proč se dohadovat a napadat kvůli receptu.Já,když se mi něco líbí,tak si to vytisknu,nebo napíšu,když něčemu nerozumím,tak se zeptám a když to znám jinak a vyhovuje mi to,tak to přejdu a nevzrušuju se,natož abych někomu něco vyčítala,že to dělá jinak.Nestojí to nic a jsme všichni spokojeni.Ten Rum na pečení vidím dnes poprvé a jsem ráda,že o něm vím.Mějte se všichni hezky.

casino: máčet rozinky v rumu má určitě něco do sebe.:-D

Tak chutnat to může určitě dobře, ale co je vymazleného na kupovaném lístkovém těstě? To je nouzovka, když není čas. Normálně dělám z pivního těsta, taky docela rychlý, ale aspoń se přitom člověk dost ze začátku upatlá, takže "vymazlený" je rozhodně víc.

spagetka:
Omlouvám se, chtěl jsem pomoci...
Měl jsem za to, že když píšete o pečení LISTOVÉHO "Já péci štrůdl na 200°C, mám z toho uhel." tak jsem si říkal, že máte blbou troubu.
No, tak samotnou troubou to tedy není...
Omlouvám se
*****
K receptu:
Ta na MÁSLE opražená strouhanka je v závinu znát:yes:
Ale máčet, natož vařit, rozinky do závinu s JABLKY!!! není nutné

Mazlím se trochu jinak. Rozinky mám permanentně v naložené v rumu(bez vaření) a přidávám nasekané vlašské ořechy.

Peťo,štrůdly/záviny máš hezky upečené:-p:-KRecept se mi líbí+5:yes:
Rum sice nedávám,rozinky jen namáčím ve šťávě a strouhanku osmaženou na másle také napoužívám,ale proč to nezkusit;-)Dobrý nápad:-)

Nojo, no, cesi v tom máme guláš:-D
...a ani nevíme, že ten echtštrúdl je z Cařihradu:-D:-D
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jable%C4%8Dn%C3%BD_z%...

Díky všem, kteří napsali o rumu na pečení. Neznala jsem ho a teď jsem zase chytřejší,;-)ale asi zůstanu u svého rumu.

casino: už jste fakt trapný s těmi rádoby ftipnými a rádoby moudrými komentáři:-//:-//. Právě kvůli přesnosti pečení mám teploměry do trouby. Takže se řídím dle teploměru. Kalibrovat nic nebudu, stačí se s troubou dohodnout a znát ji. Což vám asi dělá potíže. Prostě peču a peču dobře dle své trouby s použitím teploměru.
Jinak určitě je lepší těsto tažené, listovým si to ulehčujeme, to je fakt. Nevidím na tom ale nic špatného.

U nás na Slovensku - pravá štrúdľa je len z ťahaného, teda štrúdľového cesta...:-)), ako udáva Tejaja.

Taky už radši peču závin z domácího těsta, ale když člověk chvátá, toto je klasika.
Jinak Jaroušek to řekl přesně, ale aspoň jsme se dozvěděli, jak to mají s názvem děvčata na Slovensku;-):-D

jarda Kadic: ja sa vobec nehadam...

jarda Kadic: to máš síce pravdu, ale u nás sa to proste rozlišuje. Na štrúdľu musí byť štrúdľové cesto, ťahané, všetko iné sa volá závin. :-D;-)
Inak súhlasím s hostou, čo je na tom vymazleného, neviem...;-)

Tématické fráze:
štrůdl, závin rozdíl, štrůdly a záviny, nejlepší jablečný závin z listového těsta, nejlepší jablečný závin, jindřichohradecké listy, štrůdl nejlepší recepty, strakonické štrúdle, strakonický štrudl, nejlepší jablečný štrůdl, strakonický závin, štrúdl podle polreicha, závin podle polreicha, jak péci štrůdl, recept na nejlepší štrůdl, jablečný štrůdl, německý štrúdl, nejlepší štrudl na světě, štrúdl wikipedie, pravý štrůdl, testo na strudle

Suroviny:
těsto listové, strouhanka, máslo, rozinky, jablko, cukr krupice, skořice, žloutek, mléko, rum

Přidat fotografie receptu