Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

Křehké těsto plněné voňavou směsí šťavnatých jablek, skořice a rozinek se stane ozdobou každého stolu. Ať už si ho dáte jako sladkou tečku po obědě, ke svačině, nebo odpolední kávě. Domácí štrúdl je jedním z nejoblíbenějších moučníků.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

volhpe1

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 011 kJ /
3 349 kcal
Bílkoviny36,83 g
Tuky169,18 g
Vláknina37,20 g
Cholesterol 265 mg
Sodík 679 mg
Sůl1,15 g
Sacharidy390,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si dáme povařit rozinky. Potom ještě do teplých, přecezených rozinek dáme lžíci rumu na pečení a necháme odstát. Krok 2: Opečeme strouhanku na másle do oříškové barvy a vůně. Jablka nastrouháme, ochutíme cukrem a skořicí. Promícháme s rozinkami. Krok 3: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme, posypeme opečenou strouhankou a jablky. Zabalíme, propícháme vidličkou, aby štrúdl nepraskl a pomažeme žloutkem rozšlehaným se lžíci mléka. Krok 4: Pečeme na 200 °C dozlatova.

TIP: Top 7: Štrúdly - nejlepší recepty

Zveřejněno 10. 3. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoKv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoKv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (37)

Ale jinak je autorův štrúdl/závin k nakousnutí. Rozinky zkusím povařit, myslím, že budou lahodnější a strouhanku si taky osmažím, bude to určitě chuťově dobrota. Hned bych si udělala kafíčko kdyby mi tady na stole takovýto kousek přistál:-*

Příjemný den všem.Začala jsem číst Vaší debatu a je mi z toho smutno.Nemyslela jsem si, že si tady budete chtít dokazovat, jak je každý lepší než autor receptu.Svoje zkušenosti se určitě dají podat i jinak než jen napadáním druhého jak je hloupý či neschopný a hrát si ze slovíčky jen abych dokázala, že to co vím já, je ta pravá pravda. Já vím,že zde není slyšet tón hlasu, není vidět do tváře, vtip může vypadat jako arogance nebo pohrdání, proto by bylo fajn dávat pozor na to co píšu. nemůžu vynadat těm nahoře, svému šéfovi, sousedům, tak si zchladím žáhu tady.No, mějte krásný den:-K

Lidičky,já si myslím,že je toho špatného na světě dost,tak proč se dohadovat a napadat kvůli receptu.Já,když se mi něco líbí,tak si to vytisknu,nebo napíšu,když něčemu nerozumím,tak se zeptám a když to znám jinak a vyhovuje mi to,tak to přejdu a nevzrušuju se,natož abych někomu něco vyčítala,že to dělá jinak.Nestojí to nic a jsme všichni spokojeni.Ten Rum na pečení vidím dnes poprvé a jsem ráda,že o něm vím.Mějte se všichni hezky.

casino: máčet rozinky v rumu má určitě něco do sebe.:-D

Tak chutnat to může určitě dobře, ale co je vymazleného na kupovaném lístkovém těstě? To je nouzovka, když není čas. Normálně dělám z pivního těsta, taky docela rychlý, ale aspoń se přitom člověk dost ze začátku upatlá, takže "vymazlený" je rozhodně víc.

spagetka:
Omlouvám se, chtěl jsem pomoci...
Měl jsem za to, že když píšete o pečení LISTOVÉHO "Já péci štrůdl na 200°C, mám z toho uhel." tak jsem si říkal, že máte blbou troubu.
No, tak samotnou troubou to tedy není...
Omlouvám se
*****
K receptu:
Ta na MÁSLE opražená strouhanka je v závinu znát:yes:
Ale máčet, natož vařit, rozinky do závinu s JABLKY!!! není nutné

Mazlím se trochu jinak. Rozinky mám permanentně v naložené v rumu(bez vaření) a přidávám nasekané vlašské ořechy.

Peťo,štrůdly/záviny máš hezky upečené:-p:-KRecept se mi líbí+5:yes:
Rum sice nedávám,rozinky jen namáčím ve šťávě a strouhanku osmaženou na másle také napoužívám,ale proč to nezkusit;-)Dobrý nápad:-)

Nojo, no, cesi v tom máme guláš:-D
...a ani nevíme, že ten echtštrúdl je z Cařihradu:-D:-D
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jable%C4%8Dn%C3%BD_z%...

Díky všem, kteří napsali o rumu na pečení. Neznala jsem ho a teď jsem zase chytřejší,;-)ale asi zůstanu u svého rumu.

casino: už jste fakt trapný s těmi rádoby ftipnými a rádoby moudrými komentáři:-//:-//. Právě kvůli přesnosti pečení mám teploměry do trouby. Takže se řídím dle teploměru. Kalibrovat nic nebudu, stačí se s troubou dohodnout a znát ji. Což vám asi dělá potíže. Prostě peču a peču dobře dle své trouby s použitím teploměru.
Jinak určitě je lepší těsto tažené, listovým si to ulehčujeme, to je fakt. Nevidím na tom ale nic špatného.

U nás na Slovensku - pravá štrúdľa je len z ťahaného, teda štrúdľového cesta...:-)), ako udáva Tejaja.

Taky už radši peču závin z domácího těsta, ale když člověk chvátá, toto je klasika.
Jinak Jaroušek to řekl přesně, ale aspoň jsme se dozvěděli, jak to mají s názvem děvčata na Slovensku;-):-D

jarda Kadic: ja sa vobec nehadam...

jarda Kadic: to máš síce pravdu, ale u nás sa to proste rozlišuje. Na štrúdľu musí byť štrúdľové cesto, ťahané, všetko iné sa volá závin. :-D;-)
Inak súhlasím s hostou, čo je na tom vymazleného, neviem...;-)

vybusna: A já znovu říkám,že štrúdl (měl jsem tam hrubku,-nad “u “ se píše čárka) je v češtině to samé.Je to slovo -převzaté z němčiny.Jak to máte na Slovensku,to nevím,ale podle “Češtiny“ je to takhle.

Nevím, co je vymazleného na štrudlu z kupovaného těsta - mmch, to z Lidlu je opravdu dobré, ráda tuhle reklamu udělám, jde o sdělení zkušenosti;-)
Nevím, jaký je rozdíl mezi rozinkami převařenými nebo propláchnutými horkou vodou.
Rum na pečení též neznám, podle informací je to taková lepší tresť. Používám vždy ten, co je doma - většinou Božkov (další reklama);-)
V receptu jsem opravdu nenašla nic mimořádného, co bych já a mnozí jiní dávno nedělala
Peču též na 200 st., to je u lískového těsta asi běžné. Mně teda trouba peče na tolik, kolik si nastavím - složitější je to možná u plynové.
Tenhle štrudl nebo závin peču, když nemám čas. Jinak i my dáváme přednost strakonickému;-)

pripajam sa k Tejaji...na sk je strudla jedine zo strudloveho (filo) cesta....ostatok je zavin. priznam sa, ze ako sa to vola z kysnuteho cesta...tak to som na pochybach...

tejaja::-? Štrůdl je německy závin,to je celý rozdíl.

spagetka: rozdíl mezi “rumem na pečení “ a normálním rumem “ je v obsahu alkoholu.Božkovský “tuzemák“ má obsah alkoholu 37,5 %, jindřichohradecký snad až 40%.Kdežto “na pečení “ 19,5 %.

MajkaM: U nás sa tomu, čo je z lístkového cesta, vraví závin. Na štrúdľu musí byť štrúdľové cesto, nie lístkové. ;-)

spagetka:
"Já péci štrůdl na 200°C, mám z toho uhel. Proto se vždy doporučuje sledovat vlastní troubu."

No jo, no...každá trouba prý peče jinak;-) ale u vás už je to Neverending Story:-D Nechcete si konečně nechat změřit teplotu (nemyslím vás) a případně překalibrovat termostat:-? Možná by stačilo půjčit si od kámošky vpichovací teploměr do masa;-)
*****
Teplota pečení
Až na výjimky (např. sněhové) je lepší to s teplotou přepísknout a po rozpečení ubrat, než opačně. Máloco je horší než "sušené" listové, odpalované...
A kdo někdy stepoval 1/2 hodiny u trouby a pozoroval linecké jak se potí a potí (máslem), ale jinak se ani nehne (při omylem nastavené teplotě 110°C), tak si příště dá bacha...:-D

aninaz: jsem na tom stejně jako Ty. Pokud štrůdl, tak jedině strakonické štrůdle :-p. Z listového těsta nám tolik nechutná.

Pardon, chtěla jsem napsat listový.

Nepochybujem o cukrárskych schopnostiach pani Gáborovej. Len podotýkam, že identicky štrúdľu robím aj ja a asi skoro každý...nepripadá mi výnimočná ani "vymazlená". Teda, až na to varenie hrozienok.

Paní Gáborová je určitě zdatná kuchařka (soudě podle více receptů, které jsi sem napsal), nic proti tomu. Ten štrůdlík je určitě báječný, taky ho občas dělám. Jen chci upozornit na recept na strakonické štrůdle, který je taky tady na toprecepty. Ten podle mě opravdu nemá chybu. Jiný už téměř nedělám (jen když spěchám, použiju lískový). Kdo ho ochutnal, chtěl po mně recept. Takže děkuju jeho autorce yanull. :yes::yes::yes:

volhpe1: Marcela se ptala, jestli existuje rum na pečení, tak jsem jí ukázala, že jo - prosím tě, jaký je rozdíl v normálním rumu a rumu na pečení?, já ho ani nepiju, takže jsem naprostý laik.Píšeš o aroma, takže je nějak silnější ta vůně?
S tou reklamou -napsals to tak, jako že rum z penny nebo těsto z Lídlu jsou nejlepší, jako že propaguješ ten obchod. Asi jsem blbě pochopila, žes to myslel, jakože co rád nakupuješ ty, tak promiň:-8:-8:-8. Chyba v diaologu ;-);-)

spagetka: a teď děláš reklamu zase ty tak co vlastně chceš :-? Ano opravdu myslím tento rum je výborný na pečení z důvodu jeho aroma

MarcelaPa: autor myslel tenhle, na etiketě je opravdu napsáno, že je na pečení
http://www.kupi.cz/sleva/rum-na-peceni-bousov
a údajně ho mají i v Kauflandu (nemám to ale ověřené)

Tomu nějak nerozumím. Rumu na pečení? On existuje rum na pečení, možná ano, ale já jsem o něm neslyšela.:-)
Štrúdl peču stejně jako Terezka.

Tématické fráze:
štrůdl, závin rozdíl, štrůdly a záviny, nejlepší jablečný závin z listového těsta, nejlepší jablečný závin, jindřichohradecké listy, štrůdl nejlepší recepty, strakonické štrúdle, strakonický štrudl, nejlepší jablečný štrůdl, strakonický závin, štrúdl podle polreicha, závin podle polreicha, jak péci štrůdl, recept na nejlepší štrůdl, jablečný štrůdl, německý štrúdl, nejlepší štrudl na světě, štrúdl wikipedie, pravý štrůdl, testo na strudle

Suroviny:
těsto listové, strouhanka, máslo, rozinky, jablko, cukr krupice, skořice, žloutek, mléko, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu