Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort „kubánec“ extra banánový

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 021 kJ /
5 980 kcal
Bílkoviny77,58 g
Tuky416,38 g
Vláknina46,66 g
Cholesterol 1,63 g
Sodík 646 mg
Sůl1,78 g
Sacharidy458,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V předstihu připravte základ čokoládové šlehačky: V kastrolu rozehřejte ve smetaně čokoládu, vše vymíchejte a po přejití varem odstavte. Pod fólií uložte tekutinu do druhého dne v chladu (opravdu nespěchejte!). Krok 2: V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a šlehačem zapracujte do pěny olej. Z bílků se solí vyšlehejte sníh a vmíchejte ho stěrkou střídavě s moukou promíchanou s prosátým kakaem a práškem do pečiva do žloutkové pěny. Krok 3: Těsto naložte do formy o průměru 22 cm (dno vyložte kruhem papíru na pečení) a korpus při 170°C upečte (cca 15 minut). Vyjmutý z formy nechte vychladnout, vraťte ho pak zpět a rozetřete na něj tenčí vrstvu pěny, kterou jste vyšlehali ze zchlazeného svařeného základu. Krok 4: Na šlehačku uložte oloupané, podélně rozpůlené banány pokapané citrónem a zakryjte je další, vyšší vrstvou šlehačky (část ponechte na ozdobení). Náplň uhlaďte a základ dortu v ráfku nechte v chladu ztuhnout. Krok 5: Mezitím rozehřejte v horké lázni čokoládu a zamíchejte do ní vodu. Dále přidejte máslo a nakonec do táhnoucí se hmoty vmíchejte smetanu. Za občasného míchání polevu zchlaďte (musí být vlažná) a nalijte ji na povrch dortu vyjmutého z ráfku a uloženého na mřížce s listem papíru dole. Krok 6: Polevu rychle rozetřete hladce nožem (paletka) i na bok, a jakmile ztuhne, dozdobte dort pusinkami zbylé šlehačky a banánovými plátky smočenými v citrónové šťávě. Krok 7: Náš tip: Při pokládání podélně rozpůlených a „citrónovkou“ zakapaných banánů do první vrstvy čokoládové šlehačky rozetřené na piškot dejte pozor, aby se pruhy ovoce nedotýkaly stěny ráfku! Finální úprava čokoládovou polevou by na nich totiž nedržela. Než tedy dort polijete, potřete šlehačkový bok po celém obvodu trochou zbylé pěny, zároveň zatřete i nerovnosti.

Zveřejněno 11. 3. 2015

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotonávod krok za krokem na přípravu "kubánce" najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/extra-bananove-dor...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují amatérské kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort „kubánec“ extra banánový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lmyl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort „kubánec“ extra banánový

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lmyl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

danielle72: Když se podíváš na originál receptu, poznáš, že p. Volný pouze okopíroval celý recept a určitě ho nedělal, všechny jeho recepty jsou kopie včetně fotek. Tam je uvedeno těch 115 minut:-)
Na druhou stranu, aspoň nemusím pátrat na dalších stránkách, mám ušetřený čas:-D

ten je úžasnýýýý:yes::-D

... tam bude patřit, podle mě, cca 15 minut, ten korpus je nízký

Dokonalost sama:yes:

Můj nejoblíbenější:yes:, v osmdesátých letech v mlíčňáku Na Hradbách pod Malostranským náměstím jeden z nejdražších - bratru za 4,- Kčs kus:-))

Dort je nádherný:yes::-p, ale opravdu korpus pečete 115 minut? :-O

Tématické fráze:
extra čokoládový dort, dorty recepty, rychlý banánový dort, banánový dort, kubánec, kubánký dorty, dort s banánem, lehký banánový dort, kubánský banánový dort, jak ozdobit dort banánem, čokoládový dort extra, čokoládovo banánový dort, koktejly s bananovym likerem, extra čokoládový dort s čokoládovými koulemi, bananovi dorty, kubánský dort videorecept, kubanec recept, základ na dort, recept na dorty, exstra rychlé dorty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, sůl, olej, mouka polohrubá, kakao, prášek do pečiva, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, banán, citron, čokoláda na vaření, voda, máslo, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu