Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční medové žížaly s čokoládou

Tyto „žížaly“ se sice příliš neliší od klasických rolovaných rohlíčků s náplní, ale zdobí je výrazné žebrování. Tohoto efektu docílíte velice snadno při práci s rolováním prokrájeného těsta. Výsledný efekt je víc než roztomilý.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min + doba kynutí

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava, + doba kynutí )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 220 kJ /
4 116 kcal
Bílkoviny105,15 g
Tuky142,32 g
Vláknina22,60 g
Cholesterol 785 mg
Sodík 778 mg
Sůl1,82 g
Sacharidy592,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lžičkou utřete v misce droždí s cukrem a 1 lžíci mouky, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Krok 2: Zvlášť promíchejte mouku se solí, přidejte kvásek, rozehřáté vlažné máslo, med, rozkvedlaná vejce a zbytkem mléka zadělejte nelepivé vláčné těsto. Dobře propracované nechte pod folií v teple vykynout (cca 40 minut). Krok 3: Na pomoučněném válu je pak prohněťte, bochánek rozdělte na 20 dílů, z každého vytvarujte kuličku a opět nechte všechny dokynout. Krok 4: Z bochánků vyválejte oválné plátky a jednu delší stranu každého naříznuté do třetiny šířky do podoby proužků širokých cca 1 cm. Krok 5: Zbylou plochu plátku potřete rozehřátou čokoládou a od plného okraje vše zarolujte; proužky vytvoří na vrchní stranu pohledná žebra. Krok 6: Každý vyválený oválný plátek těsta nejprve nařízněte po délce maximálně do třetiny šířky, zbylou nedělenou plošku potřete náplní a vše od plného okraje srolujte. Naříznutá žebra zůstanou díky tomu nahoře a v průběhu pečení se mírně rozestoupí. Krok 7: Na jednom z konců první proužek mírně stáhněte přes čelo válečku, vznikne tak širší mezera (hlavička). Hotové žížaly přeložte na plech s papírem a úhledně je zahněte. Krok 8: Lehce dokynuté pečte v troubu vyhřáté na 180 °C lehce dorůžova (cca 15 minut). Na lysé čelo žížal naneste pomocí párátka očka z rozehřáté čokolády.

TIP: Nejlepší recepty z kynutého těsta

Zveřejněno 27. 3. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční medové žížaly s čokoládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGoZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční medové žížaly s čokoládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGoZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

danielle72::-D jasně!!!:-D:-D

Mně připomínají pekárenské “hřebeny“ plněné tvarohem:yes::yes: mimochodem, mám je rád k snídani:yes:

Danca: Krásně se Ti povedly :yes:

Danca: Jsou kouzelné:yes:, doufám, že pak přidáš i fotku motýlů :-D

No, nějak mi "malinko" víc nakynulo těsto...takže namísto žížal mám spíš hoodně napapané housenky těsně před zakuklením..:-O:-D:-D. Nicméně jsou roztomilé, nesu je dnes na oslavu, tak uvidíme, jaký budou mít úspěch:-8.
Přidávám fotky postupu i hotových žížal ( v mém případě spíš larev:-8:-D )

Fotografie boli odstranene z dovodu porusenia autorskeho zakona.

Recept by bolo škoda dať celý preč, stačilo by vymeniť fotky, ktoré nafotí iný človek, keď to bude robiť. ;-)

spagetka:
Hezký den, prověřil jsem to, žel je tomu tak, jeden z kolegů si zřejmě poněkud "ulehčil práci". Já holt naneštěstí nejsem schopný všechno v tom množství věcí, které mám na starosti, uhlídat, na hobbymanie.tv jsem nyní alespoň v daném článku uvedl zdroj a nyní zvažuji, jestli tento recept nestáhnout z TOP. Tož poraďte, z mého pohledu je to na druhou stranu zase přinejmenším zajímavá inspirace
J.V.

jsou úúúúžasné:yes::-D

jarko, tvoje dážďovky sú hriešne lákavé;-) decká budú mať radosť, asi ich napečiem pre celú ulicu:-D (našťastie je krátka;-):yes::yes::yes: a "knihovničku" považujem za skvelú inšpiráciu:yes::yes::yes::-K

Hobymanie je autorova stránka : http://www.hobbymanie.tv/kontakt , teda tímu jeho ľudí.

spagetka: velmi rada si pockam na preukazatelny suhlas od torteliny a mam svoje tusenie.

Tak já doufám, že nám to autor objasní, fotografie vypadají skutečně jako převzaté z odkazu, co udala výbusna. Ale jelikož autor v poznámce uvádí, že má svůj tým lidí, třeba od této autorky dostal svolení, nebo sama autorka je členem týmu. Počkáme na vyjádření autora.
Zároveň je ale pravda, že totéž je v tomto odkazu, který autor u receptu uvádí. Je otázka, jak je to s fotkami, které jsou totožné.:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/jarni-mlsani-medov...

Mozete sa prosim preukazat suhlasom od tejto blogerky?
http://tortelina.blogspot.de/2014/01/medeni-crvici...

:-)):-)):yes:

Tématické fráze:
nejrecepty.com, nejrecepty, nejrecepty.sk, krem ze zizal, žižaly recept, žížaly z meodvého těsta, nejrecepty cukety, top recepty autor zizala, kynutá rolovaná bábovka ořechy kakao, moučníky hřebeny rohlíky, nejrecepty.cz vánoční cukroví, kuličky z medových plátků, nejrecepty cukroví.cz, nejrecepty.cz facebook, recept cokoladova napln do rohlicku, žížala cukroví recept, nejrecepty orechova babovka, nejrecepty.cz řezy, řez žížalou, krem z zizal

Suroviny:
droždí čerstvé, cukr krupice, mléko, máslo, med, vejce, sůl, mouka hladká, čokoláda

Přidat fotografie receptu