Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Żur ze syrovátky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 320 kJ /
3 422 kcal
Bílkoviny150,12 g
Tuky237,09 g
Vláknina3,90 g
Cholesterol 1,69 g
Sodík 6,21 g
Sůl10,84 g
Sacharidy170,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Syrovátku přivedeme k varu a přidáme křen – jen pozor tentokrát postrouhaný na hrubých očkách, nebo pokrájený na tenké nudličky. Krok 2: Ve smetaně roztřepeme mouku a zalijeme jí vařící se syrovátku. Krok 3: Uzený bok a klobásu pokrájíme na kostky. Krok 4: Orestujeme na pánvi pěkně do křupava a přidáme do žurku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem. Podáváme s vejci vařenými natvrdo. Jsme-li šikovní a máme slaninu pokrojenou na tenké plátky, tyto opečeme též do křupavoučka a pokládáme na polévku. Přizdobíme trochou medvědího česneku, či mladou kopřivou.

Zveřejněno 30. 3. 2015

Poznámka autora gmptop

Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.

Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).

Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Żur ze syrovátky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nZ0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Żur ze syrovátky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nZ0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

yanull:proto lépe krájet na tenké nudličky julienne, strouhání na velkých okách strouhadla je zas rychlejší, ale dávám přednost krájení. Je to i úhlednější. A ještě mi to nezhořklo - tedy polivka:-8

Mám dotaz, zda křen varem, když se dává hned do syrovátky nezhořkne. U křenové omáčky ho dávám až nakonec a už nevařím.

Tématické fráze:
syrovátka recepty, pokrmy ze syrovátky, recepty ze syrovatky, co se syrovátkou, syrovátka co s ní, recepty ze sirovatky, polévka žur, recept syrovátka, žur polévka recept, vaření že syrovátky, recepty syrovátku, recepty z syrovatky, recept ze syrovátky, jidla ze syrovátky, vaření se syrovárkou, sušená syrovátka země recepty, polévka žur top recepty, vaření se syrovátkou, svěcené pokrm že syrovátky, syrovátka recept

Suroviny:
syrovátka, smetana na vaření, bůček uzený, klobása, křen, sůl, pepř, cukr, vejce, mouka

Přidat fotografie receptu