Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špecle, noky, Spaetzle

Domácí špecle můžete připravit opravdu rychle a téměř bez práce. Stačí jen mouka, vejce a mléko. Dochutit je můžete třeba bylinkami a máslem. Skvěle se hodí k opečené slanině s cibulkou, ke špenátu, ale výborné jsou i zapečené se sýrem.

Hodnocení receptu je 4,9 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Drobek Drobek

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 701 kJ /
2 079 kcal
Bílkoviny79,11 g
Tuky27,00 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 526 mg
Sodík 254 mg
Sůl0,55 g
Sacharidy372,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku, vejce, mléko a sůl smícháme dohromady. Krok 2: Zavařujeme do vroucí osolené vody přes síto na noky (nebo halušky, či speciální špeclové síto - viz obrázek). Krok 3: Jakmile vyplavou, jsou uvařené a z vody je vyndáme děrovanou naběračkou. Krok 4: Špecle používáme jako přílohu k masu, či zelenině. Jsou velice univerzální.

Zveřejněno 22. 3. 2009

Poznámka autora Drobek

Němci ještě vše promastí máslem, přidají bylinky, nebo se rozškvaří slanina a na ní osmahne cibulka a špecle se vrství do mísy s cibulkou a strouhaným sýrem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špecle, noky, Spaetzle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oY2L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špecle, noky, Spaetzle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oY2L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (41)

Jednoduché, ale trochu tuhé. Budu hledat jiný recept.

satelit: Drobek už tu s námi bohužel není (byl to můj milý kamarád, tak snad snad mohu zmínit).
Ale - mrkněte se do tohoto kratičkého videonávodu, jak různě se špecle dají tvarovat a hlavně - je tam klasický haluškovač :-) dá se běžně koupit. ;-)

Drobek: To Vás moc lituji, neumím si to představit. To my tu máme tedy luxusní výběr. Díky.

To síto na špecle se dá koupit? Zatím jsem ho nikde neviděla. Děkuji.

já je dělám taky a jsou supr:yes: :yes:<3

Šlo by to udělat i z kukuřičné, nebo rýžové mouky? :-?

Jirka: Po pravdě nevím, nezkusil jsem a ani mně to nikdy nenapadlo. Zkus to sám a dej vědět. :-)

:yes: diky za recept dnes k obedu

petrolin: Děkuju za pochvalu, však my je taky rádi :-p

Vcera jsem delala tyto noky. Musim rict, ze jsem musela take pridat vice mleka, ale to opravdu zalezi na mouce..... Ke kureti na paprice (jako zmena prilohy) jsou uplne uzasne :-) Byla to mnamka.

Petrolka1: Děkuju :-K

Špecle jsou skvělé, jen jsem musela přidat víc mléka, těsto bylo příliš husté. Chuťově jsou opravdu vynikající, a hned hotové, od té doby, co je dělám, skoro nekupuju těstoviny.

kokronilla: Samozřejmě je to možné, vždyť mouky se liší i tím jaké je zrovna počasí, z jakého zrní i kterého mlýna pocházejí.;-)

Jaroslav Čermák 24. 10. 2015 10:37
Ahoj, já dělám špecle takto: 500g polohrubé mouky, 5 vajec, trocha kypřícího prášku do pečiva, cca lžička soli, mléko nebo voda domíchávat do polotuhého těsta, propasírovat přes špeclové síto do vroucí osolené vody. Hotové okapané špecle přeliju 2 ohřátými šlehačkami přidám 300 g najemno nakrájené šunky, vše promíchat a dobrou chuť, Je to opravdu velká bašta rychlé a jednoduché

Včera uvařené Špecle z polohrubé mouky, jedním slovem úžasné, jiné už dělat nebudeme . Děkujeme za recept :yes:-);-)

Bohuslav: Nic si z toho nedělej, nikdo od narození nevěděl všecko, jen někteří si to myslej :-))

:-p:-p:-DA mě je úplně jedno,jak se jmenuje to ,či ono ,mám je rád na všechny možné způsoby s bryndzou,trošku jiné zase ke kuřeti na paprice,a se zelím a bůchví s čím vším.....:yes::yes::yes:

Bohuslav:Nemáte pravdu, protože halušky jsou slovenské a valašské jídlo a jsou ze syrových strouhaných brambor. Špecle, správně spätzlen=špačíčci jsou z Německa - ze Švábska, jsou z mouky, vajec a mléka a tužší těsto se protlačuje zvláštním sítem. Na Slovensku, v Maďarsku a v Rakousku pak dělají nokrle, správně nockerlen a ty jsou z polohrubé mouky, jednoho vejce, vody - těsto asi jako na kapání do polévky a odhazují se do vody nožek z dřevěného prkénka anebo se protlačí sítem na halušky. Jsou přílohou k perkeltu nebo paprikáši anebo jsou dobré s míchanými vejci s vypraženou slaninou pokrájenou na kostky. Všechny tyto varianty jsou ale moc dobré. A každé jídlo má svou historii.

Do prílohových halušiek zemiaky nedávame u nás...

Tématické fráze:
špecle recepty, špecle, špecle recept, recept na špecle, špecle jako příloha, co jsou špecle, spätzle, noky recept, recept špecle, noky příloha špercle, spetzle recept, spetzle, špecle recepty.cz, recepty špecle, jak se delaji specle, noky, spatzle recept, recept na spatzle, recepty na specle, špecle se sýrovou omáčkou

Suroviny:
mouka, vejce, mléko, sůl

Přidat fotografie receptu