Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou

Šťavnatá kuřecí prsíčka protknutá klínky uzené slaniny a přelitá jemnou, pikantně vonící omáčkou, jsou sice náročnější na přípravu, ovšem výsledek vás nezklame. Podávejte s nadýchanými houskovými knedlíky.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 80 min

90 min (10 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 343 kJ /
1 516 kcal
Bílkoviny151,94 g
Tuky82,92 g
Vláknina12,70 g
Cholesterol 425 mg
Sodík 811 mg
Sůl1,99 g
Sacharidy35,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme. (Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině). Krok 2: Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme. Krok 3: Přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme. Krok 4: Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme. Krok 5: Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit - mírně zkaramelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit. Krok 6: Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso, které lehce posypeme tymiánem, přidáme pár kuliček celého pepře, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Dusíme asi 30 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme v teple. Krok 7: Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky, kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme, nejraději prošleháme metličkou, až nám zavaří. Krok 8: Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 25 minut pozvolna provařit. Omáčku ještě dochutíme dle vlastní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr). Krok 9: Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy. Nejvhodnější přílohou jsou knedlíky.

TIP: 20 nejlepších receptů na knedlíky

Zveřejněno 9. 4. 2015

Poznámka autorky Merylas

Jsou tady podobné recepty, ale přece jen se liší buď v použitých surovinách nebo v postupu přípravy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K2pJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K2pJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

zuzi777a (moderátorka): :-) Taky dělávám z různého masa a dá se udělat i z mletého. :-K

Mám ráda všechny omajdy "ala" svíčková. Z kuřete už jsem dlouho nedělala. Asi už bude čas!😁

:-)<3<3<3 Všechny tvé recepty i fota jsou skvělé a lákají k ochutnání. :-K

Všem děkuji:-K

Merylas, Tvoje recepty patří vždy k těm co nezklamou:yes:skvělé, s kuřecím jsem nedělala, musím vyzkoušet:-p+:yes:

Skvele, postup je velmi podobny memu, ke kteremu jsi pridala tak krasnou fotku http://www.toprecepty.cz/recept/2856-svickova-na-s....
Do podobnych nepridavam, neb jsem pouzila hovezi, ale ochuceni vypeku jiz v zacatku je stejne.
Pridavam bodik, mas to krasne:yes:.

Maruško, s Tvým receptem se zcela ztotožňuji, jen koření dávám rovnou do pánve k zelenině a místo kuřecích prsou jsou u nás oblíbená vykostěná kuřecí stehna. Je to pochoutka, jak maso, tak omáčka :-p:-);-) +8:yes:

Postup nema chybu, vysledek uzasny!!

Dělám "svíčkovou" z krůtích prsou, z kuřecích jsem ještě nedělala. Vypadá to velmi jedle :-p

fuuuha, tak tie teda su :yes::yes::yes::yes::yes: skoda, ze nepridavas viac receptov maruska a ukazes sa len obcas...

Mnam,mňam.....toto je přesně to co bych si dala....v sobotu to vyzkouším a věřím že bude všem chutnat :-p:yes:

Moc se mi líbí tvé podrobně psané recepty :-):yes:

Tématické fráze:
svičková omáčka s kuřeciho, svíčková omáčka z kuřete, svickova s kuřecím masem, svickova omacka s kurecim masem, svíčková z kuřecich prsou, svíčková z kuřecího masa, svíčková omáčka z kuřecího masa, kuřecí prsa s omáčkou, omáčka z kuřecích prsou, svičkova s kuřecich prsou, kuřecí prsa svíčková, svíčkova omáčka z kuřecího, kureci svickova, kuřecí maso se svíčkovou omačkou, kuřecí prsa recepty s omáčkou, recepty svickova kureci maso, svíčková s kuřeciho masa, svíčková na smetaně omackou a kurecim masem, svíčková z kuecích z kuřecích prsou, svíčková kureci prsa

Suroviny:
prsa kuřecí, bůček, olej, zelenina kořenová, cibule, sůl, cukr krupice, ocet, hořčice, citron, šťáva citronová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, tymián, vývar drůbeží, smetana 12%, mléko

Přidat fotografie receptu