Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka

Rajskou omáčku můžete buď milovat nebo nenávidět. Pokud jste jejím milovníkem, uvařte si ji právě takhle, z rajčatové šťávy, cibulové jíšky a vonící kořením. Nejlepší je s domácím houskovým knedlíkem a hovězím masem.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 599 kJ /
1 338 kcal
Bílkoviny17,65 g
Tuky87,40 g
Vláknina7,80 g
Cholesterol 255 mg
Sodík 112 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy117,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 2: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Krok 3: Poté přidáme hladkou mouku a vytvoříme světlou cibulovo-máslovou jíšku. Krok 4: Jíšku zalijeme vývarem a dobře rozmícháme do hladka. Krok 5: Hned poté přidáme rajskou šťávu, koření a necháme 20 minut probublávat. V průběhu vaření musíme omáčku pravidelně promíchávat, ať se nechytá ke dnu. Pokud je třeba, hustotu omáčky můžeme ještě upravit přidáním vývaru. Krok 6: Po provaření omáčky vyjmeme koření a pro docílení dokonalé jemnosti omáčku rozmixujeme ponorným mixérem zcela do hladka. Krok 7: Dochutíme dle potřeby cukrem a solí. Podáváme s vařeným hovězím masem (krk, žebro, loupaná plec) a houskovým knedlíkem.

TIP: Jak uvařit hrnkové knedlíky

Zveřejněno 9. 4. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R0xY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R0xY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

Recept se mi líbí, jen z rajčatové štávy jsem ji nikdy nedělala. Dříve jsme vařili z čerstvých rajčat a pasírovali, dnes dělám z rajčat z plechovky a podle babičky zahušťuji perníkem. Jo a vařili jsme v ní hovězí maso a to muselo být na talíři s knedlíkem. Dobrou chuť.:-8

Dělám jí podobě ale já dávám do základu kořenovou zeleninu, má pak ta rajská lepší chuť , nechutná jako obarvená voda, ale každý vaříme jinak ☺️

Veronika.Hrozna: :-8:yes::yes::yes:

Colombo65: Papriky už nebyly, vařila jsem jen 4 kusy pro dva a manžel si zbytek omáčky nalil, do takového velikého šálku a jen tak si ji upíjel, jako polévku. Moc mu chutnala ! ;-)

Veronika.Hrozna: :-O:yes::yes::yes:

Nejlepší recept na rajskou, který jsem zkusila! Velmi jemná chuť, vyvážená kyselost rajčat i když jsem dala jen KL cukru. Jsem nadšena, receptem. Vařila jsem v ní naplněné papriky : Recept je odměřený a vychytaný , nic se nepřipalovalo u dna , papriky byly za 40 minut hotové a jemně ochucené. Za mne, za 1*!:-K:yes::yes::yes:

PŘEJU PĚKNÝ DEN.
Rajskou dělám skoro stejně, ( koření dávám do nerezového sítka ,tím nemusím je v hrnci hledat) . Nedávám žádný kečup, ten nám v rodině chuťově tady nesedí. Když byl u nás 9 letý vnuk, tak snědl 3 porce -4 knedlíky a maso- , talíř vyčistil a na závěr prohlásil: dědo, teď si připadám jak v rajčatovém nebi.
DOBRÝ, NE?
Když jsem pracoval ve škole, dělali tam hodně podobnou, přesto některé děti nad tím ohrnovali nos. Že by to byla averze z rodiny?
,,TOŠ TAK,,

:yes::yes:Rajskou mám ráda a není problém ji uvařit<3 jen mě při pohledu na foto přepadla nezkrotná chuť a určitě dnes bude:-K

Dnes vyzkouším ☺️

Hosta a Colombo65, uprimne dekuji. Nase deti a ted i vnoucata ji zboznuji, tak , ze kdyz je jedeme navstivit ,vim ze ted kdyz ji tam udelam tak udelam vice a zmrazim to pro ne .

Rada bych se Vas zeptala je mozne tuto omacku zmrazit ? dekuji predem

hazel: Já to nemrazím, tak nevím, vždy se hned "zblajzne" :-)

Zobrazit starší odpověď

Rajskou u nás mají všichni rádi. Dělám z rajčatového pyré v krabičkách (Valfruta), přidávám také skořici a sladím medem. Ještě trošku okyselím citronovou šťávou.Vyzkouším i z rajčatové šťávy. :yes:

rajskou dělám pokaždé s trošku rozdílnými ingrediencemi, ale ze 100% rajské šťávy jsem ještě nepřipravovala, tak se poohlédnu v obchodech a také vyzkouším:yes::-D

Rajská omáčka se u nás těší velké oblibě, nastávající snacha v tomto případě neváhá ještě talíř setřít prstem ;-). Do základu dávám trochu třtinového cukru na karamel a do hotové 2 špetky mleté skořice. Do Brna ráda posílám bod č. 2 :-p:-K:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
rajská, top recepty rajská omáčka, rajská omáčka, rajská omáčka z rajčatové šťávy, rajská omáčka recept, rajská omáčka z plecka, rajská štáva, recept rajská, rajská omáčka top recepty, rajska omacka z pyre, recept na rajskou omacku, rajska omacka z plece, rajská omáčka recepty, rajska z rajcatove stavy, recept rajská omáčka, rajská omáčka nejlepší recept, rajská omáčka z rajské šťávy, rajská šťáva recept, rajská z plecka, rajská omáčka s houskovým knedlíkem

Suroviny:
šťáva rajčatová, vývar masový, cukr, mouka hladká, máslo, cibule, koření hřebíček, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu