Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čirok se zelím a rýží

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 705 kJ /
1 602 kcal
Bílkoviny54,42 g
Tuky10,72 g
Vláknina63,06 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 258 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy292,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čirok na několik hodin namočíme a poté ho v čisté vodě uvaříme doměkka (cca 50 minut). Rýži propláchneme a uvaříme tak, jak jsme zvyklí (já ji dusím v 1,5 násobku osolené vody na nejnižší plamen 15 minut). Krok 2: Na trošce oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené zelí, podlijeme trochou vody a pod pokličkou 15 minut podusíme. Krok 3: Poté smícháme uvařený čirok s rýží a zelím, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a společně ještě 5 minut prohřejeme. Poté necháme pod pokličkou dojít a propojit chutě. Krok 4: Místo zelí můžete použít kapustu. Chuťově je to trochu jiné, ale také moc dobré.

Zveřejněno 13. 4. 2015

Poznámka autorky petram

Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.

U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čirok se zelím a rýží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N248

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čirok se zelím a rýží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N248

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
čirok recepty, čirok, co je čirok, čirokové zrno, cirok recept, čirokové zrno recepty, co je to cirok, čirok bílý, čirok bílý zrno, čirok bílý recept, cirok bily recepty, co to je čirok, recept čirok, cirokove zrno recept, cirok žlutý recept, ryze se zelim, recepty z ciroku, čirok priprava, čirok bílý příprava, citok

Suroviny:
čirok, rýže dlouhozrnná, zelí bílé, cibule, česnek, olej, sůl, pepř

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu