Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata v oleji

Nadúrodu rajčat dokážeme zpracovat na různé způsoby. Pokud rajčátka i sušíme, můžeme je pak naložit i do oleje. Spolu s bylinkami a česnek uvolní svoji chuť do oleje, který pak můžeme použít třeba do těstovin či ke křupavé foccacie.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby nakládání

60 min (60 min příprava, bez doby nakládání)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 kJ /
8 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme. Krok 2: Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme. Krok 3: Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha. Krok 4: Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, která prokládáme bylinkami a plátky česneku. Jednotlivé vrstvy zaléváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny. Krok 5: Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě - třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem. Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu. Krok 6: Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici, tam by olej ztuhnul. Krok 7: Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci. Krok 8: Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.

TIP: Jak připravit italskou focacciu

Zveřejněno 14. 4. 2015

Poznámka autorky cathleen

Tento recept najdete na stránkách http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená rajčata v oleji

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vk6o

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená rajčata v oleji

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vk6o

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

sarkap: děkuju, Šárko :-) Než jsem je ochutnala, nikdy bych neřekla, že jsou ta naložená rajčata tak výborná:-8

cathleen: díky moc za super tip na sušená rajčata! objednala jsem hned 10 kg bednu, podělala se se 4mi kamarády a tím se cena o dost snížila. 3 kg jsem hned naložila a musím říct, že i samotná sušená jsou výborná, i když dost slaná :o) posílám podíka

:-p:yes::yes:

Ivi, recept ukládám, bodíkuju a chválím fotečky ;-):yes:

:yes: MILUJU sušená nakládaná rajčata:yes:

Já nenakládám, ale kdysi jsem dceři poradil okapat v košíku z odstředivky na salát a pak "sušit" odstředěním. Jinak už to prý ani nedělá:-8

Rajcata delam prakticky stejne jako cathleen, tedy je nevarim, ale doporucuji je dobre po okapani na cedniku vysusit, treba zabalit do platene uterky a lehce na ni pritlacit. Dobre vysterilizovane sklenicky a vicka jsou tez dulezite a hlavne rajcata musi byt stale ponorena pod vrstvou oleje, obcas je zkotrolujte, kdyby olej chybel, dolejte.
Nez zacnete plnit sklenicku samotnymi rajcaty, dejte na dno bylinky podle chuti a zakapnete olejem, tim budete mit jistotu, ze olej se dostane dobre i na dno sklenicky a nezustane tam vzduchova bublina.

yanull::-)nevadí, proč by mělo? Já je zalila čistě olivovým olejem, který se bylinkami , česnekem i samotnými rajčaty úžasně navoněl. Byl výborný na focaccii..:-p

zizala: Pokud to nebude Ivě vadit, přikládám sem recept, který mi přišel spolu s rajčaty. Upravila jsem si ho dle sebe. Rajčata jsem nevařila žádným prudkým varem, měla jsem ho na nízkém stupni PH, hlavně z důvodu odsolení. V sušeném stavu jsou hodně slaná, ta používám jen k vaření.

Nakládaná rajčata

Sušená rajčata dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Přidáme ocet, na 5 l vody cca 0,5 dcl. Dáme vařit. Občas opatrně promícháme, rajčata se tak pěkně odsolí. Vodu necháme zahřát téměř do varu. Jakmile zakouří, sporák vypneme. Rajčata scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme česnek, nasekaný na kousky, oregano, příp. mrkev, bazalku, řapíkatý celer, kapary nebo olivy. Možno i chilli papričku. Do čistých sklenic dáme trochu přísad a nakládáme vychladlá rajčata. Průběžně prosypáváme přísadami a zaléváme olejem. Ideální je směs slunečnicového ( 2/3) a olivového (1/3). Naplníme sklenice po okraj a uzavřeme. Po 3 dnech jsou připravená ke konzumaci.. Neotevřené sklenice je možno skladovat neomezenou dobu, otevřené pak v lednici.

yanull: Není to škoda ta rajčátka vařit? Já je jen namočím na 2 hodinky, krásně změknou a Ivka je jen přelije horkou tekutinou a nechá odstát ;-)

cathleen: Rajčata ze Tvého odkazu jsem si objednala, jsem s nimi moc spokojená:yes:. Vařila jsem je s octem v PH, zůstala velmi pěkná. Do skleničky jsem dávala rozkrojený stroužek česneku, grilovací byliny od fy Grešík, kousek chilli papričky a špetku rozmarýnu. Chutnají nám na chlebu s máslem a plátkem nivy a také je dávám do salátů a těstovin :-p. Zbývající ochucený olej dávám na salát z rukoly.
P.S.: Vymyté skleničky dám na plech do horké trouby. Jsou brzy suché a ještě sterilizované ;-). +4 :-K:-p:yes:

cathleen: :-)) U nás jich většinu odvezou holky s sebou do Brna, ale ty, co zůstanou, jím jen tak, jako chuťovku, maximálně zakousnu chléb :-8 Jsou výborné i v kombinaci s mozzarellou třeba jako náplň kuřecího masa :-p:-p Focacciou jsi mi udělala chutě, byla jsem nakukovat na Tvých stránkách. Už dlouho jsem ji nepekla, upeču v pátek, aby měly i holky a asi ta poslední sklenička rajčátek, která zbývá, padne na ni ;-):yes:

zizala: chutnají mi třeba jen tak nebo na chlebu s máslem. A na focaccii, kterou jsem s nimi pekla (a taky přidá) jsou vynikající:-p

:-p Vodu s octem nevařím, jinak dělám stejně, mám je strašně ráda. Dokud to lidi moc neznali a nekupovali, mívali sušená rajčata u nás v jedné zelenině za téměř směšných 19 korun za 100 g. Od té doby dost podražili, ale pořád je výhodnější je koupit a naložit doma než kupovat naložená ;-):yes:

Tématické fráze:
susena rajcata v oleji, sušená rajčata recept, jak nalozit susena rajcata, rajčata sušená, sušená rajčata, recept na sušená rajčata v oleji, sušené rajčata jak naložit, recepty na sušená rajčata v oleji, recept na domácí sušená rajčata v oleji, sušená řajčata v oleji recept, nakladana rajcata v oleji, naložení sušených rajčat, sušená rajčata jak naložit, sušene rajčata v oleji, jak naložit sušené rajčata, sušená rajčata naložená v oleji, jak naložit rajčata, sušená rajčata nakládaná v oleji, sušená rajčata nakládaná v oleji, sušene rajčata

Suroviny:
rajče sušené, voda, ocet, olej olivový, česnek, bazalka čerstvá, tymián

Přidat fotografie receptu