Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Selský chléb

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitta Mat Jitta Mat

Náročný

Suroviny

Porce: 600 g

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 515 kJ /
1 796 kcal
Bílkoviny53,65 g
Tuky8,90 g
Vláknina29,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy360,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny kromě vody a octa dáme do mísy a na sucho promícháme. Přidáme vlažnou vodu s octem a vypracujeme těsto, které se líně sune, je řidší. Necháme kynout 1 hodinu, pak promícháme a necháme ještě dalších 20 minut kynout. Krok 2: Pak je překlopíme do vymazané a žitnou moukou vysypané formy. Potřeme slanou vodou v poměru lžička soli na 5 cl vody. Pečeme 70-80 minut na 200°C. Krok 3: Horký vyklopíme z formy na mřížku, aby se nezapařil. První den jej necháme pouze pod utěrkou, pak běžně. Krok 4: Uvedené množství = forma na biskupský chlebíček. Zkoušela jsem i pouze z 500 g žitné mouky a výsledek byl stejně dobrý. Jeden z mála chlebů, které se další dny nedrobí ani netvrdnou. I po 5 dnech se dá jíst.

Zveřejněno 18. 4. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Selský chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2oKA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Selský chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2oKA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

kopretina 30. 4. 2015 08:41
Tak vidím,že casino peče stejně jako já,ale má to vymakanější,s překládáním:)Já zase když spěchám,tak mouku prohřeji před zaděláním na radiátoru.Když netopíme,prohřívám mouku v míse v mikrovlnce:)

kopretina 30. 4. 2015 07:39
Díky moc za pochvalu.Přeji pohodový den:);-)

kopretina:
http://www.toprecepty.cz/recept/33151-chleba-bez-h...
...a když přidáte 2PL octu, tak to je pak "maso":-D

kopretina: proč se nezaregistrujete a přidáváte recepty do komentáře, kde se ztratí? Myslím, že si Váš chléb zaslouží vlastní recept.
Zkuste chléb krájet velkým nožem na pečivo (s pilkou místo ostří), pak se s chlebem snadno srovnáte.

kopretina 22. 4. 2015 07:20
Dobrý den,
nevím,jestli můj recept na chléb je přímo Selský,ale zato zaručeně vyzkoušený.Peču ho ke každému grilování,i na sešlosti u nás ve sklípku.Po 3 letech,co ohromuji hosty skvělým chlebem,jsem v sobotu neodolala a z šetřivého důvodu přisypala ještě asi půlku sáčku droždí,který mi zbyl z jiného pečení a čekal na zpracování. Musím přiznat,že se chléb ohromě povedl a příště k jednomu sáčku v receptu zase přisypu trošku z dalšího.Žádné droždí nebylo z chleba cítit,byl krásně nakynutý. Ovšem problém mám s krájením.Můj muž jej nakrájí na tenké úhledné plátky,já ne,já krájím "brzdy pod vlak",ale ani to návštěvám k flákotě krkovice nevadí.
Tady je ten "můj" recept na úžasný chléb,který mám od Bohdanky!!Dík Bohdanko:yes:

Do mísy nasyp :
1 kg hladké mouky,
1 instantní droždí,
3 lžičky soli,
4 lžičky drceného kmínu
promíchat suchou směs a přidat
3 hrnky vody,vypracovat těsto.

Podle chuti lze přidat bylinky,cibulku,česnek,semínka,škvarky...
Těsto zakryj utěrkou, a nechej 8-12 hodin kynout,podle teploty v místnosti.
Půl hodiny před pečením,nastav troubu na 230 stupňů,vlož skleněnou mísu s víkem,ve které budeš chléb péct.
Po vyhřátí trouby i mísy,vlož těsto do pečící nádoby,potři vodou,posyp tím,co máte rádi,(sezam,slunečnice...),peč na 230 st. 30 minut,pak sundej poklici a dopeč ještě 15 minut Dobrou chuť :)Kopretinatumovaanna1965@seznam.cz

kopretina 22. 4. 2015 06:18
Do mísy nasyp :
1 kg hladké mouky,
1 instantní droždí,
3 lžičky soli,
4 lžičky drceného kmínu
promíchat suchou směs a přidat
3 hrnky vody,vypracovat těsto.
Dobrý den, nevím, jestli jde o Selský chléb, ale mám vyzkoušený tento recept na chléb.Vykynul vždy pěkně.Naposledy jsem neodolala šetřivým úmyslům a přisypala zbylou půlku droždí,které zbylo v sáčku z jiného pečení.Chléb nebyl jen dobrý chléb,ale nejlepší chléb za ty 3 roky,co ho peču ke grilování se sousedy a pro návštěvy,které u nás posedí ve sklípku.
honě zdaru,pekařky:)Pohodový , sluníčkový den:)Kopretina

Podle chuti lze přidat bylinky,cibulku,česnek,semínka,škvarky...
Těsto zakryj utěrkou, a nechej 8-12 hodin kynout,podle teploty v místnosti.
Půl hodiny před pečením,nastav troubu na 230 stupňů,vlož mísu s víkem,ve které budeš chléb péct.
Po vyhřátí trouby i mísy,vlož těsto do pečící nádoby,peč na 230 st. 30 minut,pak sundej poklici a dopeč ještě 15 minut:-p:-))

Majka8:Tak to nemám zkušenost. :-(

Mohla bych dát dělat těsto do pekárny?
:-?

Nadja:jj, já ho právě zkouším z doporučené půlky sáčku kvasnic a není to prostě ono. Je hutny, nenaskocil tak ani po hodině a půl. Opravdu doporučuji, kdo ochutnal, podlehl.

Jitta Mat: ;-) jen link dávám jako rozklikávací:
http://www.toprecepty.cz/recept/15440-muj-domaci-c...
:-p Chlebík vypadá krásně nadýchaný a nebude tak těžký na vypracování, alespoň pro mne, neb síly mi ubývají.

www.toprecepty.cz/recept/15440-muj-domaci-chleba/ taky vám po něm bylo těžko? Nestěžovaly jste si....

ivulinka: marně hledám váš recept na chléb ;-( a ujišťuji Vás, že recept je vyzkoušen mnoha lidmi a spekulujete v negativním smyslu zbytečně o něčem, co jste nezkoušela. ;-)

A kam jsem uvedla jméno Jitka???

Tak to nepeč :-D:-D:-D já si to nevymyslela a ještě na to nikdo neumřel. LOL!!!

:-D:-D:-D:-D

Tématické fráze:
selský chléb, selsky chleba, recept na domácí selský chléb recept, selský chléb recept, chleba z instantniho droždí, domácí selský chléb, recept na chleba z droždí, selský cléb, chléb z instantního drozdi, sáček na chleba, selský chleba recept, recept na chleba z instantního z droždí, domaci selsky chleba, recept selsky chleb, ktere drozdi je nejlepsi, domácí chléb selský, selský chleba recepty, žitný chléb recept suché droždí, chleb s instantniho drozdi, pečeme chleba z instantních kvasnice

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná, droždí sušené, kmín mletý, sůl, voda, ocet

Přidat fotografie receptu