Dršťková polévka I
Dršťková polévka je tradiční druh české polévky z hovězích drštěk. Uvařit dršťkovou polévku je zdlouhavé, ale tento postup se vyplatí, protože pak máte výbornou polévku, za jakou by se nestyděl ani žádný šéfkuchař.
Suroviny pro 10 porcí
10porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 060 kJ / 2 643 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 212,37 g |
Tuky | 133,31 g |
Vláknina | 17,10 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 459 mg |
Sůl | 1,10 g |
Sacharidy | 142,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté a očistěné dršťky nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu, vodu slijeme. Dršťky zalijeme znovu studenou vodou, opět přivedeme k varu a slijeme. To opakujeme 3x až 4x.
Krok 2: Potom dršťky zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme, až jsou měkké.
Krok 3: Měkké maso vyjmeme, vývar ponecháme. Po částečném zchladnutí dršťky nakrájíme na nudličky.
Krok 4: Sádlo necháme rozehřát, přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme do světle růžova. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Úplně nakonec do ní vmícháme sladkou papriku a odstavíme.
Krok 5: Jíšku zalijeme za stálého prošlehávání metličkou vývarem z drštěk a uvedeme do varu. Pokud bude třeba, tak ještě naředíme vodou, až do požadované konzistence. Tekutiny by měly zhruba být 3 litry, ale můžeme dát i více. Přidáme kmín, mletý pepř a za občasného promíchání pozvolna vaříme 20-30 minut. V průběhu vaření přidáme rozetřený česnek.
Krok 6: Nakonec polévku procedíme (kdo nechce, nemusí), přidáme nakrájené dršťky a ještě necháme provařit. Pokud je třeba, ješte dosolíme, dochutíme a nakonec tepelné přípravy přidáme v dlaních rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 23. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
Moje poznámka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
Nejnovější recepty
Vánoční stromečky
Přidáno před 1 hodinou
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 2 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 4 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 13 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Masové koule v kari omáčce
ricci před 33 minutami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 36 minutami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 2 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 15 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 16 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 16 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 16 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 16 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 17 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 17 hodinami
Tématické fráze:
dršťková polévka,
dršťková polévka předvařené dršťky,
dršťková polévka z předvařených drštek,
dršťková polévka recept,
dršťková polévka z předvařených,
recepty drštková polévka,
domácí drštková polévka,
držtková polévka,
nejlepší dršťková polévka,
recept na drštkovou polévku,
drštková polívka,
predvarene drstky,
recept drštkova polevka,
dršťková,
polévka dršťková,
držťková polévka z drštěk,
drštková polévka z předvařených drštek recept,
babiččina drštková polévka,
držková polévka,
dršková polévka
Suroviny:
dršťky,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
sůl,
kmín celý,
česnek,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (16)