Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťková polévka I

Dršťková polévka je tradiční druh české polévky z hovězích drštěk. Uvařit dršťkovou polévku je zdlouhavé, ale tento postup se vyplatí, protože pak máte výbornou polévku, za jakou by se nestyděl ani žádný šéfkuchař.

Hodnocení receptu je 4,8 (51×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bazalka

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 130 min

150 min (20 min příprava + 130 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 060 kJ /
2 643 kcal
Bílkoviny212,37 g
Tuky133,31 g
Vláknina17,10 g
Cholesterol 1,06 g
Sodík 459 mg
Sůl1,10 g
Sacharidy142,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté a očistěné dršťky nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu, vodu slijeme. Dršťky zalijeme znovu studenou vodou, opět přivedeme k varu a slijeme. To opakujeme 3x až 4x. Krok 2: Potom dršťky zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme, až jsou měkké. Krok 3: Měkké maso vyjmeme, vývar ponecháme. Po částečném zchladnutí dršťky nakrájíme na nudličky. Krok 4: Sádlo necháme rozehřát, přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme do světle růžova. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Úplně nakonec do ní vmícháme sladkou papriku a odstavíme. Krok 5: Jíšku zalijeme za stálého prošlehávání metličkou vývarem z drštěk a uvedeme do varu. Pokud bude třeba, tak ještě naředíme vodou, až do požadované konzistence. Tekutiny by měly zhruba být 3 litry, ale můžeme dát i více. Přidáme kmín, mletý pepř a za občasného promíchání pozvolna vaříme 20-30 minut. V průběhu vaření přidáme rozetřený česnek. Krok 6: Nakonec polévku procedíme (kdo nechce, nemusí), přidáme nakrájené dršťky a ještě necháme provařit. Pokud je třeba, ješte dosolíme, dochutíme a nakonec tepelné přípravy přidáme v dlaních rozemnutou majoránku.

TIP: Čím zahustit polévky a omáčky

Zveřejněno 23. 3. 2009

Poznámka autora bazalka

Polévka by měla být hustší, tzv. přesnídávková.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťková polévka I

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lggv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťková polévka I

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lggv

Marie

Komentáře (16)

Výborný :-Q

:-)<3:yes::yes::-K

Výborná polévka

Tonja: Opraveno ;-)

V úvodním textu se píše, že se tato polévka vaří - cituji "z vepřových nebo hovězích drštěk". Dršťky jsou částí žaludku přežvýkavců, vepř takový žaludek nemá a vepřové dršťky jsou nesmysl.

Dršťkovou polévku vařívám od nepaměti po paměti (podle V. Vrabce) v podstatě jako MilaH: v komentáři 9. 1. 2020 06:49 vyjma klasické jíšky (zahušťuji bezlepkově ovesnými vločkami). Nasládlost po zelenině srážím kapkou octa :yes:
Dnes to imrvére furt nebylo ono, grrr:no: tak jsem gůglil a nakonec jsem natrefil na tento rcp...
KMÍÍÍN??? :-O
No jo, chtělo to KMÍÍÍN :yes::yes::yes: :-)

ladislav.szekely: U nás taky ne. Základ jako na gulášovku a místo masa dršťky.

Tak takhle podobne delam drstkovou polevku ja. Nejdriv uvarim drstky do mekka asi tak hodinku s celou cibuli a celymi 5-6 strouzky cesneku i s Vegetou a trochou soli. Drstky tady mame ciste, takze nevylevam vodu. Cibuli pak vyhodim. Pak drstky nakrajim na nudlicky. Mezitim si udelam ve velke panvi tmavsi jisku na olivovem oleji, kamz potom pridam cervenou papriku. Zvlast na druhe velike panvi osmazim 2 cibule do ruzova, pridam strouhanou mrkev- 4-5 velke, celer cely-velky, petrzel-3.
az zelenina pusti barvu. Nakonec nastrouhany cesnek- celou hlavicku, ale ten uz moc nesmazim, mam rada silnejsi chut. Pak dam varit do vyvaru jisku a asi za 15 minut pridam smazenou zeleninu a kdyz je zelenina mekka pridam uvarene, nakrajene drstky. Polevku delam asi z 5 kil drstek, tudiz varim ve velikem hrnci (19 L). Nakonec jeste prichutim peprem, pridam i palivou papriku, nebo Ajibasco, maggi, nebo hovezi kostky bujonu, majoranku a jeste podle potreby sul. Konecny vytvor je asi 15 litru polevky! Te snime urcite aspon 4 litry a zbytek zamrazim a mam pokoj na pul roku a kdykoliv pro pratele, kteri moji drstkovku milujou!!www.toprecepty.cz

Honza: fuj,proto me ten blivajz nechutna v hospode,ja je peru i nekolikrat,jen je zahreju tak na 70 a se soli je vyperu,polevka voni a nesmrdi jak stolice :-p

Tak to tu pročítám a dovolte abych se taky připojil,pokud koupíte předvařené prané a ještě k tomu mražené drštky tak ani nemusíte dělat drštkovou polévku když tam dáte hadr na nádobí má to stejnou chut:žádnou. stokrát prát vařit a furt dokola nemá smysl, jen vyperete chut dršek a nic z toho nezbyde. V hospodách a u všech co maj trochu znalostí z gastronomie se připravují tak, že se v jedné vodě(JIŽ NAKRÁJENÉ) přivedou k varu scedí hodí se na cibuli se vším ostatním a vaří, nic víc nic mín.

dnes jsem opět vařila, přidala jsem paprikové vločky a chilli:-p;-)
a foto;-) a díky:-D;-)

Moje první dršťková v životě...
Mužská část domácnosti byla nadšená, i když mi v ní chyběla petržel a cibulka byla na másle místo sádla.

Přidávám bodík!:-))

výýborná:-p:yes::yes:
přidávám bod a foto;-):-K

Díky ! V březnu a květnu mi úplně unikly Vaše komentáře.:-8
Jsem ráda, že chutnalo. Finneto, vařím si dršťky sama, mně to voní, fakt. Prostě úchyl. :-D:-D

včera jsem jí vařila a byla supééééér:yes::yes: moc jsme si pochutnali. ale dala jsem také hlubokozmražené a předvařené dršťky (nesnáším ten smrad, co se vždycky line z kuchyně, když je musím vařit syrové). díky za recept a dávám bodík:yes::-D

dnes jsem ji opět po delší době vařila, použila jsem hlubokozmražené a předvařené dršťky a jako základ dala zmraženou dršťkovou polévku z Alberta - samotná nám nechutná, ale jako základ pro polívku je lepší než jakýkoli masox, jinak jsem měla vývar z chřestu.Přidávám ještě libeček a sušenou celerovou nať :-p

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
dršťková polévka, dršťková polévka předvařené dršťky, dršťková polévka z předvařených drštek, dršťková polévka recept, dršťková polévka z předvařených, recepty drštková polévka, domácí drštková polévka, držtková polévka, nejlepší dršťková polévka, recept na drštkovou polévku, drštková polívka, predvarene drstky, recept drštkova polevka, dršťková, polévka dršťková, držťková polévka z drštěk, drštková polévka z předvařených drštek recept, babiččina drštková polévka, držková polévka, dršková polévka

Suroviny:
dršťky, cibule, sádlo, mouka hladká, paprika sušená sladká, sůl, kmín celý, česnek, pepř mletý, majoránka

Přidat fotografie receptu