Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníky pečené v košíčku

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 9

9

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 597 kJ /
4 684 kcal
Bílkoviny43,19 g
Tuky261,31 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 995 mg
Sodík 527 mg
Sůl1,31 g
Sacharidy537,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Necháme svařit na sporáku vodu se se špetkou soli, přidáme máslo a až se rozpustí, tak najednou vsypeme mouku.
Mícháme dřevěnou vařečkou, až se vše spojí. Dáme hořák na minimum a těsto vařečkou stále provalujeme v kastrůlku asi 8 minut, aby se propařilo - je to důležité, jinak nevyběhne. Po všem tom provalování a paření necháme těsto částečně vystydnout, asi na teplotu ruky. Můžeme ho přeložit do mísy robotu a pak k němu přidáváme po jednom vajíčka a vždy vajíčko dobře přimícháme do těsta. Do posledního vajíčka přimícháme vanilkový cukr - tresť rozpustíme a zapracujeme do těsta. Vajíčka nesmí být ledová z lednice! Těsto dáme do cukrářského sáčku a dvakrát dokola uděláme hada ve formičce, o průměru 10 cm. Nahřejeme troubu na 200°C, strčíme do ní plech a když je ohřátý, naskládáme na něj košíčky s těstem. Zapneme horkovzduch a pečeme 32-35 minut. Pak vypneme troubu a necháme v troubě ještě 10 minut dojít. Dobu pečení je nutné přizpůsobit velikosti košíčku, menší pečeme kratší čas, cca 25 minut a taky zkrátíme dobu po vypnutí trouby na 7 minut. V žádném případě troubu po celý čas pečení neotevíráme!
Větrníčky budou mít pěkné tmavé plamínky na vrcholcích - viz. foto. Krok 2: Žloutkový krém: všechny suroviny smícháme v mléce nebo smetaně a uvaříme do velmi hustého pudinku. Máslo s pískovým cukrem dobře našleháme a přidáme studený pudink, spolu vyšleháme do hladka. Uvařený pudink přikryjte potravinářskou folií a až pak ho dejte do lednice chladit. Pokud vaříme ze smetany na vaření, už máslo nepřidáváme! Jen prošleháme a plníme větrníky. Krok 3: Karamelová šlehačka: cukr necháme za stálého míchaní zkaramelizovat do hnědé barvy. Do teplého karamelu přilijeme opatrně šlehačku, rozvaříme do hladka, pokud je potřeba, šlehačku přidáme, konzistence musí být lehce tekutá. Necháme vychladit a dáme do lednice. Krok 4: Na druhý den vyšleháme rostlinnou šlehačku do tuha, do kastrůlku s karamelem přidáme tři lžíce ušlehané rostlinné šlehačky, promícháme metlou a vylijeme k vyšlehané rostlinné šlehačce. Spolu důkladně promícháme stěrkou, aby nezůstal karamel u dna mísy a prošleháme znovu do tuha. Šlehačka by měla mít barvu lískového oříšku a být velmi jemně sladká. Chutnáme, aby nebyla proslazená moc. Krok 5: Karamelová poleva: upálíme krystal na tmavě hnědý karamel, necháme trošku zchladnout, přilijeme trošku vody a rozvaříme na hustotu polevy. Vodu přilévejte postupně, aby nebyla poleva řídká, pak nedrží. Nechte v kastrůlku a před upotřebením mírně ohřejte. Já rozřežu větrníky a vršek namáčím rovnou v kastrůlku a nechám je vedle a pak uložím na větrníky. Poleva trošku lepí, ale nevadí, je velice chutná.

Zveřejněno 23. 4. 2015

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Jelikož jsem "šikula" a všechny větrníky byly ode mne všelijak veliké, tak jsem tomu zatnula tipec!

Byla to hrůza, když rodinka projevila chuť na větrníky, prostě stres a jak to bude zase vypadat, proto jsem je nerada pekla.

Teď bez stresu přesně nadávkované těsto a rovnoměrně upečené dozlatova. Paráda. Formičky nemyjte saponátem, jenom horkou vodou a nechat usušit.

Krémy a polevy:

dle vlastního výběru

https://www.toprecepty.cz/recept/42500-kremy-do-od...

https://www.labuznik.cz/recept/vanilkovy-cukrarsky...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky pečené v košíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nKZ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky pečené v košíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nKZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (40)

Víte někdo , proč není vanilka ? Dneska jsem chtěla udělat krém a včera jsem po obchodech marně hledala vanilkový lusk.
Nakonec , jsem vybrala jeden usušený kousek z cukru ve špajzu a to jsem vařila s krémem. Neuviřetelné! Prodavačky na mne zírali, jako na blázna , že prý už rok neměli vanilku.

casino: Casino, ta vaše karamelová šlehačka na plnění, to je nebe v hubě! Za ni zasluhujete veliké ++++!<3

Zobrazit 5 starších odpovědí

Děkuji za nápad, ulehčí to práci, Mnoho kuchařek ti bede za recept vděčný, je vynikající.

Bibinka:Právě naopak ! Jen aby byly ty formičky dost hluboké ! Můžeš dělat banánky , nebo na co máš formičky.Přizpůsob množství těsta. Dokonce můžeš zkusit i formu na muffiny s tím ti neporadím,ješté jsem to nezkusila.;-)

Veronika.Hrozna:Verunko, to je úžasný nápad a hodně to ulehčí práci, já tolik věnečků nemám, mám jiné tvary, tak to nad nevadí....;-) Máš 11.bod:yes:

maiva: Fakt to funguje a bez patlání! Kolik jsem se natrápila s věnečky a větrníky. A toho nadávání ......,když se nedařilo!:-((

Zajímavá vychytávka:-Omoc se mi líbí:-p+:yes: :yes:

casino:Casino to těsto,které tam v receptu je je opravdu řidší a když přidáte ješté jedno vajíčko tak se bude vytlačovat úplně lehce. Z formičky nikam nezdrhne "potfora"!

Já nedala kompletní recept schválně . S těstem je ta největší potíž,jak to udělat hezké i od neprofesionálního cukráře.
Hlavní je upéct ten korpus! Náplň si dá každý svoji a ta Vaše karamelová šlehačka je opravdu boží ,tak já časem ten recept na ni dopíšu do tohoto receptu.:-D
Nemusíte na mě bručet ,kvůli dvěma odkazům!:-D A psát něco o nudlích.:-D:-D:-D Žádný recept na nudle nemám v portfóliu.:-D

Veronika.Hrozna:
Ta vychytávka s formičkami je OK:yes: Největší makačka (pro slabé žínky, či i muže s ubývajícími silami) je s těstem, jak ho dostat ze sáčku na plech....;-) Zde by šlo udělat ho i řidší - z mističky nikam nezdrhe, že.:-*
No, doufám ale, že tento váš rcp na TOP nenastolí nový trend: příště sem někdo šoupne např. ve slané vodě uvařené nudle a bude čekat co kdo přidá do komentářů, zda boloňskou omáčku, či mák s cukrem...:-D:-D:-D

Zde máte tu onú šlehačku http://www.labuznik.cz/recept/karamelova-slehacka/
a pro sichr přidávám odkaz i na základní cukrářský krém, protože tento smíchaný se šlehačkou 1:1 též do větrníků patří http://www.labuznik.cz/recept/vanilkovy-cukrarsky-...
Prosím, nějak se s tím popasujte a napasujte to do svého rcp a já posléze požádám některou rozumnou moderátorku, aby tento zbytečný koment anihilovala;-):-D

casino:Kde je šlehačka s karamelem ????? Ta sem patří taky ! Mě se podařila už dvakrát,ale nejsem její autor,tak ji sem prosím dejte!Možná více hospodyněk s touto šlehačkou do větrníků zápasí, tak jak se nedařila mě.;-)

MirkaL:Pozdě!:-( Sež...!:-(

Veronika.Hrozna:
Poleva na větřáky?
Teď už se dá běžně koupit fondán:yes: který obarvíme kulérem.
Pokud čirou náhodou nemáme doma kulér (kupovaný, jedno zda pivovarnický či likérnický, se nekazí - já ho mám už 20 roků) tak si ho vyrobíme; vezmu to od Adama přes karamel (ze kterého lze do větrníků připravit karamelovou šlehačku:
Krystal (písek) dáme na těžkou pánev pod kterou zatopíme. Nemícháme! Až se cukr po obvodu začne tavit, tak ubereme ohně a pořád nemícháme (předejdeme hrudkování). Když tavenina začne žloutnout tak jsme ve střehu a když začne hnědnout, tak pomalu začneme míchat, až se všechen cukr roztaví. Zavčas sundáme z ohně, aby se KARAMEL nespálil.
No a když pokračujeme dál v tavbě, tak hmota znědne a pak zhnědne ještě víc a pokud nenecháme dojít až ke karbonizaci, tak když taveninu (NECHAT TROCHU ZCHLADNOUT NEŽ PŘIDÁME VODU - vzpomeneme na Fukušimu) rozvaříme v troše vody, tak máme KULÉR :yes:
Uf:-)

No mnam! Tak to honem zabal do krabicky, nez to nekdo jiny u vas doma zchlamstne a posli me to jako A Royal Mail!:yes:
:-p:-)):-p

MirkaL:Naplněné jsou už jen dva tak posílám foto! Opravdu je to věneček,ale dej těsto až do středu košíčku,ale už jen jednoho hada ,aby se to dobře propeklo,ne že ti to splaskne. :-D Taky bych nějakou minutku pečení přidala asi tak 4-5 minut.

Moc rada bych tento vetrnik videla naplneny, to vypada spis ale na venecek, vzdyt je uprostred otvor.:-O
Tak sup, sup pekarinky! Upecte, naplnte tento polotovarek a dejte sem fotecku celeho vetrnicku, abych vedela, jestli se do toho mam vubec poustet.:-)

Napad je to vyborny, davam bodika, ale chce to jeste trochu vysperkovat.:-K

Veronika.Hrozna: Casino,sem s tím ,poleva se hodí a nezapomeňte na tu karamelovou šlehačku! :-K
Také prosím ostatní dejte sem vzkazy na náplně do větrníků,pokud máte!
byl by v tom čert,kdyby nebyly lepší jako z obchodu /Což asi nebude problém/!Že ano ! Nejhorší je upéct to těsto a to je vyřešené! Tedy aspoň pro mne!:-)
:-D

Tématické fráze:
slané větrníky, hanácký větrník, pečené košíčky, náplń do větrníků, větrníky z karamelem, pečené košíčky recept, pečené věnečky, větrníky recept, slané náplně do větrníků, pečené mističky z těsta, slané větrníky recept, větrníky, formičky na větrníky, vase vyzkousene recepty, pečené košíčky cena, karamel na větrníky, větrníky-pečení, šlehačkové krémy do větrníků, karamelové plnění, venecky pecené dopředu

Suroviny:
mouka hrubá, prášek do pečiva, voda, sůl, máslo, cukr vanilkový, košíčky papírové, šlehačka, mléko, zlatý klas, žloutek, cukr krupice, máslo, cukr písek, cukr krupice, karamel, šlehačka rostlinná, cukr krystal, voda

Přidat fotografie receptu