Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníky pečené v košíčku

Pokud se vám dlouhodobě nedaří upéct tvarově hezké větrníky, díky tomuto receptu se naučíte fígl, jak docílit dokonale kulatých korpusů. V receptu se také dozvíte podrobný postup na skvělý krém, karamelovou šlehačku a polevu. Vaše větrníky budou dokonalé.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba přípravy krému, šlehačky a polevy

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba přípravy krému, šlehačky a polevy)

Suroviny pro 9 kusů

9 kusů plechových formiček na košíčky o průměru 10 cm

9kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 597 kJ /
4 684 kcal
Bílkoviny43,19 g
Tuky261,31 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 995 mg
Sodík 527 mg
Sůl1,31 g
Sacharidy537,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Necháme svařit na sporáku vodu se špetkou soli, přidáme máslo a až se rozpustí, tak najednou vsypeme mouku. Krok 2: Mícháme dřevěnou vařečkou, až se vše spojí. Plamen stáhneme na minimum a těsto vařečkou stále provalujeme v kastrůlku asi 8 minut, aby se propařilo - je to důležité, jinak nevyběhne. Krok 3: Po všem tom provalování a paření necháme těsto částečně vystydnout, asi na teplotu ruky. Můžeme ho přeložit do mísy robotu a pak k němu přidáváme po jednom vajíčka o pokojové teplotě. Každé vajíčko necháme vždy dobře zapracovat do těsta. Do posledního vajíčka přimícháme vanilkový cukr (nebo pár kapek aroma), rozpustíme a zapracujeme do těsta. Krok 4: Těsto dáme do cukrářského sáčku a dvakrát dokola uděláme hada ve formičce o průměru 10 cm. Krok 5: Nahřejeme troubu na 220 °C, vložíme do ní plech a když je nahřátý, naskládáme na něj košíčky s těstem. Pečeme 10-12 minut a poté snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme 15 minut. Dobu pečení je nutné přizpůsobit velikosti košíčku. Menší pečeme kratší čas, asi 22 minut. V žádném případě troubu po celý čas pečení neotevíráme. Pomůckou, jak poznat, kdy stáhnout teplotu pečení a větrníčky dopékat je, že na těstě přestanou naskakovat bublinky vody, lze pozorovat přes sklo trouby. Tehdy se začíná těsto dopékat. Krok 6: Žloutkový krém: všechny suroviny smícháme v mléce nebo smetaně a uvaříme do velmi hustého pudinku. Vanilkový lusk (pokud byl přidán) odstraníme. Uvařený pudink přikryjeme potravinářskou folií a dáme ho do lednice vychladit. Krok 7: Máslo s moučkovým cukrem dobře našleháme a přidáme studený pudink. Vyšleháme do hladkého krému. Pokud vaříme ze smetany na vaření, už máslo nepřidáváme. Jen prošleháme a plníme větrníky. Krok 8: Karamel se smetanou: cukr s vodou a solí necháme bez míchaní ohřívat. Až se přestanou tvořit bubliny, zamícháme a pozorně sledujeme. Cukr rychle zkaramelizuje do hnědé barvy. Do teplého karamelu přilijeme opatrně smetanu, rozvaříme do hladka a pokud je potřeba, smetanu přidáme. Konzistence musí být lehce tekutá. Necháme vychladit a dáme do lednice. Krok 9: Na druhý den odebereme 4 polévkové lžíce karamelu do misky, jako polevu na větrníky. Krok 10: Vyšleháme rostlinnou smetanu do tuha. Do kastrůlku s karamelem přidáme 3 lžíce ušlehané rostlinné šlehačky, promícháme metlou a vlijeme k vyšlehané rostlinné šlehačce. Vše důkladně promícháme stěrkou, aby nezůstal karamel u dna mísy a znovu prošleháme do tuha. Šlehačka by měla mít barvu lískového oříšku a být velmi jemně sladká. Chutnáme, aby nebyla proslazená moc. Krok 11: 4 lžíce odebraného karamelu na polevu mírně ohřejeme v mikrovlnce. Větrníky rozřežeme a štětečkem naneseme polevu na vršky větrníků. Odložíme bokem a následně uložíme na větrníky. Poleva trošku lepí, ale nevadí, je velice chutná. Krok 12: Na spodní část každého korpusu naneseme pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou nejprve žloutkový krém a následně karamelovou šlehačku. Nakonec přiklopíme vrchní částí s karamelovou polevou.

Zveřejněno 23. 4. 2015

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Žloutkový krém, karamel na šlehačku a polevu dělám den dopředu.

Smetana s karamelem - autor Casino

Krémy a polevy:

dle vlastního výběru

https://www.toprecepty.cz/recept/42500-kremy-do-od...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky pečené v košíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nKZ

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky pečené v košíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1nKZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (40)

Víte někdo , proč není vanilka ? Dneska jsem chtěla udělat krém a včera jsem po obchodech marně hledala vanilkový lusk.
Nakonec , jsem vybrala jeden usušený kousek z cukru ve špajzu a to jsem vařila s krémem. Neuviřetelné! Prodavačky na mne zírali, jako na blázna , že prý už rok neměli vanilku.

casino: Casino, ta vaše karamelová šlehačka na plnění, to je nebe v hubě! Za ni zasluhujete veliké ++++!<3

Zobrazit 5 starších odpovědí

Děkuji za nápad, ulehčí to práci, Mnoho kuchařek ti bede za recept vděčný, je vynikající.

Bibinka:Právě naopak ! Jen aby byly ty formičky dost hluboké ! Můžeš dělat banánky , nebo na co máš formičky.Přizpůsob množství těsta. Dokonce můžeš zkusit i formu na muffiny s tím ti neporadím,ješté jsem to nezkusila.;-)

Veronika.Hrozna:Verunko, to je úžasný nápad a hodně to ulehčí práci, já tolik věnečků nemám, mám jiné tvary, tak to nad nevadí....;-) Máš 11.bod:yes:

maiva: Fakt to funguje a bez patlání! Kolik jsem se natrápila s věnečky a větrníky. A toho nadávání ......,když se nedařilo!:-((

Zajímavá vychytávka:-Omoc se mi líbí:-p+:yes: :yes:

casino:Casino to těsto,které tam v receptu je je opravdu řidší a když přidáte ješté jedno vajíčko tak se bude vytlačovat úplně lehce. Z formičky nikam nezdrhne "potfora"!

Já nedala kompletní recept schválně . S těstem je ta největší potíž,jak to udělat hezké i od neprofesionálního cukráře.
Hlavní je upéct ten korpus! Náplň si dá každý svoji a ta Vaše karamelová šlehačka je opravdu boží ,tak já časem ten recept na ni dopíšu do tohoto receptu.:-D
Nemusíte na mě bručet ,kvůli dvěma odkazům!:-D A psát něco o nudlích.:-D:-D:-D Žádný recept na nudle nemám v portfóliu.:-D

Veronika.Hrozna:
Ta vychytávka s formičkami je OK:yes: Největší makačka (pro slabé žínky, či i muže s ubývajícími silami) je s těstem, jak ho dostat ze sáčku na plech....;-) Zde by šlo udělat ho i řidší - z mističky nikam nezdrhe, že.:-*
No, doufám ale, že tento váš rcp na TOP nenastolí nový trend: příště sem někdo šoupne např. ve slané vodě uvařené nudle a bude čekat co kdo přidá do komentářů, zda boloňskou omáčku, či mák s cukrem...:-D:-D:-D

Zde máte tu onú šlehačku http://www.labuznik.cz/recept/karamelova-slehacka/
a pro sichr přidávám odkaz i na základní cukrářský krém, protože tento smíchaný se šlehačkou 1:1 též do větrníků patří http://www.labuznik.cz/recept/vanilkovy-cukrarsky-...
Prosím, nějak se s tím popasujte a napasujte to do svého rcp a já posléze požádám některou rozumnou moderátorku, aby tento zbytečný koment anihilovala;-):-D

casino:Kde je šlehačka s karamelem ????? Ta sem patří taky ! Mě se podařila už dvakrát,ale nejsem její autor,tak ji sem prosím dejte!Možná více hospodyněk s touto šlehačkou do větrníků zápasí, tak jak se nedařila mě.;-)

MirkaL:Pozdě!:-( Sež...!:-(

Veronika.Hrozna:
Poleva na větřáky?
Teď už se dá běžně koupit fondán:yes: který obarvíme kulérem.
Pokud čirou náhodou nemáme doma kulér (kupovaný, jedno zda pivovarnický či likérnický, se nekazí - já ho mám už 20 roků) tak si ho vyrobíme; vezmu to od Adama přes karamel (ze kterého lze do větrníků připravit karamelovou šlehačku:
Krystal (písek) dáme na těžkou pánev pod kterou zatopíme. Nemícháme! Až se cukr po obvodu začne tavit, tak ubereme ohně a pořád nemícháme (předejdeme hrudkování). Když tavenina začne žloutnout tak jsme ve střehu a když začne hnědnout, tak pomalu začneme míchat, až se všechen cukr roztaví. Zavčas sundáme z ohně, aby se KARAMEL nespálil.
No a když pokračujeme dál v tavbě, tak hmota znědne a pak zhnědne ještě víc a pokud nenecháme dojít až ke karbonizaci, tak když taveninu (NECHAT TROCHU ZCHLADNOUT NEŽ PŘIDÁME VODU - vzpomeneme na Fukušimu) rozvaříme v troše vody, tak máme KULÉR :yes:
Uf:-)

No mnam! Tak to honem zabal do krabicky, nez to nekdo jiny u vas doma zchlamstne a posli me to jako A Royal Mail!:yes:
:-p:-)):-p

MirkaL:Naplněné jsou už jen dva tak posílám foto! Opravdu je to věneček,ale dej těsto až do středu košíčku,ale už jen jednoho hada ,aby se to dobře propeklo,ne že ti to splaskne. :-D Taky bych nějakou minutku pečení přidala asi tak 4-5 minut.

Moc rada bych tento vetrnik videla naplneny, to vypada spis ale na venecek, vzdyt je uprostred otvor.:-O
Tak sup, sup pekarinky! Upecte, naplnte tento polotovarek a dejte sem fotecku celeho vetrnicku, abych vedela, jestli se do toho mam vubec poustet.:-)

Napad je to vyborny, davam bodika, ale chce to jeste trochu vysperkovat.:-K

Veronika.Hrozna: Casino,sem s tím ,poleva se hodí a nezapomeňte na tu karamelovou šlehačku! :-K
Také prosím ostatní dejte sem vzkazy na náplně do větrníků,pokud máte!
byl by v tom čert,kdyby nebyly lepší jako z obchodu /Což asi nebude problém/!Že ano ! Nejhorší je upéct to těsto a to je vyřešené! Tedy aspoň pro mne!:-)
:-D

Tématické fráze:
slané větrníky, hanácký větrník, pečené košíčky, náplń do větrníků, větrníky z karamelem, pečené košíčky recept, pečené věnečky, větrníky recept, slané náplně do větrníků, pečené mističky z těsta, slané větrníky recept, větrníky, formičky na větrníky, vase vyzkousene recepty, pečené košíčky cena, karamel na větrníky, větrníky-pečení, šlehačkové krémy do větrníků, karamelové plnění, venecky pecené dopředu

Suroviny:
mouka hrubá, kypřící prášek, voda, sůl, máslo, vejce, cukr vanilkový, mléko, zlatý klas, cukr vanilkový, žloutek, cukr krupice, máslo, cukr moučkový, rum, cukr krupice, smetana ke šlehání, voda, sůl, smetana rostlinná, karamel

Přidat fotografie receptu