Suroviny pro 9
9
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 597 kJ / 4 684 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,19 g |
Tuky | 261,31 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 995 mg |
Sodík | 527 mg |
Sůl | 1,31 g |
Sacharidy | 537,72 g |
Postup přípravy
Mícháme dřevěnou vařečkou, až se vše spojí. Dáme hořák na minimum a těsto vařečkou stále provalujeme v kastrůlku asi 8 minut, aby se propařilo - je to důležité, jinak nevyběhne. Po všem tom provalování a paření necháme těsto částečně vystydnout, asi na teplotu ruky. Můžeme ho přeložit do mísy robotu a pak k němu přidáváme po jednom vajíčka a vždy vajíčko dobře přimícháme do těsta. Do posledního vajíčka přimícháme vanilkový cukr - tresť rozpustíme a zapracujeme do těsta. Vajíčka nesmí být ledová z lednice! Těsto dáme do cukrářského sáčku a dvakrát dokola uděláme hada ve formičce, o průměru 10 cm. Nahřejeme troubu na 200°C, strčíme do ní plech a když je ohřátý, naskládáme na něj košíčky s těstem. Zapneme horkovzduch a pečeme 32-35 minut. Pak vypneme troubu a necháme v troubě ještě 10 minut dojít. Dobu pečení je nutné přizpůsobit velikosti košíčku, menší pečeme kratší čas, cca 25 minut a taky zkrátíme dobu po vypnutí trouby na 7 minut. V žádném případě troubu po celý čas pečení neotevíráme!
Větrníčky budou mít pěkné tmavé plamínky na vrcholcích - viz. foto. Krok 2: Žloutkový krém: všechny suroviny smícháme v mléce nebo smetaně a uvaříme do velmi hustého pudinku. Máslo s pískovým cukrem dobře našleháme a přidáme studený pudink, spolu vyšleháme do hladka. Uvařený pudink přikryjte potravinářskou folií a až pak ho dejte do lednice chladit. Pokud vaříme ze smetany na vaření, už máslo nepřidáváme! Jen prošleháme a plníme větrníky. Krok 3: Karamelová šlehačka: cukr necháme za stálého míchaní zkaramelizovat do hnědé barvy. Do teplého karamelu přilijeme opatrně šlehačku, rozvaříme do hladka, pokud je potřeba, šlehačku přidáme, konzistence musí být lehce tekutá. Necháme vychladit a dáme do lednice. Krok 4: Na druhý den vyšleháme rostlinnou šlehačku do tuha, do kastrůlku s karamelem přidáme tři lžíce ušlehané rostlinné šlehačky, promícháme metlou a vylijeme k vyšlehané rostlinné šlehačce. Spolu důkladně promícháme stěrkou, aby nezůstal karamel u dna mísy a prošleháme znovu do tuha. Šlehačka by měla mít barvu lískového oříšku a být velmi jemně sladká. Chutnáme, aby nebyla proslazená moc. Krok 5: Karamelová poleva: upálíme krystal na tmavě hnědý karamel, necháme trošku zchladnout, přilijeme trošku vody a rozvaříme na hustotu polevy. Vodu přilévejte postupně, aby nebyla poleva řídká, pak nedrží. Nechte v kastrůlku a před upotřebením mírně ohřejte. Já rozřežu větrníky a vršek namáčím rovnou v kastrůlku a nechám je vedle a pak uložím na větrníky. Poleva trošku lepí, ale nevadí, je velice chutná.
Zveřejněno 23. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Větrníky pečené v košíčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1nKZ
Moje poznámka
Větrníky pečené v košíčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1nKZ
Nejnovější recepty
Jednoduché burger bulky
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí plněná roláda pečená ve vepřové tukové bláně
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí maso z polévky na čerstvé zelenině ve woku
Přidáno před 5 hodinami
Tvarohové noky do polévky
Přidáno před 8 hodinami
Bagety k snídani se semínky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové maso s kapiovou omáčkou a paloučkový knedlík (pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rybízové řezy s mascarpone krémem
Jan Nemec před 3 hodinami
Americké extra čokoládové cookies
Vanika před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
stepna před 4 hodinami
Plněné sladké rohlíky
veronika_straka před 5 hodinami
Květákový mozeček
HanaVl před 6 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Kakoska před 6 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
Prim007 před 6 hodinami
Pařížský krém na plnění zákusků, rolád, dortů
Matea před 6 hodinami
Květák se slaninou a uzeným tofu
mafinka888 před 6 hodinami
Domácí kmínový chleba
Aknytsirk před 8 hodinami
Tématické fráze:
slané větrníky,
hanácký větrník,
pečené košíčky,
náplń do větrníků,
větrníky z karamelem,
pečené košíčky recept,
pečené věnečky,
větrníky recept,
slané náplně do větrníků,
pečené mističky z těsta,
slané větrníky recept,
větrníky,
formičky na větrníky,
vase vyzkousene recepty,
pečené košíčky cena,
karamel na větrníky,
větrníky-pečení,
šlehačkové krémy do větrníků,
karamelové plnění,
venecky pecené dopředu
Suroviny:
mouka hrubá,
prášek do pečiva,
voda,
sůl,
máslo,
cukr vanilkový,
košíčky papírové,
šlehačka,
mléko,
zlatý klas,
žloutek,
cukr krupice,
máslo,
cukr písek,
cukr krupice,
karamel,
šlehačka rostlinná,
cukr krystal,
voda
Komentáře (40)