Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilková "smaženice"

Lilková "smaženice" je chutná a jednoduchá alternativa k tradiční houbové smaženici, která překvapí svou sytostí a chutí. Najemno nakrájený lilek se smaží s cibulkou, česnekem a voňavým kořením, dokud nezíská jemnou, krémovou konzistenci.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min Bez doby pocení lilku

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava, Bez doby pocení lilku)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 493 kJ /
835 kcal
Bílkoviny57,16 g
Tuky57,10 g
Vláknina7,90 g
Cholesterol 1,59 g
Sodík 646 mg
Sůl1,36 g
Sacharidy21,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilek omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na centimetrová kolečka. Po obou stranách nasolíme a necháme v míse odpočinout (vypotit) asi 30 minut. Krok 2: Pak kolečka omyjeme pod tekoucí vodou a vysušíme v papírové utěrce. Nakrájíme je na kostičky (asi 1 cm) a smažíme na oleji za občasného prohazování, dokud pěkně nezměkne a nezezlátne. Trvá to nejméně 20 minut. Krok 3: Mezitím si na másle s kapkou oleje osmažíme cibulku dozlatova. Přidáme k ní lilky a kmín, krátce restujeme, poté přijde na řadu česnek, pepř a majoránka. Nakonec vlijeme mírně osolená vejce (která jsme v misce vidličkou lehce rozšlehali se smetanou). Krok 4: Na velmi mírném plameni smažíme, dokud se směs nespojí. Vajíčka by měla zůstat polotekutá, ne zcela sražená. Podáváme s pečivem, nejlépe posypané petrželkou.

Zveřejněno 5. 5. 2015

Poznámka autorky danielle72

Ke smaženici má tento pokrm hodně blízko. Pokud byste k lilku přidali špetku houbového koření, myslím, že můžete v hospodě směle uzavírat sázky, že podáváte pravou houbovou smaženici ;-)

A pokud vám lilek chutná, určitě vyzkoušejte i tuto variantu: http://www.toprecepty.cz/recept/39594-vypeceny-bak...

Mé další recepty najdete tady: https://www.facebook.com/danielavariapise

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lilková "smaženice"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGBG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lilková "smaženice"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGBG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Hmm, tohle jsem nějak přehlídla a protože mám lilek moc ráda, vyzkouším :-)

Výborný nápad :yes: děkuji za něj, lilky máme moc rádi, vyzkouším :yes: :yes: :-K

Marie Svarcova: Maruško, děkuji za vyzkoušení a za následnou zprávu :-K:-) Jsem moc ráda, že chutnalo :-)

danielle72: je to výborné, veľmi mi chutilo, vďaka za recept. Pridávam foto. :-K

:yes:zdravím , dnes jsem zkusila Váš recept a kdybych to nevařila sama, tak bych nevěřila, že to fakt není z hub ( přidala jsem mleté sušené) Opravdu vynikající. Díky za recept. :-O:-p:yes::yes::yes:

tejaja: Děkuji, Terezko ;-)

Jééé, Danielka, aj ja utekám s bodíkom, akosi som ten recept prehliadla. :-8Praženicu z baklažánu som ešte nerobila. ;-)

Všem moc děkuji za moc milé komentáře:-K

miro kuchár: Miro, jsem moc ráda, že jsi recept pohotově vyzkoušel a že jste si pochutnali;-). Takovou reakci jsem ani nečekala :-8

miro kuchár 7. 5. 2015 14:29
Právě jsme dojedli lilkovou smaženici. Musím konstatovat, že něco tak výtečného jsme už dlouho nejedli. Skláním velkou poctu autorce receptu. Bravo !!!:-p:-p:-p:-*:-*:yes::yes::yes:

Tak to se mi moc líbí! ;-):-)

Dal bych si :yes::-p

Jednou porcí pro mě bych nepohrdla:yes:

Téda to se mě moc líbí:yes::yes::yes:

super :-p:-p:-p:yes:

Lilek máme rádi, toto vypadá báječně.;-) Vyzkoušíme:-p

Hokus pokus ti báječně vyšel:yes::yes::-p:-p:-p

Nooo, tak urobiť praženicu z baklažánu ma nenapadlo. :yes: Dobrý nápad. :yes:;-)

Tak to je super receptík,houby máme rádi:-pa lilkovat jak vidno se dá do nekonečna;-)
Občas jsme dělali smaženici z ředkviček,taky to připomínalo houby,ale toto si myslím je ještě lepší;-):yes:

Jojo, taky mi lilek chuťově připomíná houby :-p:yes:

hosta: Jojo, on má lilek hodně podobnou konzistenci a přimhouřením očka se jim i chuťově blíží ;-) Když jsem někomu dávala ochutnat ten "tatarák" z lilku, skoro všchni si mysleli, že je to z hub.

Máš pravdu, to bude výborné, mně připadaly ty lilky v kuličkách, které jsem přidávala, taky jako houby:yes:

:-D:-D:-D:yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
smaženice s lilkem, smaženice do mrazáku, lilek jako houbová smaženice, recept smaženice, lilek jako smazenice, лилкова приправа рецепт, recept na prazenicu, koření do smaženíce, top recepty z lilku, lilek na houbovém koření, smazenice recept, anything, cuketová smaženice, lilek neloupeme

Suroviny:
lilek, vejce, smetana, kmín drcený, pepř mletý, česnek, majoránka, cibule, olej, máslo

Přidat fotografie receptu