Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronový krémeš

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

milluskaH

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 25-30 ks, záleží na velikosti

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 549 kJ /
2 760 kcal
Bílkoviny83,28 g
Tuky56,36 g
Vláknina14,28 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 719 mg
Sůl1,47 g
Sacharidy472,86 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 3 žloutky a 10 dkg cukru písek vyšleháme do pěny. Postupně přidáme 10 lžic vlažné vody a polohrubou mouku. Nakonec jemně vmícháme do těsta vyšlehaný tuhý sníh. Na vymaštěný (sádlem) a polohrubou moukou vysypaný plech (nebo pečící papír) vylijeme těsto a dáme o předehřáté trouby. Pečeme na 170 stupňů přibližně 30 min. (já upečené těsto hlídám tak, že když vidím, jak se okraje těsta jemně odchylují od plechu, vím, že je těsto upečeno). Dokud se nám těsto peče, připravíme náplň. Krok 2: Do půl litru vody nasypeme půl litru krystalového cukru a dáme vařit. Nastrouháme do ní kůru z jednoho citronu (který pořádně omyjeme), pak vymačkáme z dvou citronů šťávu (přecedíme) a přidáme do cukrové vody. Krok 3: 4 navršené lžíce maizeny rozmícháme v 1/4 l studené vody a pomalu lijeme do vařící sladké - citronové vody, krásně nám zhoustne. Opatrně vmícháme do hmoty 4 žloutky (dáváme pozor, aby se nesrazily), odstavíme. Náplň je hotová. Krok 4: Hotovou náplň nalijeme na upečené těsto, nakonec vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh a přidáme do něj zbylý cukr písek. Krok 5: Vyšlehané bílky s cukrem natřeme na náplň a dáme slabě zapéct. Krájíme opatrně ještě teplé.

Zveřejněno 11. 5. 2015

Poznámka autorky milluskaH

Možná se vám zdá, že krémeš je moc složitý, ale je skutečně moc dobrý. Do hodiny ho mám vždy hotový.

Recept je ještě od mojí maminky (je dost starý, v té době se mi zdá, že se sladilo více).

Nyní jsem krémeš upekla znovu, dala jsem jen 1/4 l cukru. Ubrala jsem cukr i z 30 dkg na 25. Krémeš byl dobrý, chutnal nám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronový krémeš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AxDO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronový krémeš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AxDO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Recept mám ešte od starej mami a v tej dobe sa sladilo viacej. Vždy bol moc dobrý. :-K

Ja som piekla kremeš a nedala som toľko cukru , len 100 g a stačí bohate
Elenka

Elenka1: ďakujem, budem dávať menej :-K:-K:-K

Uvažujem tiež o tom množstve cukru...možno sa autorka ozve. Plus by ma zaujímalo, či múčnik sa pečie na veľkom plechu. Vyzerá veľmi jedle.:yes:

Dajda: Myslím, že to v pohode znesie menej cukru, ja by som dala len 200 g. Tiež sa mi to zdá veľa. ;-) Inak to nevyzerá zle. ;-)

Vypadá to lákavě, ale to velké množství cukru mě odrazuje od vyzkoušení .....

Tématické fráze:
citronový kremes, kremeš, top recepty kremes, vlahá voda s citronem, vlahá voda s citronem

Suroviny:
vejce, cukr písek, voda, mouka polohrubá, škrob kukuřičný, cukr krystal, voda, citron

Přidat fotografie receptu