Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční koláčky

Malé koláčky s různými náplněmi a drobenkou patří na oslavách a svatbách k nejžádanějším dobrotám. Podle tohoto receptu je můžeme kdykoliv napéct. Koláčky vydrží lahodné a vláčné i několik dní, pokud nezmizí během chvíle ze stolu.

Hodnocení receptu je 5,0 (187×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 85 min Doba tepelné úpravy: 15 min

100 min (85 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 200 kJ /
3 633 kcal
Bílkoviny99,89 g
Tuky184,78 g
Vláknina21,00 g
Cholesterol 700 mg
Sodík 677 mg
Sůl1,54 g
Sacharidy382,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí s malým množstvím cukru, mouky a mléka rozmícháme na kvásek a necháme vykynout. Krok 2: Mouku promícháme se solí a cukrem. Přidáme vlahé mléko, kvásek, žloutek a rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Krok 3: Ihned tvoříme koláčky, těsto nenecháváme kynout. Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, vytvoříme placičku, doprostřed dáme nádivku a uzavřeme. Krok 4: Mezi prsty držíme uzavřenou část koláčku, přibližně do poloviny ji namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky a posypeme drobenkou. Krok 5: Uzavřenou stranou koláčky klademe na plech a nastřihneme je do kříže. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C po dobu přibližně 15 minut. Krok 6: Horké upečené koláčky potřeme přepuštěným máslem (ghí), do kterého jsme chvíli po odstavení přidali rum.

TIP: Nejchutnější koláčky

Zveřejněno 25. 3. 2009

Poznámka autora Jenda1

Pokusil jsem se z několika zajímavých receptů vytvořit jeden ještě zajímavější.

Recepty na náplně: tvarohová - www.toprecepty.cz/recept/64056-tvarohova-napln-nadivka/; ořechová - www.toprecepty.cz/recept/45264-orechova-napln-nejlepsi-co-znam/; maková - www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kolacu-a-buchet-usporna-makova/; povidlová - www.toprecepty.cz/recept/66582-povidlova-napln/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y8r6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční koláčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y8r6

Marie

Komentáře (126)

Výborné koláčky:yes:K těstu se v různých úpravách vracím,výborně se s ním pracuje .Dnes jsem dělala s tvarohovou náplní a rozinkami.Přidávám foto:-)

Co se všichni divíte , vždyť je to jasně napsané,, podívejte se na video..... já problém nemám..:yes::yes::yes::yes::yes::yes::-):-):-)

Budu dělat poprvé,na kolik prosím pečete?

PralinkaMersi: určitě záleží na troubě, já pekla v elektrické na 180°C.

Vynikající koláčky!:-! S těstem se velmi dobře pracuje. Jako náplň jsem použila švestková povidla, tvaroh, domácí borůvková povidla a pak s smíchaný tvaroh s borůvkami.

Takže; použila jsem máslo, do těsta trochu rumu, množství surovin jsem dodržela, droždí sušené (2ks). S těstem se pracovalo krásně, ani nebylo potřeba podsypávat, těsto mastnější, ale výborné!!!!!<3 Těsto jsem použila na moravské koláče a velký úspěch!:yes:

Ještě prosím, kolik tedy potřebuju těch vajec v postupu dále: je 1 vejce, 2 bílky, žloutek do drobenky a žloutek do těsta. Na co tedy ještě padne to 1 vejce ?

No, jsou to sice "Sváteční koláčky", ale i tak je toho tuku požehnaně:-D
A mlíka je asi taky zbytečně moc, patrně se těsto bude lepit, ale pohodlnější je přidat mouku, než "ředit" tuhé těsto:-)
A teplota pečení taky někam zdrhla:-D

Veronika:
Čert ví, zda sem Jenda1: ještě chodí:-) dovolím si tedy se svou troškou do mlýnice:
Rcp jsem četl 2x:-)
1) " máslo a sádlo rozehřáté - teplé ? "
V podstatě ano, ale stačí povolené (stejně jako ostatní suroviny nechat přes noc v teple)
Já odeberu trošku mléka na "kvásek" (vzejítí kvasnic) a ve zbytku mléka nechám v MW rozpustit cukr a povolit (rozpustit) tuky.
2) "A jak nastřihnu koláče ?... Na koláček už nádivku nedávám - je tedy jen vevnitř ?"
Píše to srozumitelně: Uzavřenou stranou klademe na plech a koláček nastřihneme do kříže.
Nádivka je jen vo vnútri:-)
3) Vajíčka
Píše: " namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky"
Zkuste si rcp ještě znovu přečíst... ...a raději 2x;-)

Prosím o radu. Do těsta přidávám máslo a sádlo rozehřáté - teplé ? A jak nastřihnu koláče ?... Na koláček už nádivku nedávám - je tedy jen vevnitř ?:-O

Renata L. 18. 9. 2016 20:20
Dneska odzkoušeno, můžu všem jen doporučit!Těsto jsem dělala přesně podle receptu,koláčků jsem měla 24 spíš větších vevnitř tvaroh, dnem sklenice jsem vytlačila prohlubeň a naplnila povidly, pak posypala drobenkou. Po upečení potřela máslem s rumem a výsledek stál za to

Výborné, vždy si pochutná celá rodina. Já dávám i mák, mimo tvarohu a ořechů, povidlí a pak máslovou drobenku. :-):yes:

Vynikající koláčky. Do půlky jsem dala ořechovou nádivku, do druhé půlky tvarohovou. :-) Jsou připraveny na zítřejší malou oslavu, snad je uchráním do zítřka :-)) ...

Marta Urbancová 19. 1. 2016 21:35
Dobrý večer.Již po třetí jsem dělala tento recept.Je vynikající,takže budu dělat pravidelně.Ještě bych Vám chtěla oznámit,že tento Váš recept putoval do Vysokých Tater a také si ho nemohou vynachválit.Takže děkuji za úžasný recept.

Zdeněk:
Nevím co je na těch koláčích svátečního?To jste ještě nejedl ty naše sváteční,zadělávané šlehačkou.A do posýpky dávám máslo i žloutek.
cathleen:

Alena soklová 18. 7. 2016 12:23
zuzka 162: Tak sem ten recept dejte - chlubilko. Tento je stejně bezkonkurenční...nééééééjlepší

Zdeněk: žloutek se do posýpky opravdu někde dává;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/39702-hlucinske-ko...

Bibinka:

Jenda1: Jendo ty dáváš do posýpky žloutek? To jsem ještě neviděl, z toho musí být spečený škvarky.

sarka:Kynuté těsto (bez kynutí) se zpracovává(zadělává) v míse vařečkou tak dlouho, až se nechytá ani vařečky - pak je s ním radost dále pracovat :-)

Jiné koláčky již nedělám. Jen místo Hery dávám Máslo.:-K

Skvělý recept, včera jsem vyzkoušela a povedlo se .:yes: :yes:

No tak uprimne, lepivejsi testo jsem na rukou nemela. Nechapu to. Vse dle receptu a porad se testo pri zpracovavani neskutecne lepilo na prsty, ze ani s prstu neslo sundad. Porad jsem pridavala mouku. Porad. Uz ji snad bylo 600, ale porad to lepilo, takze jsem to testo nakonec vyhodila. Neslo to. Nemela jsem na to nervy. Kdyz tady pise kazdy jak se s testem krasne pracuje, tak evidentne byla chyba nekde na me strane, ale nevim s cim. Protoze vse presne podle receptu. Jen jsem nedala Heru a sadlo ale jen Heru.

sarka: Jestliže zaděláváš v ruce, a těsto se lepí,je dobře si ruce namazat olejem.A tak dlouho zadělávat, až se přestane lepit.Nebo mouku nepřidávat,ale pouze namoučit ruce.:yes:

Zobrazit starší odpověď

:yes::-)úžasný recept, koláčky vynikající

:-D Super recept,zvádl jsem to !!!! Pochutnal jsem si se synem........Díky:yes:

Jendo dík za super recept. Krásně se pracovalo s těstem a ještě to bylo rychle hotové. Kam se hrabe Láďa Hruška;-):yes: To si zaslouží bodík a velkou pochvalu.:-K

Včera jsem zkoušela a prostě bezkonkurenční. Dvakrát do roka dělám koláčů haldy a tak už budu dělat jen takto. Jsou rychlý a vynikající ;-):yes:

Dnes jsem pekla a jsou suprové :yes:. Dělala jsem s tvarohovou, makovou a povidlovou náplní a povidlová mi nevytekla, takže paráda, ;-):-p:-). Dávám bodík :yes:

Těsto je naprosto skvělé, taky patřičně tučné, proto jsou koláčky dlouho opravdu skvělé. Všichni chválili, s těstem se dělá luxusně. Já tedy zvolila variantu klasických koláčků plněných tvarohem, nahoru trocha povidel a posýpka. Dnes dělám podruhé, z dávky vyjde krásných 40 koláčků. No a jelikož jsou dobré, tak je dělám na zítřejší akci pro jistotu z 3x dávky!

....teď jsem je dopekla..máme zítra pouť...a fakt jsem takové ještě nikdy neměla...SUPER:yes::-p

Už je dělám po třetí a vždy se po nich jen zapráší...:-)) Super:yes:.

Moc prosím o radu - na kolik stupňů se to má péct? Mám klasickou elektrickou troubu.

Dala jsem méně tuku i droždí a i tak jsou mňamózní :-p :yes:

i já se přidávám do řady s pochvalou na tyto koláčky, těsto jsem nechala zpracovat v pekárně, přidala jsem o něco více mouky, místo Hery 140g másla a 90g sádla. Náplň tvaroh. Z této dávky jsem měla 26 koláčů. Ochutnáno, pochvala zasloužená :yes: :-p :yes: jsou vynikající.

:-8:-8:-))už jen ty ohlasy mě donutí koláčky udělat,to droždí určitě
dodržet? A čerstvé?:yes::yes::yes::-D

Koláčky jsou luxusní :-K ,vonavé,jemné,nadýchané,měkkoučké a to všechno i 3 den jako kdyby se i uleželi :yes::yes::yes:.Dělala jsem jen poloviční množství cca 16ks a budu dělat zase:-)):-)):-))s povidly a tvaroh s merunkou:-* DOPORUČUJI

Tyto koláčky jsem dělala poprvé a jsem začátečník v kynutém těstě a musím říci, že jsou výtěčné. Dělala jsem z poloviční dávky, to jich vyšlo na jeden plech cca 16koláčků. Jsou opravdu jednoduché a doporučuji, hlavně se nebát:-D Povedly se na 1 :-p

marcela239: Záleží na velikosti koláčků;-).Já z této dávky dělám 60 ks:-).

Kolik kousků koláčů je z uvedené jedné dávky?

Anina: zjistila jsem, že množství sušeného v sáčku (7-10 g) odpovídá cca 25 g čerstvého - podle toho by to měly být tak 3 sáčky, ale nezkoušela jsem:-D

Jenda1: Jeníčku, dneska jsem pekla tvé koláčky poprvé...já dělám jiné, ale tyhle už mě dlouho lákaly;-) Musím ti udělit poklonu, jsou výtečný a jako cukrovíčko:-p:yes: Dělala jsem makový, meruňkový a povidlový, tvaroh doma nebyl. Bodíka už jsem ti dala, tak dneska jen přidávám fotky:yes:

Prosim pekne muzete mi poradit jestli je mozne vymenit kvasnice za susene? Kdyz je mozne kolik bych jich musela dat?
Pozdravuju vsechny z Tasmanie.

Jendo,
čekáme návštěvu tak jsem zkusila upéct koláčky. Jsou fakt výborné.
Děkujeme za recept.;-)

Všechno jsem nakoupila,jen na náplň jsem zapomněla... Tak jsem je udělala slané - dovnitř nivu, šunku, navrch strouhaný sýr a byla jsem pochválená. Jinak recept skvělý- rychlý a nenáročný. Děkuji.

výborné, včera jsem pekla ;-)
jen jsem je nenamáčela do máslíčka s rumem (už se mi nechtělo), a byly i tak báječný!!

Dělala jsem z 1 a půl dávky, makové a tvarohové, zmyzely hned:-p:yes:

cermakova: Jsem rád, že vám koláčky chutnají;-):-K:-!

Dobrý den, super recept, jednoduché a jsou užasné:yes::yes:
už jsem je dělala 3x :-8,
děkujeme za recept a posílame bodík:yes::-p

Jsou vynikající! Udělala jsem z nich teda spíše vdolky, ale to ničemu nevadí :yes: :-D

Jenda1: Moc děkuju :-K

Můžete mi prosím napsat, jak se dělá kvásek a drobenka? Jsem úplný začátečník....:-( taky ještě na kolik stupňů má být předehřátá trouba. Děkuju :-K

Odzkoušeno, příště upeču z dvojnásobné dávky, jen se po nich zaprášilo :-p

luxusní koláčky s těstem se nádherně pracuje.

Vyzkoušela jsem je, vynikající. Nemají chybu. :-K:-K:-K

velká chvála, a to jsem šidila na tuku a dala místo poloviny másla ramu, takže jsem musela přidat mouky, a i tak se s těstem krásně pracovalo. děkuji za bezva recept :-K

hledala jsem na internetu nejaky zvlastni recept na kolacky a nasla jsem tento.Jelikoz uz ziji 31 roku v Italii ,je normalni ,ze se me casto styska po nasich jidlech ale taky je casto delam.Taktez musim podotknout,ze Italove jsou na sladke opravdu machri.Ale takove kolacky jako jsem udelala podle tohoto receptu , tak na to teda nemaji. Jsou trosku pracne,ale je zapotrebi drzet se presne receptu!!! Jsou bozske!Trosku me zarazilo to drozdi ,ale musi tam byt,presne tolik jako je napsano v receptu. Diky za recept,rada bych oplatila nejakym italskym receptem jko treba udelat doma pravou pizzu. Zalezitost velice jadnoducha.Jeste jednou diky.:-K:-O:-Dsvatecni kolacky

Jendo,klobouk dolů.Koláčky jsem pekla,jsou moc dobré,chutnaly všem.S těstem se moc dobře pracovalo,super recept,prostě nemá chybu.

Toto těsto jsem použila pod nádivku maminčina falešného hruščáku. Tence vyválené vyšlo na dva velké plechy. Nádivku jsem udělala z dvojnásobné dávky a přidala do ní mletý perník. Jen se po něm zaprášilo. Děkuji za báječný recept a přidávám bod.:-):-)

mirka:Mirko, máslem nic nepokazíš;-), vyzkoušej. Sádlo se přidává kvůli křehkosti. A pokud koláčky nebudou křehké, vyzkoušej shortening (přípravek pro křehkost, který se používá pro zlepšení křehkosti pečených výrobků).
Zkus se zaregistrovat (je to triviální záležitost)a budeme moct komunikovat i ve vzkazech.:-K;-):yes:

Ahoj Jendo, zdravim te z Floridy! Moc se mi libi tvuj recept na kolacky a chtela bych je take zkusit vytvorit, jenze nevim ktery tuk muzu pouzit? ... a co misto tuku treba MASLO? ... co myslis? ... je tady v obchodech "shortening", ale nemam s tim zatim zadne zkusenosti. Lard=sadlo, zkousela jsem pouzit do rohliku a vadila mi tam jakasik divna prichut, vubec to nechutnalo a ani nevonelo po sadle.:no:
Dekuji za odpoved!

Dobrý den,
zaujaly mě kynuté koláčky (které vypadají skvěle) bez kynutí, jsem začátečním, mohl byste prosím poslat recept i na tvarohovou náplň a na drobenku? Předem děkuji. S.

Vypadají úžasně jen se zakousnout::yes::-p

Díky, tak to zkusím... U nás na Zlínsku pečou úžasné sváteční koláče - v některé z renomovaných pekáren... Ty koláčky jsou fantastické - nadýchané jako "puciny", uvnitř tvarohová náplň - chutná po vanilce s pudingem... a nahoře je posypka s povidly. Ještě jsem nikde nenašla recept - a v popisce mají : mouka pšeničná, rostlinný tuk, ocet, ... atd. To snad ani není možné - určitě je v tom nějaký fígl, který mi zůstane utajený. Hezký večer. Y.

Yvetta:ano,přesně tak:-)ať se daří;-):-):yes:

To znamená, že použijte 1 kostku a půl droždí?

rebeka:

Yvetta:toho droždí je tam tolik proto,že těsto nenecháváme kynout a taky proto,že se tam dává poměrně dost tuku

Píšete, že jsou koláčky úžasný - jak jste je pekla? Držela jste se přesně receptu? Díky za odpověď;-)

Mám dotaz: Na 50 dkg mouky dát 7,5 dkg droždí je hrůza, nebo jen já jsem udělala chybu? Všichni básní o úžasných koláčcích... Ale je napsáno, že koupená kostka droždí - tj. 43 g vystačí na 500 - 1000 g mouky...

Dobrý večer, :-)Koláčky jsem upekla a jsou naprosto úžasný, jen se po nich zaprášilo, hned jsem si je přidala mezi naše oblíbené recepty,
děkuji za úžasný recept , :-)Ingrid

Koláčky jsou naprosto luxusní,už jiné nepeču:-D děkuji za úžasný receptík;-)

Mílý Jendo, koláče chutnaly natolik, že je peču i na naši akci ve velkém. Díky;-)

Před chvílí jsem je dodělala a musím uznat,že jsou naprosto dokonalé.Vůbec bych se neostýchala je nabídnout návštěvě.Akorát mi to těsto přišlo jako docela řídké a hrozně moc mastné (všechno jsem tam dala dle předpisu),což nevadí na úspěchu koláčků,akorát to není pro dietáře,jako jsem já:-(.mám doma 3 chlapi,takže se po noch stejně zapráší:-D.Přidávám bodík :yes:+83.

Jendo,skvělééé:yes::yes::yes: a to rumové máslíčko:-8hmmm,to je vůně:-8:-*o chuti nemluvě;-)
takže posílám do řady další bodík a obrázky;-)
a děkuji:-K:-K:yes:
P.S. do těsta jsem přidala krapet muškátového oříšku a citronové kůry;-)

Posílám další bodík. Koláčky jsou vyzkoušela a musím říct, že jsou naprosto výborné. Budu je péct babičce a dědovi ke zlaté svatbě, takže jsem testovala: část jsem dala do mrazáku, další kousky jsem zkoušela druhý a třetí den po upečení a musím říct, že byly stále VYNIKAJÍCÍ. Je fakt, že třetí den byly trochu sušší, ale v porovnání s jakýmkoliv jiným receptem, pořád výborné. Takže velká pochvala a poděkování za tento recept!!! A bodík!!!:-))

Tááááááááááákkkk moje prvnííííí, upozornuji PRVNÍ kynutá buchta (ikdyž nemusí kynout :-8) se mi povedla !!!!! Dámy to těsto je senzační!!!!! A skvěle chutná!!!!! :yes::yes::yes::yes: Jsem nadšená!!! I když mám mega koláče... protože jsem udělala poměrné velké koláče a neuvědomila jsem si, že ješte v troubě nabydou .... , ale jsou tak výborně výborné a dobré , že posílám hned bodík. Děkuji !!!

Dobrý večer,prosím o radu, jak mám udělat kvásek. Jsem úplná začátečnice. :-(

Zkusila jsem upeci,parada,chvalim,bylo to dobre a upecu znova :yes:

Jeníčku, koláčky jsou výborné:-8:yes:
Je to takový "vymazlený" recept;-) Děkuji

Irrenko,moc se ti povedli a tobě Jendo :yes:

Jendo dnes upečené za asistence vnuka, velice dobře se s těstem pracuje, nemusela jsem ani trošku podsypávat moukou,jsou velice dobré:-p,bodík už dát nemůžu, ale dala bych jich klidně víc:-O

Koláčky jsem vyzkoušela již před rokem a staly se stálicí na našem stole.V pátek je opět budu péct na pohoštění účastníků Hubertovi jízdy,kteří si je po loňském úspěchu sami vyprosili,jsou zkrátka super.:yes::-p

Co nejdříve je upeču, už se moc těším jak si je dáme ke kafíčku. Vypadají lákavě jen k nakousnutí.:-p

Jendo, koláče jsou báječné. První, které jsou rychlé. Doporučuji všem vyzkoušet, kdo ještě váhají:-))Patří Ti více než jeden bodík, který Ti přidávám:yes:

Hned je zkusím:-K:yes::yes:

Tak ty jsou mňam, ale dala jsem méně droždí a tuku:-))
JSOU PROSTĚ ÚŽASNÝ.

Janíčku,.Díky za recept,:-) tak bezvadný koláčky jsem ještě nikdy neupekla,:-p,jsou moc dobrý a snadný ,dávám bodík a pa:-D

Janík, ďakujem!

Magdalenko, v surovinách na těsto mám uvedeny 2 vanilkové cukry;-), ty bohatě stačí:-).

Včera jsem zkusila a musím říct - luxusní!!! Lahodné a krásně voňavé. Samozřejmě přidávám bod :yes:

Jendo, do cesta nedávaš cukor? Ď.

Jeniku včera jsem dělala vaše kolačky a jsou vyborne hned se snědli.Davam bodik Super!!top recepty

Jarčo,množství určuje velikost koláčků. Já jsem z jedné dávky dělal dva plechy po 30 kusech.Domnívám se, že i pro nezkušenou kuchařku je recept přijatelný;-). Přeji hodně úspěchů.

Vypadají krásně, ale nevím, jestli jsem si na svoje úplně první pečení nevybrala moc těžký kalibr:) Můžu poprosit o info, kolik těch koláčků (nebo plechů) z této dávky bude? Děkuju.

Jendo, super!!!!! Tyto koláčky dělám, jsou opravdu lahodné a říkáme jim škaredky, ale to jenom proto, aby nám je náštěvy okamžitě nesnědly. Při vyslovení koláček škaredka se nevím proč zarazí, ale po prvním ochutnání ztrácejí respekt a polykají a polykají. Fantastické

dmatysova 12. 2. 2010 21:16
Pekla jsem vloni v létě synovi na svatbu cca 1400 ks koláčků a asi 7 pytlíků jsem zamrazila. Teď nás honila mlsná a byly suprové. A s těmi povidly, nevím, mně se osvědčila povila z Lidlu - super, ale pak se mi nedostávalo a manžel došel do Penny a teklo to. Takže v Penny nebrat - tečou. Dáša

dmatysova 12. 2. 2010 21:15
Pekla jsem vloni v létě synovi na svatbu cca 1400 ks koláčků a asi 7 pytlíků jsem zamrazila. Teď nás honila mlsná a byly suprové. A s těmi povidly, nevím, mně se osvědčila povila z Lidlu - super, ale pak se mi nedostávalo a manžel došel do Penny a teklo to. Takže v Penny nebrat - tečou. Dáša

Já myslím, že klidně je můžeš hotové zmrazit. Jsou pak jako čerstvé;-)

můžu si těsto nadělat a zmrazit?? Jinak je to dobrůtka :)

No prostě vypadájí k nakousnutí,jinak já dávám do drobenky také žloutek, lépe drží pohromadě.S těmi vyteklými povidly mám také neustále problém, příště zkusím s tím pudingem.Dávám do oblíbených, až si trochu odpočineme od těch vánočních žranic tak hned vyzkouším.Posílám už předem bodík,protože ty budou určitě skvělé..:-p:-p:-K:yes:

:yes::yes::yes::-D KOLÁČKY JSOU VYNIKAJÍCÍ. ZKOUŠELA JSEM ZE STEJNÉHO TĚSTA KOLÁČE ŠVESTKOVÉ A HRUŠKOVÉ. ROVNĚŽ SUPER DĚKUJI ZA RECEPT

;-)Tak dnes jsem si prubla tyhle fantastický koláčky z kila a povím Vám,nemají chybu!!Super recept!!:-p

jarka konečná 5. 11. 2009 07:41
až se budu vdávat tak mi jich doufám taky pár napečeš ja bych je neměla tak dobré a posílám bodík:yes:

Milý Jendo,tvoje koláčky vyhrály konkurz na pohoštění při menší společenské události,upekla jsem se ze tří dávek a co dodat,byla to dietní sebevražda,super.:-p:-p:-p

Mirčo,:yes::yes::-);-).

Zuzanah:-)snad se Jenda:-) nebude zlobit,že vám odpovím já;-).Hera je klasický rostlinný tuk na pečení-takový ten žlutavé barvy-,dá se klidně nahradit máslem(jen je to trošku dražší,tedy alespoň u nás;-)) a do drobenky nepíše Jenda celé vejce,ale jen žloutek;-),takže s ním umícháš žmolenku klasickou,jen bych řekla,že pak lépe drží na koláčcích a je chuťově jemnější:-p.Snad se tolik nemýlím,kdyžtak mě Jenda opraví:-).

Muzu se zeptat co je "Hery" tuk? U nas se tenhle tuk nesezene. Co muzu dat na misto toho? My delame drobenku z masla,mouky a cukru. Kdyz tam dam vejce, nebude to mazlavy? Diky za info.

Jani, prášek. A platí to nejen pro povidla, ale i pro tvaroh ;-)

Dášo, uvařený, nebo jen prášek:-?

pokud nechcete,aby povidla vytekla,přidejte do nich vanilkový puding.
:-D

na půl kila mouky 2 kostky droždí?:-// není to nějak moc? ale každopádně mám "radost", že i vám ty s povidly vytekly. když se to stane mě, tak jsem naštvaná, protože si říkám, že jsem nemehlo. jinak tyhle koláčky (recept jsem samozřejmě přesně nevěděla) dělala moje babička na pouť. (okolí Litomyšle) takže díky moc za ně.:yes:

jsou naprosto výborné a nejsou ani moc sladké prostě dokonalé, chválím:-D:-))

:-pJsou nádherné co nejdřív je vyzkouším, už tedˇmám na ně chutˇ.Dík za dobré recepty.:-):yes:

:-*opravdu vynikající!!!!:yes:

No kolacky vypadaji moc dobre urcite je zitra vyzkousim,uz je buplne citim jak musi chutnat s kafickem.Posilam bodik.:-p:-p:yes:

tyhle koláčky sou vynikající.já je znám od kamarádky jako"půlroční koláčky",jako že by asi vydržely jedlé půl roku,jenže to ještě nokdy nikdo nepotvrdil,páč nemaj šanci vydržet ani jeden den..dělám je s různejma náplněma a to rumové máslo..to jim dává úúžasnou chuť a vůni..sem se úplně rozohnila a slintám:-p

:-p Ďakujem za vysvetlenie. Na Slovensku sa to nazýva "posýpka" nie mrvenica. Mrvenica sa dáva napr. do hríbovej polievky ako na zahustenie. V okolí B.Štiavnice sa mrvenica používa aj na miesto niťoviek do slepačej alebo hovädzej polievky. Pekno ďakujem a zostávam s pozdravom Rišo z Prievidze :-*

smukoo....u nas to volame mrvenicka

Smukoo:-)to je směs hrubé mouky,krupicového cukru a tuhého tuku(másla,Hery)vymíchaná v misce ručně.Prostě taková drobivá směs:-DPoužívá se na sypání koláčů-ale to už asi víte že ano?;-):-))

:-S Dobrý večer, prosil by som o informáciu, čo je to drobenka?? Neviem si to správne preložiť do Sloviny. Za informáciu vopred vďaka - Rišo z Prievidze :-p

Jendo, na to už nemám slov, vše bylo řečeno, tak jen připomenu: Kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten čumí- tak se to říká. U tebe víc než jasný, že tě to vaření očividně baví;-):-)a bod je jasnej:yes:

Díky moc za zpětnou vazbu, těší mě to.:-!:-)):-))

Jendo, já se před tebou klaním až k zemi! Koláčky, kde se dává sádlo bývají ty nejlepší! Posílám plusa a musím si tyhle nádhery uložit, to je fakt super!:yes::yes::yes:

paráda :yes::-p

Tématické fráze:
koláčky, kolacky recept, recept na koláčky, nejlepší koláčky, koláčky recepty, recepty na kolace, recept koláčky, recepty kolačky, recepty na koláčky, koláče recept, sváteční recepty, koláčky škaredky, nadýchané koláčky, půlroční koláčky, recept na kolače, půlroční koláče, koláčky z hery, babiččiny kolačky, posypka na koláčky, nejlepší koláče

Suroviny:
mouka hladká, mléko, tuk hera, cukr vanilkový, droždí čerstvé, žloutek, sůl, vejce, bílek, mouka polohrubá, cukr moučkový, tuk, žloutek, máslo, rum

Přidat fotografie receptu