Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché domácí housky

Podle tohoto podrobného návodu zvládne upéct výborné křupavé houstičky i úplný začátečník. Budou se hodit namazané máslem a džemem nebo jako příloha k syté polévce nebo jen tak samotné s hrnečkem teplého kakaa.

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Popecenicko.cz Popecenicko.cz

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby kynutí.

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby kynutí.)

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 066 kJ /
2 645 kcal
Bílkoviny91,07 g
Tuky77,00 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 874 mg
Sodík 6,75 g
Sůl16,72 g
Sacharidy387,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme zhruba na tělesnou teplotu. Polovinu odlijeme zvlášť do nádoby. Do takto odděleného mléka vmícháme 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Necháme 15 minut odstát. Krok 2: Ve velké míse promícháme mouku se solí, vlijeme vlažné rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujeme, aby se všechny suroviny spojily a poté hněteme těsto na pomoučeném vále, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut). Bez námahy můžeme těsto nechat propracovat v robotu s hnětacím hákem. Krok 3: Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Přeneseme ho do čisté, moukou vysypané mísy. Těsto rovněž poprášíme moukou a mísu zakryjeme utěrkou nebo fresh folií. Na teplém místě necháme kynout do dvojnásobného objemu, zhruba hodinu. Krok 4: Předehřejeme troubu na 175 °C a vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozdělíme na 3 další díly a upleteme klasický copánek. Konce dobře spojíme nebo zahneme pod housku, aby se nerozpletly, až v troubě nabudou. Krok 5: Housky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháváme rozestupy. Nabudou. Krok 6: Necháme ještě zhruba 15 minut dokynout přikryté utěrkou aby neosychaly. Vykynuté housky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypeme solí, kmínem nebo mákem. Krok 7: Housky pečeme dozlatova asi 10-15 minut. Po upečení necháme housky ležet na plechu pod utěrkou, až do úplného vychladnutí.

TIP: Co dělat s kroutícím se papírem na pečení

Zveřejněno 15. 5. 2015

Poznámka autorky Popecenicko.cz

Další recepty a tipy ze světa jídla: http://www.popecenicko.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché domácí housky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7k6j

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché domácí housky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7k6j

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Dneska jsem pekla poprvé a rozhodně ne naposledy. Snadné, ale výborné těsto, se kterým se velmi dobře pracuje. Housky po upečení křupavé, ale uvnitř vláčné. Zajímalo mě, jaký budou druhý den....bohužel po večeři nezbyl ani drobeček...doporučuju

Moc dobré 😊 S těstem se fajn pracuje.

Mňam 😉

Dobrý den, rohlíky i housky jsem zkoušela asi pětkrát, kdy už jsem se na to chtěla vykašlat. Toto byl poslední pokus. A!!! Skvělé, jednoduché, rychlé, děti je jedí ve velkém, že jsou lepší než z obchodu. :-D
Akorát pletu z jednoho prutu.
Mockrát děkuji za recept!!! :-K

Dokonalé!, děkuji za skvělý recept, pekla jsem poprvé a dostavám kladné recenze <3

Moc vydařené housky. Jen se po noch zaprášilo:-D

Stanis24: Na to pozor, bezlepkové mouky pracují v těstě úplně jinak a mají jinou savost.Ten poměr nebude úplně stejný, aby výsledek byl optimální.

gabrusa: děkuji, dneska opět zkusím. Když budu chtít udělat bezlepkové, stačí zaměnit pouze mouku a poměr zůstává?

Luca_k: Do housek je místo másla lepší sádlo. :-) Na chuti poznat není.

Stanis24: Rebekop: Zkuste udělat omládek - předkynout si 150 g mouky se 150 g vody, 1 lžičky cukru a 10 g droždí, nechat na teple vykynout cca 30 minut a poté dopočítat suroviny - 350 g mouky, 140-150 g tekutiny (a stačí voda, nemusí být mléko - nejsou to buchty), žádné další droždí nepřidávat.

Housky jsou nejlepší teplé. Studené už jsou jen výborné. Použila jsem klasické kvasnice (1x kostku - neníto moc?) a jsou dost cítit. Příště vyzkouším sušené. :-)

I druhý den jsou výborné.

Jsou výborné, jen jsem musela péct déle, po 15 minutách byly úplně bledé. Použila jsem obyčejné kvasnice. Fakt moc dobré.

Moc dobrý recept. S těstem se velmi dobře pracuje a po upečení jsou housky krásně vláčné. :yes: :-)

Na první pokus a perfektní.

Výborný :yes::yes::-8

Tak tyto housky jsou za mě asi nejlepší z těch které jsem vyzkoušela.Majolkové® nejsou špatné ale co se týká těchto s máslem tak jsou načechrané a velice chutné.Já je po upečení ještě pomažu rozehřátým máslem s mlékem.Dělám to u všeho kynutého co peču.Krásně odvlhnou.Chtěla bych ještě zkusit ze špaldové mouky tak uvidím a dám vědět.Ale podle mě by to neměl být problém.Autorce děkuji za recept a dovolím si přidat fotečky.Pletla jsem z jednoho pramene.

Výborné housky:-)dnes jsem pekla poprvé a moc nám chutnají

Zkoušela jsem dnes péct, pár věcí jsem si poupravila (malá část mouky žitné, máslo napůl se sádlem), jinak vše podle receptu, ale hrozně v chuti cítím ty kvasnice. Co s tím? :(

Výborné housky. Bohužel nemohu mléčné výrobky tak jsem maslo nahradila herou a mleko vodou i tak jsou houstičky velmi chutné. Dekuji za recept.:-):yes:

marbud: za mě je to jedno jak vypadají uvnitř. Stejně se sní. :-8

Super. Jen bych byla ráda po upečení a zchladnutí vidět jaké jsou uvnitř. Jestli jsou jak buchta dírkové, nebo jakoby listují-- skládané, jak vánočka. Děkuji

Dnes jsem zkusila Váš recept a jsou skvělé! :yes: syn si posmakl s kakaem a maslem k snídani. Delala jsem z kila mouky, no půlka se snedla teplá ( teda skoro horká). Motala jsem různé tvary, ale na rohlikach musim jeste zapracovat :-D (jsou to takové brambory sisate) ale chutnají výborně. Recept ukladam a přikládám fotku:-K;-)

Chutnají náramně, krásně se pracovalo s těstem měla jsem 10 bulek.:-8
Chtěla jsem si otevřít tvoji stánku blogu, ale nejde to. Děkuji.:-Q

Mám dotaz - chutnají jako klasické kupované nebo spíš jako sladké kynuté? Díky za odpověď.

Arijana Baillie:
I think, that buns and rolls are the same all in our Republic. I recommended you to try this one, I think, it is amazing, and typicaly Czech! Good luck with your baking :)

Zdena Vaverová 8. 2. 2016 15:45
můžu místo sušených kvasnic
použít droždí?

Zdena Vaverová: Jasně že můžeš použít i čerstvé droždí. Peču je v poslední době dost často, a droždí dávám, jaké zrovna doma mám.... Běžně jich do úplného vychladnutí zbude pár, do druhého dne nikdy! <3

Arijana Baillie 31. 1. 2016 01:26
WOW are these same as they make them in Prague ? I would love to try and make them :-) thanks

:-p

Helena Koláčková 2. 12. 2015 13:32
nezvládnete,já je peču pro manžela i do práce a ač sama snídám 1ks,ještě jsme nezjistili,jak by chutnaly druhý den,sež...se synáčkem ještě teplé

Anna Holovská 8. 6. 2015 17:11
Houstičky

Tak to vypadá úžasně! :-O Jen nevím jestli zvládnem ten poslední krok, čekat do úplného vychadnutí :-D

Tématické fráze:
domácí housky, jednoduche housky, domaci housky se susenym drozdim, jednoduchy recept na housky, jednoduché domácí pečivo, domácí housky ze sušeneho droždí, housky ze sušeného droždí, rychle domaci housky, rychlé housky, domaci housky recept, domácí rohliky se sušeným droždím, recept na housky, recept na domácí housky, domácí pečivo ze sušeného droždí, domaci housky susene drozdi, housky, domácí rohlíky ze sušeného droždí, jednoduché těsto na housky, rychlé rohlíky ze sušeného droždí, domaci pecivo

Suroviny:
mléko, droždí sušené, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, žloutek, vejce, sůl hrubozrnná, kmín celý, mák

Přidat fotografie receptu