Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zimní ovocný čaj - vařený

Hodnocení receptu je 4,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 497 kJ /
5 377 kcal
Bílkoviny24,42 g
Tuky10,04 g
Vláknina87,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 66 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 177,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme vařit zralé otrhané bezinky (nebo ostružiny) a 1,2 kg jakéhokoliv ovoce (jediný druh,který tam MUSÍ být zastoupen jsou 2 pomeranče a 2 citrony, zbytek libovolný) nakrájeného na kostky, dále hřebíčky, (já přidávám i badyán a někdy celou skořici) a cukr. Krok 2: Vaříme 40 minut, pak vypneme, přilijeme 125 ml rumu, plníme do lahví (velkých sklenic) a zavíčkujeme. Můžeme otočit jako marmeládu, víčka musí chytit, aby se čaj nekazil. Krok 3: Na čajík se toho dá do hrnečku 3 - 4 lžičky a zalije horkou vodou. Je to sladké i kyselé a voňavé, až se sousedi starají kde to, co to. Krok 4: Ovoce se pak může vyjíst lžičkou, a protože nám ta pomerančová kůra v kouscích trošku vadila, řešila jsem to tím, že jsme kůru do čaje před pokrájením ovoce nastrouhali.

Zveřejněno 16. 5. 2015

Poznámka autorky cathleen

Recept na tento čaj jsem dostala někdy v roce 2004-5, jako vařený (prakticky všude ho potkávám jen pečený). Tehdy ho nikdo neznal a kdo ochutnal, prosil o recept :))

Tenkrát mi známá, od které recept mám, kladla na srdce, že základem čaje musí být tmavé ("černé") ovoce - ostružiny, josta, dobře vyzrálé bezinky.

Potřebné jsou v navážené hmotnosti ovoce i pomeranče a citróny, kvůli kyselosti a hlavně vůně. Jinak se dá použít cokoliv - jahody, meruňky, ostružiny, maliny, višně i třešně, švestky, jablka (jen hrušky ne, bála jsem se "kamínků", které některé druhy mívají), rybíz, dokonce jsem dala i rozinky. Větší ovoce pokrájet, menší nechat tak. Pomeranče a citrony na den namočit do vody, občas ji vyměnit. Pak omýt, slupku nastrouhat, zbytek nadrobno pokrájet.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zimní ovocný čaj - vařený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pPQ2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zimní ovocný čaj - vařený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pPQ2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Jj, taky skladuju vše v mrazáku do té doby, než jsou jablka a pomeranče:yes: Dávám do směsi i méně hezké maliny nebo ostružiny, které se nehodily na poháry nebo zdobení. Čaj je s nimi voňavější :-p

danielle72: recept víceméně lety známý skoro všude, ale jak píšu v Poznámce - původní byl vařený a hlavně ten základ čaje měl být tmavý, do černa.:-)
Za chvíli to zas začne - sbírat si ovoce průběžně, jak zraje, do mrazáku a na podzim pak vařit.

Skvělý nápad :yes::-p

Tématické fráze:
peceny caj z josty, pečený čaj z bezinek recept, recept na pečený čaj z bezinek, kdy sbírat bezinky, vařený čaj, recept, ovoce josta recepty, caj z bezinek, pečený caj ze zimniho ovoce, zimní pečený čaj, vařený čaj z jablek, pečený čaj s bezinkami, recepty z josty, zimní pečený čaj recepty, josta recepty, domácí vařený ovocný čaj, recepty pečený ovocný čaj, recept pečený čaj z bezinek, peceny čaj z bezinek recepty, pečený čaj bezinky recept, recepty zimní čaj s rybízem

Suroviny:
ostružiny, ovoce, pomeranče, citron, koření hřebíček, cukr, rum

Přidat fotografie receptu