Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Semifreda - minidortíky - recept fotopostup

Milujete zákusky z cukrárny? Tyhle domácí dortíky jsou pro vás to pravé. Tento dezert tvoří lehký nadýchaný piškot se smetanovým krémem a ovocem v barevném želé. Ke kávičce s blízkými je dokonalý.

Hodnocení receptu je 4,5 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

malaneta

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 10 min Bez doby tuhnutí asi 2 hodiny

90 min (80 min příprava + 10 min tepelná úprava, Bez doby tuhnutí asi 2 hodiny)

Suroviny pro 1 dávka

plech 28x35 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 719 kJ /
2 801 kcal
Bílkoviny61,30 g
Tuky162,59 g
Vláknina8,00 g
Cholesterol 1,31 g
Sodík 522 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy269,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na korpus si vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej a mouku míchanou s kakaem-pokud nechceme kakaové těsto, ale jen bílé, můžeme kakao nahradit stejným množstvím mouky. Krok 2: Nalijeme na plech a dáme do vyhřáté trouby péct na 200 °C asi 8-10 minut. Krok 3: Necháme vychladnout. Krok 4: Formičkou začneme vykrajovat z korpusu tvary a korpus necháme ve formičce. Krok 5: Na krém šlehačem vyšleháme jednu smetanu ke šlehání, můžeme ji dosladit. Pak přidáme zakysanou smetanu. Můžeme přidat i ovoce (třeba mandarinkový kompot nebo nasekané jahody). Krok 6: V druhé nádobě si podle návodu připravíme ztužovač (v tomto případě poloviční množství sáčku) a přidáme ho ke krému. Zamícháme, pracujeme rychle. Krok 7: Krém přendáme do zdobícího sáčku a nastříkáme na korpusy ve formičkách. Krok 8: Pokud zaléváme želatinou, připravíme si podle návodu želatinu. Místo části vody můžeme použít šťávu z kompotu. Želé vylijme na dortíky a dáme zpět ztuhnout do lednice na 2 a více hodin. Krok 9: Dortíky se dají dozdobit podle fantazie. Můžeme použít zbytek krému, pak dozdobit třeba čokoládovými ozdobami, které si připravíme z hořké čokolády pomocí zdobícího sáčku.

TIP: Dokonalé čokoládové zdobení na dort

Zveřejněno 31. 5. 2015

Poznámka autorky malaneta

Pokud máte plech větší, budete mít korpus nižší, pokud plech menší, pak můžete vyšší korpus přeříznout napůl.

Formičky - pokud nemáte originál na semifredo, můžete si je doma vyrobit z průhledných desek na dokumenty, krabic od mléka nebo třeba jako já z kelímků od jogurtu Activie nebo plechovky na colu 0,33l. Na formičky najdete spoustu návodů na internetu.

Páska - můžete přidat pásku kolem dortíku, díky které vám pak dortík půjde lépe vyndat z formičky. Pásku seženete v obchodech s cukrářskými potřebami, určitě ji seženete na internetu. V kamenných obchodech jsem úspěch neměla, ale poradila jsem si a použila jsem tlačenková střeva - což je igelit, který jsem si přistřihla po krajích na výšku formičky a délku upravila podle obvodu formičky. Pásku jsem natlačila mezi korpus a formičku. Takhle si připravíme všechny formičky.

Krém - jde udělat z mnoha ingrediencí, můžete použít zakysanou smetanu, šlehačku, mascarpone nebo tučný bílý jogurt, můžeme do něj dát čerstvé nebo kompotované ovoce. Dát můžete samozřejmě i jiný, třeba pařížský, záleží na chuti. Důležitý je v krému ztužovač, díky němu krém ztuhne a malé dortíky budou pevné a budou držet i při převozu v autě. Já přidávám recept na jednoduchý, ale dobrý krém doplněný ovocem.

Ztužovač - co se týká množství, držte se návodu na ztužovači. Já používám ztužovač za studena, ten je na cca 700 gramů hmoty. Vím, že když mám 8 formiček z jogurtů Activie, tak je na ně spotřeba cca poloviny množství krému, to znamená 350 g.

Pokud nebudete dávat želatinu, nastříkáte až po okraje a zarovnáte stěrkou, pokud budete dávat želatinu, necháte si kousek místo. Můžete přidat ovoce. Trochu krému mi vždycky zbude, ten si nechávám na zdobení. Připravené dortíky dáme do lednice - v chladu začíná krém tuhnout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Semifreda - minidortíky - recept fotopostup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ynmw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Semifreda - minidortíky - recept fotopostup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ynmw

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

1. Je to semifredo
2. tam žádnej piškot na dně nemá co dělat 🙄

Krásná práce a jistě i výborně chutnají.Poprosila bych:kolik kousků vykrájím z jedné várky,jaké je množtví šlehačky a zakysanky.Ostatní mě je jasné.

Lucy81: tady jsem použila formičky z jogurtů Activie a z plechovek od Coca coly. Teď jsem o víkendu dělala a formičky jsem si vyrobila z malých plechovek od Kofoly. Mají průměr cca 5 cm a výšku jsem měla 4 cm, podle dortové pásky.

malaneta: zdravím, jaký průměr formiček jste měla a jakou výšku?

Moc hezké;-):yes: Díky za postup a rady, určitě to bude pro mnohé výzva, pustit se do toho;-):-):yes:+7 a recept ukládám.:-K

...parádní postup-nemohu se k nim odhodlat,ale při tomto návodu by bylo škoda je nezkusit:-plenkamajksnerova@seznam.cz

malaneta > Ach tak....:-)Zkoušela jsem oboje a ta plátková želatina mi přijde lepší,snadno se dávkuje podle množství krému a velice dobře krém ztuhne.Postup se mi zdál také jednodušší.Záleží na každém,ale určitě doporučuji vyzkoušet:-)

BlankaZ: mě to s tím práškovým šlo pěkně, i když jsem se bála, že to neztuhne. ten první krém, co se mi nepovedl měl špatně navážené poloviční suroviny :) to jsem si uvědomila až když jsem dělala ten druhý, že jsem sice odvážila poloviční množství prášku, ale vodu jsem dala celou. Ale s tou plátkovou želatinou to také zkusím, mám ji doma, tak při příští příležitosti zkusím :-)

Jestli můžu poradit,tak mnohem lepší než želatinový ztužovač v prášku je želatina v plátcích,úspěch zaručen ;-)

děkuji všem. přiznám se, že jsem se jich také dlouho bála. Pročetla jsem několik stránek s recepty, postupy na výrobu formiček a pak se do nich pustila. Při první várce jsem bojovala s krémy, první ne a ne ztuhnout ( za stálého míchání byl vylit do záchoda ), druhý měl zdrcnutou šlehačku ( na něm si pochutnala prasátka ), pak jsem vyzkoušela obyčejný se šlehačky a té zakysanky a chutnal nejlépe. Občas do něj přidám nasekané ovoce nebo přidám domácí marmeládu, zas to dostane jinou chuť. Korpusy jsem také zkoušela asi tři. Na jednom jsem se dělala se sněhem z bílků, druhý moc nevyskočil, tenhle chutná nejlépe. Chce to zkoušet, a trénovat. Tyhle na fotkách jsem dělala tento víkend, minulý víkend jsem je trénovala poprvé. Čím víc formiček budete mít, tím rychleji se to dělá. Kelímky od jogurtů mě sbírá tchyně, plechovky jsem kupovala na zkoušku. Po večerech si je pak nastříhám a mám připraveno :) člověk si musí umět poradit:-8

:yes::yes::-K

Šikulka :yes::yes: Moc hezké je máš :-):-*

Nádhera, už dlouho se odhodlávám, že je zkusím, ale zatím jsem nenašla odvahu. Jsi moc šikovná:-K:-K

Paráda!! :yes:+

Šikovná, a jde to i bez předražených tvořítek a prášku do pečiva - piškotové těsto. Vše moc hezké, určitě i dobré.

Tématické fráze:
recepty na semifreda, minidortiky, semifreda recept, recepty na minidortíky, recept na minidortíky, semifreda, formičky na semifreda, malé formičky na mini dortíky, minidortiky recept, semifreda recepty, recept na semifreda, ručníkové dorty jak se to dělá, formičky na minidortíky, minidortíky recepty, formičky na minizákusky semifreda, semifredo recept, semifredo, semifreda formičky, minidortíky s mascarpone, ovocné semifreda

Suroviny:
vejce, cukr krupice, olej, mouka hladká, prášek kakaový, smetana ke šlehání, smetana zakysaná, ztužovač želatinový, želatina, kompot ovocný, marmeláda

Přidat fotografie receptu