Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka a karlovarské koule

Houbová omáčka nejlépe chutná s knedlíkem a ten může být i karlovarský, pro snadnější vaření tvarovaný do koulí. Nejlépe chutná omáčka z čerstvých hub, ale můžete použít i houby sušené či sterilované.

Hodnocení receptu je 4,7 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 829 kJ /
3 544 kcal
Bílkoviny88,04 g
Tuky221,86 g
Vláknina40,63 g
Cholesterol 1,33 g
Sodík 2,24 g
Sůl4,96 g
Sacharidy279,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Příprava omáčky: na oleji zpěníme cibulku, přidáme mouku, spojíme v jíšku a krátce opražíme. Zalijeme vývarem či vodou s masoxem a provaříme cca 10 minut. V mezičase si na másle podusíme osolené kousky hub spolu s kmínem a petrželkou, průběžně mírně podléváme. Krok 2: Po 15 min. přesuneme změklé houby do omáčky a společně ještě 5 minut provaříme. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu. Pokud použijeme sladkou smetanu, podle chuti okyselíme citronem. Dosolíme. Krok 3: Příprava knedlíků: rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, vsypeme petrželku, mouku a strouhanku a utřené máslo, smíchané s vejci a žloutky. Osolíme. Propracujeme lehce do kompaktní hmoty, aniž bychom příliš porušili kousky rohlíků, tvarujeme cca 5-7 cm koule, které vaříme ve vařící osolené vodě cca 10 minut.

TIP: Jak se dělá houbová omáčka

Zveřejněno 9. 6. 2015

Poznámka autorky isindy

Lze doplnit kouskem vařeného hovězího masa, ale není nutné...

inspirace: gurmanka.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka a karlovarské koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zoq5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka a karlovarské koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zoq5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (11)

:-)<3:yes::yes::yes: líbí se mi recept i krásné foto :-K

Jana Horázná 17. 6. 2015 11:43
Tady už rostou.Udělala jsem z lišek a moc nám to chutnalo.:-)

:-p:-K:yes:

Mňam:-p:-)

isindy: keď ho miluješ, nie je čo riešiť...;-):yes:

díky :-) já bych k tomu taky ani maso nemusela, ale přítel se křenil tak něšťastně, že jsem mu tam kousek hovězího lupla :-8

Ja by som si dala bez masa určite, chutilo by mi to. :yes:;-)

připojuji se, mě by také moc chutnalo:yes::-D

+5:yes: :-O dala bych si hned, moc pěkné :-p:-K

Inka1: tohle byla poslední loňská zásoba z mrazáku ;-)

:-)) Hned bych si dala :yes: Už aby začaly pořádně růst :yes::yes:

Tématické fráze:
karlovarský knedlík koule, houbová omáčka, houbová omáčka z lišek, houbová omáčka s karlovarským knedlíkem, petrželkové knedlíky s houbovkou, karlovarsky knedlik s omáčkou, priprava houbove omacky, houbová omáčka s petrželkou, houbova s karlovarskym rohlikem, karlovarsky knedlik z houbovou omáčkou, houbová omáčka recept, houbová omáčka a karlovarský knedlik, karlovarský knedlík a omacka, karlovarský knedlík s houbovou omáčkou, liška obecná houba - recepty omáček, houbová omáčka na smetane s masoxem, houbová omáčka s bulgurem, karlovarské knedíky, houbová omáčka s petrželí, karlovarský knedlík, houbová omáčka

Suroviny:
houby, cibule, máslo, olej, mouka hladká, kmín celý, sůl, petrželka, vývar masový, smetana zakysaná, citron, rohlík, mléko, petrželka, máslo, vejce, žloutek, sůl, mouka hrubá, strouhanka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu