Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prdelanka z nouze doma

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 708 kJ /
886 kcal
Bílkoviny24,98 g
Tuky66,17 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 300 mg
Sodík 2,47 g
Sůl6,00 g
Sacharidy42,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na trošce oleje si zpěníme cibuli a přidáme na kostky nakrájený prejt, který pořádně prohřejeme, aby se kostky úplně rozmělnily. Chvíli mícháme a pak zalejeme vývarem z vepřových kostí. Pokud máte málo krup, uvařit je zvlášť, nebo rýži, každý, co má rád. Dosolíme, opepříme a přidáme majoránku. Polévku ještě chvíli provaříme.

TIP: Jak připravit výbornou zabíjačkovou polévku?

Zveřejněno 28. 3. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prdelanka z nouze doma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r082

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prdelanka z nouze doma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r082

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (40)

Ja mam stesti na kamarada od ktereho dostanu kazdy rok z jatek 5 L praseci krve . U nas se polevce rikalo prdelačka .

JosefZeravicky: Moje poznámka nebyla o starých receptech, ale o dávno zapadlých komentářích přispěvatelů, kteří sem už léta nechodí, nebo ani chodit nemohou, ale přesto je někteří rádi vyhledávají, aby na ně mohli úplně zbytečně reagovat. My o voze, Vy o koze ....

DOBRÝ DEN, přečtěte si prosím, co jsem napsal již dole v příspěvku.
A že je to starší recept, co na tom, vždyť byl ale znovu avizován v nabídce receptů.
Já s tím receptem souhlasím, neb byl brán jako vynikající ,, z nouze doma,, . Ale přece mi neubírejte tu možnost, abych poradil třeba jiným, jak sitřeba vylepšit tuto ,,z nouze doma pochutinu.
,,TOŠ TAK,,:-*

JosefZeravicky: ... tak jako Vy jste přiřkl paní Dorazinové větu o tom, že není nic horšího než jídlo z mrazáku, kterou napsal někdo úplně jiný a to před dlouhými devíti léty. Nevím, proč se tu poslední dobou řeší výroky z pravěku! 8-(

bofinka: DOBRÝ DEN,
paní, dle mého názoru, a nemusí stím všichni souhlasit, tam kde je nějaký recept a někdo sním není spokojen nebo mu něco nesedí, tak i z didaktického hlediska je vhodné mu to vysvětlit hned tam, kde je to řečeno, nikoliv to hledat na jiných místech.
A plevelí jen ti, kteří neřeknou nic konkrétního a ani si pořádně nepřečtou a nezopakují, co dotyční tím chtěl říct, a nikoliv kritizovat či urazit.
,,TOŠ TAK,,:-*

bofinka: DOBRÝ DEN,
dáváte mi do ,,úst,, co jsem nikdy neřekl, navíc mrazák užívám s velkým úspěchem.
,,toš tak,,

hospodyne: Presne tak :yes:
Na tomto webu je spousta moznosti, jak vysvetlit - osvetit neznalce, novacky ci tapajici . . . .
Jsou tu na to rubiky a fora - treba tady:

Tak proc "poucovat" pod recepty, ktere za to nemohou, kde se na to nikdo nepta a vsem je vse jasne.
Tady se rika "plevelit", coz je ten nejvice vychytany vyraz ;-)

:-Kbofinka: Žeravický a Tonja - to prostě nemá chybu.:-D:-D

JosefZeravicky:
Tez dobry den a jednu malou otazku: Z ceho jste usoudil, ze autorka receptu nevi (lepe receno nevedela, nebot uz neni, bohuzel, mezi nami), jak nakladat s potravinami v mrazaku, jak ho cistit, ci regulovat teplotu atd.?
A ze Vam + uzivatelce DANE jidlo z mrazaku nechutna, je klidne mozne, ale nikoho to v podstate nezajima a predevsim, s receptem to nema zadnou souvislost .Je to jen o Vasich osobnich chutich, zvyklostech a preferencich ;-)

"Prdelanka..."
Jsem neskonale vděčen za tento název :yes:
Nám tuto polévku (samozřejmě se vařila v kotli obvyklým způsobem) vozili do města příbuzní z dědiny a říkalo se jí (černá) zabíjačková...
Pak jsem se potkal s názvem "prdelačka" a ač nejsem přehnaně útlocitný, tak mě málem vomejvali :-8

DOBRÝ DEN,
tuto polévku si dělávám podle toho, jak jsme ji dělávali při naší zabíjačce na slovácku , kdy mně zaučil PAN ŘEZNÍK Z PRVNÍ REPUBLIKY.
Předně dávám výhradně sádlo , ale vnitřní ,které si škvařím sám doma , neb má jinou chuť jak klasické. Jinak se do této polévky dává takzvané střevové sádlo vyškvařené.
Vývar z kostí je jen chutí a vůní jednostranný. Když už tak třeba vepřová žebra a nebo k tomu koleno.
Používám jelitový prejt, ale u nás v masně ,,Makovec,, který je vůní a kvalitou daleko, daleko lepší jak od ,MASNY ,KRÁSNA,, .
Krouopy den předtím namočím a uvařím zvlášť a poté dorovnávám aby měla polévka nejen barvu, hustotu, ale hlavně chuť. U nás se dá koupit i vepřová krev, kterou je možno polévku doladit. Ale to je dobré jen v období zimním, neb tato jak je známo podléhá zkáze nejdřív.
Dělávám toho víc- kolem 10-15 litrů .
PROTOŽE JSME ČESNEKOVÍ, tak tam nesmí chybět ani utřený česnek.

JEŠTĚ VELICE DŮLEŽITÉ POLÉVKA SE PO ODSTAVENÍ MUSÍ ČASTO PROMÍCHAT, jinak hrozí takzvané zkysání, což celé dílo znehodnotí.

No a když se dílo podaří , část rozdáme známým a část zavaříme do omniovek se závitem v mikrovlnce na pozdější dobu. V tomto případě moje zkušenost říká, že je lepší zavařená ve sklenici, jak z mrazáku. ALE TO CHCE VYZKOUŠET.

NEVNUCUJU MOJE KULINÁŘSKÉ ZKUŠENOSTI, ale přidávám jen to, co mám vyzkoušené od svých 10 roků, kdy jsem byl PANU ŘEZNÍKOVI jako pravá ruka.
,,TOŠ TAK,,

DOBRÝ DEN,
nemohu nezareagovat na tento příspěvek.
Jana Remkova:NIC HORŠÍHO JAK JÍDLO Z MRAZÁKU NENÍ.
Paní, nastavení teploty v mrazáku je základ toho, aby potraviny z ní ztratily co nejmíň vlastností a navíc svojí vůní neovlivnily ostatní.
TOU HLAVNÍ JE MÍNUSOVÁ TEPLOTA, neb ta musí být minimum -18 st.c. a to proto, že při ní se minimalizuje pohyb molekul a ostatní si dostudujte.
Druhá je DÉLKA POBYTU POTRAVINY V MRAZÁKU. Jiná je u zeleniny, masa, pečiva.
Třetí je STAV POTRAVINY, která se do mrazáku dává, tedy co nejčerstvější, nikoliv až po nějakém čase zbyde.
Čtvrtá je odmrazení mrazáku je třeba dělat minimálně 2x do roka.
POKUSTE SE VYUŽÍT MOJE ZKUŠENOSTI a třeba změníte názor.

A NAKONEC , MRAZÁK NEBÍ POTRAVINOVÁ BANKA ale jen prostor kde ulozit na dobu nezbytnou přebytečnou potravu, kterou by čas v naší ledničce proměnil v nepoživatelnou hmotu se zdrojem žluknutí a disenterii bacilaris.
,,TOŠ TAK,,

já ji mívám taky v mrazáku. Když zabíjíme, tak toho pak už máme plné zuby, ale po čase zase příjde k chuti. Takže mně taky nevadí ani z mrazáku:-!:yes:;-):-p

Jitkas: Mi to taky nevadí a komu ano, tomu to nevnucuji;-)

Dala bych si, davno jsem nejedla, klidne i z mrazaku.

Tématické fráze:
polévka z jelítkového prejtu, polévka prdelanka, domácí prdelanka, prdelanka z jelita, polévka z prejtu, prdelanka z prejtu, jelítkový prejt, prdelanka polevka, recepty na doma, jelítkový prejt recept, vareni krup, vaření krup na zábíječku, hovězí líčka recept, prdelanka z jelit, vyvar z veprovych kosti, buchta na zabiječku, jelitková polévka, jak polévku z jelitkoveho prejtu, prejt recept, hovězí líčka

Suroviny:
cibule, prejt, vývar, majoránka, pepř, sůl

Přidat fotografie receptu