Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapustnica z Harvelky

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Celé kouzlo kapustnice spočívá v tom, že maso vaříme v "láku" z kyselého zelí zředěného stejným dílem vody a okořeněného bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Samozřejmě lák nabereme ze zeláku i s trochou zelí. Krok 2: Vařívala se v obci Harvelka při "zakaľačce" (zabijačce) nebo k nedělnímu obědu jako hlavní jídlo. Krok 3: Na zabijačce se kapustnica vařila z jazyku, srdíčka, kolena, bůčku, různých ořezů, zkrátka z toho, co řezník do polévky vhodil. Později, když se zaudilo, vylepšovala se polévka uzeným. Krok 4: Podávala se s vařenými brambory, které se servírovaly zvlášť v míse a k polévce se buď přikusovaly nebo v polévce "rozštikaly" (rozmačkaly). Krok 5: Já jsem k přípravě kapustnice použil koleno, obíračky (kosti z kotlety nebo krkovičky) a uzené žebírko. Vše jsem s naředěným lákem a kořením uvařil v tlakovém hrnci a podle chuti dosolil. Maso má skvělou chuť, davám vařit více masa, protože než uvařené maso nakrájím, hodně ho mizí v mém žaludku.

Zveřejněno 29. 3. 2009

Poznámka autora Jenda1

Zdroj: recept jsem získal od mé milované Amalenky, která z obce Harvelka pochází. Harvelka byla obec na Kysuciach, v roce 1985 zanikla v důsledku výstavby vodní nádrže Nová Bystrica.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapustnica z Harvelky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BgNQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapustnica z Harvelky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BgNQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (14)

Jendo. Tak jsem se kouk. Je o super. To by mne srovnalo vždy. máš +bodík 20

No tak dobrá, máš ji tam zpátky.:-) Nemusíš se dívat.:-))

No, Jano, pořádně si zapamatuj to, co ti tady Jenda r:-D:-))adí, víš, že ty frgály na svatbu mé dcery tě asi neminou! Jeníčku, jak jinak, samozřejmě, že ti letí bodík z Orlové a protože si myslím, že pipre ti taky jeden šoupla, máš z Orlové dva bodíky! Jo a ty jeden, nechal jsi mi tu fotku? Nestihla jsem se mrknout!:-/

Tak tyto sváteční koláčky už mám v oblíbených a hned jsem přidala bodík :-) Musí být určitě chutnější, než jsem dělala já podle receptu, kde je jako tuk uvedený olej. Také bez kynutí. Ale i ty byly dobré, copak teprve tvoje.

Jani, máslo s rumem používám taky. www.toprecepty.cz/recept/4294-svatecni-kolacky/;-)

Jendo, moc děkuji za odkaz!!!! :-)Už jsem si ho uložila. Nadivku jsem dělala vlastně stejně, vzpomínám si, že jsem přidávala i povidla. Jen jsem to měla tužší. Asi to bylo tím, že jsem tam nepřidala trochu vývaru z hrušek. Jinak teta vždy po upečení potřela peroutkou každou nádivku rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Jendo, já kdysi dělala hruškovou nádívku tak, jak ji popisuješ, s badyánem. Ale dělala jsem ho jen tak od oka, bez receptu a docela se povedla. Jen si už nepamatuji, jak jsem ji vykouzlila:-) Tehdy jsem získala sušené hrušky z Valašska od rodiny. Je to už pár let, dnes je nemohu nikde sehnat.

Právě mi kyne chlebové těsto a pokusím se upéct plecovník. Od tatínka vím, že se kdysi pekával na velikonoce. Byla to uzená plec zapečena v chlebovém těstu. Pokud se povede, určitě napíšu recept.;-)

Jani, moje maminka pekla hrušťáky, bohužel od ní už se recept nedozvím, ale pamatuji se, že sušené hrušky vařila a pak mlela na masovém mlýnku a dominantní koření byl bydyán. Taky si nejsem jistý, zda badyán dávala vařit s hruškama, nebo dávala mletý až do pomletých hrušek.:-)

Pocházím z Valašska, tam se vařily také zajímavé speciality a až se stydím, že jsem zatím nezískala recept na skvělé valašské frgály, které pekla moje teta-skvělá kuchařka. Zatím jsem podobný neochutnala. Je to hlavně v nádívkách, ty chutnaly skvěle, hlavně hrušková..mňam :-). Snad ho získám od sestřenic a pak se s ním podělím i zde.

Pěkně napsané a rozhodně se to i musí ochutnat. Je vidět, že Jenda vaří i srdcem :yes: Souhlasím s Terezkou, že generacemi prověřené recepty by se zapomínat neměly, naopak ty staré a podle někoho obyčejné recepty určitě v mnohém předčí ty nejmódnější speciality. :yes::yes:

Vzpomínám na svoji maminku, který vykouzlila z "ničeho" jednoduchá a velmi chutná jídla. Hlavně to dokázala skvěle ochutit, pouze klasickým kořením. Něco jsem podchytila, ale musím přiznat, že ne vždy vše chutná jako maminčino jídlo. V restauracích jíme jen sporadicky, na cestách a kupodivu i tam si dává manžel raději klasická jídla. Doma rád experimentuje, ale koření jen klasické. Toto jídlo by jemu i mně určitě chutnalo. Dávám bodík.:-)):yes:

Na Kysuciach sa varilo, ale ešte aj varí veľa jednoduchých, ale pritom výborných jedál. :yes: Hľadáme kdejaké "novoty" a špeciality, a zabúdame na recepty, ktoré osvedčili desaťročia, možno storočia :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
valašská kapustnica, kapustnica, kapustnica recept, domácí kuchařka,recepty proverene manzelem, valašské speciality, jednoducha kapustnica, valašská kapustnice, recepty ádi hrušky, svateční kapustnica, uzena obíračka, recepty proverene manzelem, kysucke recepty, kapusnica, valašská kapustnica recept, valašská kuchařka, kysucká kapusnica, kapustnica s uzenym, recept kapustnica, pikantní hovězí pečeně, valasske speciality recepty

Suroviny:
zelí kysané, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, sůl, brambory, maso

Přidat fotografie receptu