Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 744 kJ / 4 480 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 108,49 g |
Tuky | 204,03 g |
Vláknina | 27,29 g |
Cholesterol | 1,61 g |
Sodík | 1,05 g |
Sůl | 3,01 g |
Sacharidy | 538,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Obložit dort velkými plátky hrušek i s jádřinci a stopkami, to tady možná ještě nebylo A aby toho nebylo málo, zajímavým způsobem se toto ovoce projeví také na jednotlivých řezech. Jak praví originální receptura z jihu Evropy, jednotlivé kousky musí ve dvou vrstvách pudinkové náplně zářit jako drahokamy.
Krok 2: Hrušky, jak známo, na řezu poměrně rychle oxidují a jejich dužnina mění zbarvení ze sněhobílé do ne příliš vábného hnědo-rezivého tónu. Zabránit tomu lze snadno: stačí oloupané a na kousky rozdělené plody zakapat citrónovou šťávou, která tento proces zastaví.
Krok 3: Citrónovky tedy budete při přípravě tohoto dortu potřebovat poněkud více, ale nebojte, na chuti se to projeví jen a jen pozitivně. A až nevídaný kousek uvolníte z ráfku, potřete velké hruškové plátky na jeho boku vhodným želém, který oxidační proces rovněž zastaví a dodá ovoci atraktivní lesk.
Krok 4: Stačí svařit dle návodu na sáčku trochu čirého extra želé na dorty, případně použijte netuhnoucí kupovaný přípravek, například Cristaline. A možný je rovněž potěr medem, případně glukózovým sirupem.
Krok 5: Šlehačem vypracujte oddělené žloutky s cukrem a zašlehejte do husté pěny teplou vodu. Zvlášť promíchejte mouku se strouhanými ořechy i práškem do pečiva a sypkou směs vmíchejte stěrkou střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků do žloutkového základu.
Krok 6: Zvolna propracované těsto nalijte do kruhové formy o průměru cca 20 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170°C upečte (cca 40 minut). Po krátkém vydýchání ho vyklopte a zchladlý 1x prokrojte.
Krok 7: Omyté hrušky oloupejte a zbavené jádřinců rozdělte na kostky velké 1 až 2 cm. V rendlíku na plotně svařte vodu s cukrem a skořicí, přidejte nakrájené hrušky a krátce je povařte. Scezené pokapejte citrónovou šťávou.
Krok 8: Zvlášť promíchejte v kastrolu pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte. Do provařeného pudinku (cca 5 minut) vmíchejte máslo a okapané hrušky.
Krok 9: Do ráfku či formy o trochu většího než upečený korpus přiložte na vnitřní bok distanční fólii (silnější pruh), doprostřed usaďte jeden z plátů prokrojeného korpusu a bok kolem obložte hruškami rozdělenými na silné plátky (cca 1 cm), jež jste po obou stranách potřeli citrónovou šťávou.
Krok 10: Plát pokropte částí sirupu ze scezených hrušek a rozetřete na něj polovinu pudinku s ovocnými kousky. Přiklopte druhý plát, opět ho pokapejte sirupem a nahoru rozetřete zbylý pudink. Vše nechte v chladu ztuhnout (cca 2 až 3 hodiny). Povrch dortíku ozdobte libovolně upravenými hruškami pokapanými „citrónovkou“.
Krok 11: NÁŠ TIP: Základ vařené náplně s kousky hrušek tvoří karamelový pudink, ale použít lze i obyčejný vanilkový nebo mandlový. Hlavně pak nezapomeňte pudink před přidáním ovoce řádně provařit (alespoň 5 až 8 minut); ochutnáte-li ho, nesmí v něm být „cítit“ škrob!
Zveřejněno 23. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hruškový dortík z jihu Evropy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GEz3
Moje poznámka
Hruškový dortík z jihu Evropy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GEz3
Nejnovější recepty
Krémová rybí polévka se smetanou
Přidáno před 1 hodinou
Rybí polévka Halászlé
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí steak s pečenou řepou
Přidáno před 3 hodinami
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 5 hodinami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 6 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka se smetanou
Jasek před 24 minutami
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 5 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 5 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 7 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 7 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 8 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 9 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 22 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 23 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 23 hodinami
Tématické fráze:
nejrecepty.com,
nejrecepty.cz řezy,
nejrecepty,
distancni folie na dorty,
tncz nova žloutkové řezy,
varene hrusky s pudinkem,
hruskovo pudinkový dort,
nejrecepty.cz- řezy,
nejrecepty korpus,
dorty s netuhnouci polevou,
nejrecepty.sk,
nejrecepty.cz řezy z jednoho vejce,
nejrecepty cukroví.cz,
domácí lesk na dortech,
lze použít pudink za studena jako nápln,
cristaline čirý,
pudink vařený s ovocnou šťávou
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
mouka hladká,
ořechy vlašské,
kypřící prášek do pečiva,
mléko,
pudink karamelový,
cukr krupice,
máslo,
hruška,
cukr krupice,
skořice mletá,
šťáva citronová,
voda,
hruška,
šťáva citronová
Komentáře (1)