Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hruškový dortík z jihu Evropy

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 744 kJ /
4 480 kcal
Bílkoviny108,49 g
Tuky204,03 g
Vláknina27,29 g
Cholesterol 1,61 g
Sodík 1,05 g
Sůl3,01 g
Sacharidy538,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Obložit dort velkými plátky hrušek i s jádřinci a stopkami, to tady možná ještě nebylo A aby toho nebylo málo, zajímavým způsobem se toto ovoce projeví také na jednotlivých řezech. Jak praví originální receptura z jihu Evropy, jednotlivé kousky musí ve dvou vrstvách pudinkové náplně zářit jako drahokamy. Krok 2: Hrušky, jak známo, na řezu poměrně rychle oxidují a jejich dužnina mění zbarvení ze sněhobílé do ne příliš vábného hnědo-rezivého tónu. Zabránit tomu lze snadno: stačí oloupané a na kousky rozdělené plody zakapat citrónovou šťávou, která tento proces zastaví. Krok 3: Citrónovky tedy budete při přípravě tohoto dortu potřebovat poněkud více, ale nebojte, na chuti se to projeví jen a jen pozitivně. A až nevídaný kousek uvolníte z ráfku, potřete velké hruškové plátky na jeho boku vhodným želém, který oxidační proces rovněž zastaví a dodá ovoci atraktivní lesk. Krok 4: Stačí svařit dle návodu na sáčku trochu čirého extra želé na dorty, případně použijte netuhnoucí kupovaný přípravek, například Cristaline. A možný je rovněž potěr medem, případně glukózovým sirupem. Krok 5: Šlehačem vypracujte oddělené žloutky s cukrem a zašlehejte do husté pěny teplou vodu. Zvlášť promíchejte mouku se strouhanými ořechy i práškem do pečiva a sypkou směs vmíchejte stěrkou střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků do žloutkového základu. Krok 6: Zvolna propracované těsto nalijte do kruhové formy o průměru cca 20 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170°C upečte (cca 40 minut). Po krátkém vydýchání ho vyklopte a zchladlý 1x prokrojte. Krok 7: Omyté hrušky oloupejte a zbavené jádřinců rozdělte na kostky velké 1 až 2 cm. V rendlíku na plotně svařte vodu s cukrem a skořicí, přidejte nakrájené hrušky a krátce je povařte. Scezené pokapejte citrónovou šťávou. Krok 8: Zvlášť promíchejte v kastrolu pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte. Do provařeného pudinku (cca 5 minut) vmíchejte máslo a okapané hrušky. Krok 9: Do ráfku či formy o trochu většího než upečený korpus přiložte na vnitřní bok distanční fólii (silnější pruh), doprostřed usaďte jeden z plátů prokrojeného korpusu a bok kolem obložte hruškami rozdělenými na silné plátky (cca 1 cm), jež jste po obou stranách potřeli citrónovou šťávou. Krok 10: Plát pokropte částí sirupu ze scezených hrušek a rozetřete na něj polovinu pudinku s ovocnými kousky. Přiklopte druhý plát, opět ho pokapejte sirupem a nahoru rozetřete zbylý pudink. Vše nechte v chladu ztuhnout (cca 2 až 3 hodiny). Povrch dortíku ozdobte libovolně upravenými hruškami pokapanými „citrónovkou“. Krok 11: NÁŠ TIP: Základ vařené náplně s kousky hrušek tvoří karamelový pudink, ale použít lze i obyčejný vanilkový nebo mandlový. Hlavně pak nezapomeňte pudink před přidáním ovoce řádně provařit (alespoň 5 až 8 minut); ochutnáte-li ho, nesmí v něm být „cítit“ škrob!

Zveřejněno 23. 6. 2015

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotopostup krok za krokem najdete ZDE:http://www.hobbymanie.tv/clanek/hruskovy-dortik-z-...

Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hruškový dortík z jihu Evropy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GEz3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hruškový dortík z jihu Evropy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GEz3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
nejrecepty.com, nejrecepty.cz řezy, nejrecepty, distancni folie na dorty, tncz nova žloutkové řezy, varene hrusky s pudinkem, hruskovo pudinkový dort, nejrecepty.cz- řezy, nejrecepty korpus, dorty s netuhnouci polevou, nejrecepty.sk, nejrecepty.cz řezy z jednoho vejce, nejrecepty cukroví.cz, domácí lesk na dortech, lze použít pudink za studena jako nápln, cristaline čirý, pudink vařený s ovocnou šťávou

Suroviny:
vejce, cukr krupice, voda, mouka hladká, ořechy vlašské, kypřící prášek do pečiva, mléko, pudink karamelový, cukr krupice, máslo, hruška, cukr krupice, skořice mletá, šťáva citronová, voda, hruška, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu