Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dunajské vlny jako dort

Tento dort je inspirovaný oblíbenými řezy, které známe jako Dunajské vlny. Jako ovoce ale použijeme mango a krém připravíme z tvarohu, kokosového likéru a mléka. Tím dort získá exotickou chuť. Dort ozdobíme efektně vypadající kombinací dvou druhů čokolády.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby chlazení

70 min (50 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 336 kJ /
5 099 kcal
Bílkoviny122,80 g
Tuky287,44 g
Vláknina17,87 g
Cholesterol 1,38 g
Sodík 752 mg
Sůl1,94 g
Sacharidy496,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V předstihu připravte mango (vyberte ne příliš přezrálé, ale měkké plody) a dužninu zbavenou slupky i pecky nakrájejte na kostky velké cca 1 cm. Krok 2: Měkké máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru a postupně do pěny zapracujte šlehačem rozklepnutá vejce (jedno po druhém, není na závadu, když se základ srazí). Krok 3: V menší misce promíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva i nahrubo nasekanou čokoládou a sypkou směs zapracujte stěrkou střídavě s mlékem do máslového základu. Krok 4: Propracované těsto rozetřete do kruhové formy o průměru 26 cm s papírem na pečení na dně, povrch uhlaďte a poklaďte jej připraveným mangem. Krok 5: Naplněnou formou klepněte o pracovní plochu a korpus v troubě vyhřáté na 175 °C upečte (přibližně 20 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový korpus nechte ve formě krátce vydýchat, buchtu pak uvolněte a nechte ji na mřížce zcela vychladnout. Krok 6: Připravte krém. V předstihu nechte nabobtnat nastříhané želatinové plátky v troše vody a opatrně vše rozehřejte v mikrovlnce. Krok 7: Tvaroh vymíchejte s kokosovým mlékem i likérem, dle chuti přidejte moučkový cukr a pěnu dochuťte limetkovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou. Krok 8: Dále do tvarohového základu vmíchejte vyšlehanou smetanu. Krok 9: Asi 2 lžíce krému rozmíchejte v rozehřáté vlažné želatině, kterou hned zapravíte metlou do celkového množství pěny. Náplň pak rozetřete hladce na zchladlý korpus uzavřený ve formě, v níž se pekl, s bokem obloženým pruhem silnější fólie. Povrch uhlaďte a vše uložte cca 4 hodiny v chladu. Krok 10: Ve 2 miskách rozehřejte bílou i tmavou čokoládu a do bílé, která bývá hutnější, navíc vmíchejte 100% tuk. Krok 11: Dobře vymíchanou bílou polevu rozetřete špachtlí po povrchu ztuhlé náplně na dortíku, lžící hned přidávejte tmavou čokoládu a vykružujte ji společně s podkladovou vrstvou do podoby vln. Pracujte rychle, protože na zchladlém podkladu oba druhy čokolády rychle tuhnou! Krok 12: Dort podávejte rozdělený na díly dlouhým nožem nahřívaným v horké vodě.

TIP: Jak krájet moučníky s krémem

Zveřejněno 21. 7. 2015

Poznámka autora frejka55

V čem se liší dort nazvaný Dunajské vlny od tolik oblíbených stejnojmenných řezů? Co se vzhledu týče, upoutá hned pozornost jeho dvoubarevný povrch, který skutečně připomíná rozbouřenou hladinu kdesi v dunajské deltě, kde je voda v početných zátočinách rozvířená hnědým kalem, zatímco hlavní proud je pěkně čistý. Řezy jsou pak „zvlněné“ o poznání méně, ale opravdového barevného vlnobití se dočkáte, jakmile začnete buchtu porcovat nožem, protože až na řezu patřičně vynikne jejich parádní struktura. Ovšem zdaleka největší rozdíl je v chuti, protože dort již směřuje do oblasti vášnivých exotických chutí. Jak jinak lze popsat kombinaci aromatického manga (použít můžete čerstvé nebo kompotované) s fajnovým kokosovým mlékem a likérem?!

Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty

TIP:

Než se pustíte do krájení čokolády do těsta na drobné kousky (nestrouhejte ji!), nechte ji v chladničce či mrazničce ztuhnout. Její sekání pak bude o dost snadnější. Kokosové mléko (prodává se v malých konzervách) pak můžete v těstě nahradit klasickým mlékem, ale připravíte se efekt jemné příchuti, kterou ještě umocní přídavek kokosového likéru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dunajské vlny jako dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wll1

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dunajské vlny jako dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wll1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Líbí se to i mně :yes:+

Hezké a nápadité :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
nejrecepty.cz řezy, řezy dunajské vlny, nejrecepty.sk, nejrecepty cz, dunajské vlny, dort vlny, dunajské vlny s tvarohem, dunajské vlny řezy, řez dunajské vlny, top recepty dunajské vlny, cukrářské vlny, mango přezrálé, nejrecepty.cz, nejrecepty.cz- řezy, cukrářské řezy vlny, nejrecepty, sekání čokolády, dunajské řezy recept, dunajské vlny s bílou čokoládou, recept na dunajské vlny

Suroviny:
máslo, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, mléko, čokoláda hořká, želatina, voda, tvaroh měkký, mléko kokosové, likér kokosový, cukr moučkový, limetka, smetana ke šlehání, čokoláda bílá, čokoláda hořká, tuk 100%

Přidat fotografie receptu