Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie45 kJ /
11 kcal
Bílkoviny0,42 g
Tuky0,03 g
Vláknina0,98 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pažitkový olej:
Pažitku nasekáme na drobné kousky. Na dno sklenice nalijeme trošku oleje a pěchujeme bylinku. Pažitku zhruba v polovině proložíme plátky česneku a okořeníme. Pěchujeme dál až do naplnění sklenice. Snažíme se co nejvíce vytlačit vzduch a vtlačit co nejvíce pažitky. Zalijeme olejem, vyčkáme, až přestanou vystupovat bublinky, znova upěchujeme, případně dolijeme olej. Bylina musí být pod olejem. Já si pažitku zajistila přelomenou špejlí křížem, jako se to dělá třeba u okurek. Krok 2: Zavíčkujeme, převrátíme sklenici, otevřeme a zkontrolujeme, že skutečně je oleje dostatek. Pevně uzavřeme. Krok 3: Rozmarýn se šalvějí:
Postup je obdobný jako výše. Opět nasekáme nadrobno lístky bylinek. Na dno sklenice olej, trošku soli, chilli vloček a pepře. Střídáme vrstvy rozmarýnu a šalvěje, rozmarýnu by mělo být o něco víc než šalvěje. Pořádně pěchujeme, na samotný povrch vysypeme několik kuliček jalovce. Krok 4: Já povrch utěsnila zdřevnatělými stonky rozmarýnu a šalvěje. Opět se přesvědčíme, že olej už nebublinkuje a že všechny přísady jsou pod olejem. Pevně zavíčkujeme. Krok 5: Oleje necháme 4 dny na světle, pak uložíme v chladu (lednička), kde macerujeme alespoň 14 dní, i déle. Pokud si odebereme část oleje z bylinek, ihned dolijeme a pokračujeme v maceraci. Pokud se nám už bylinky nezdají, lze je přecedit a olej používat dále, samozřejmě musí být dobře zavřený a v lednici. Krok 6: Po celou dobu macerace 1x za den obrátíme sklenice dnem vzhůru a zpět, aby se směs stejnoměrně promíchávala a stále kontrolujeme hladinu oleje. Krok 7: Použití: saláty, grilování, zvěřina, ryby, drůbež, vepřové…..

Zveřejněno 25. 7. 2015

Poznámka autorky spagetka

Množství bylin i oleje závisí jak od množství bylinek tak od velikosti sklenic. Sklenice raději volíme menší, max. do 350 ml objemu.

Protože olej je koncentrovaný, zředíme ho běžným olejem, takže ho vlastně šetříme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ORDY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ORDY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

cecilka: nemůžeš na tom nic zkazit a klidně odebírej už po týdnu, jen dolévej olej. Já už ho mám v ledničce od července, bylinky jsou pořád super a jen dolévám olej. Jasně že ho nepoužívám denně.
Citronový nebo pomerančový pepř byste měli mít v nabídce koření u vás, ale jasně, nevím, kde bydlíš, jaký tam máte krám. Zas ale tak podstatné to není, normální nebo i čtyřbarevný pepř klidně :yes::yes::yes:

Po prvy raz sa pokusam urobit bylinkovy olej=pazitkovy. Priznavam sa, s citronovym korenim som sa este nestretla=vynechala som ho, snad tam nebude chybat:-//:-? a cele som to "zaistila" obycajnymi spajdlami takymi tenkymi drevenymi palickami. Teraz som zvedava, co z toho, po cca mesiaci "vylezie":-?:-?. Drz palce:-!:-!, dakujem.

Díky, super:yes:

Anna Kocikova: Na tvoje pesto dojde v týdnu:yes::yes:, potřebuju různé nápady, mražák už mě nebaví, je jí tam plno :-D:-D:-D:-D:-D
S tím česnekem můžeš mít ale pravdu.

cathleen:Ivi,dělávám"pesto"z pažitky.Používám olivový i obyčejný olej,pažitku rozmixuji ponorným mixérem a pesto není hořké. http://www.toprecepty.cz/recept/39140-pesto-z-pazi...Takže u toho bylinkového oleje by po větším pomačkání pažitka také neměla zhořknout.

spagetka:Laděnko,já už vím,čím to asi bylo.Bylo to česnekem.Už nevím,kde byl vypěstovaný,ale nebyl z ČR.Už při krájení byl tak divně cítit...jako starým sklepem:-8 Už kupujeme jen náš český:-)

Anna Kocikova: nezhořklo ti to spéš kvůli tomu, žes pažitku při pěchování moc pomačkala? Ona to nemá ráda:-p

spagetka: na olivový olej máme s dcerou naprosto shodný názor jako vy, ono také byznys je byznys a dnes slyšíte jen a jen dělat vše na olivovém ...

Děkuji:-K:-K
Anna Kocikova: Přemýšlím, proč by ti pažitkový olej měl zhořknout, nežlukl spíš? Ono záleží hlavně na kvalitním oleji, protože nepředpokládám, že bys nakládala žluté nebo zdřevnatělé stonky. Mně takto 2x vypekl olivový olej a už používám ryze slunečnicový, někdy řepkový, ale radši ten první. Nám vůbec celkově už asi 2 roky olivový nechutná, takže ho používám minimálně, i když kupuju opravdu značkový, i chutě se asi mění, to víme o čemkoli;-);-);-)

Moc fajn nápad:-KUrčitě vyzkouším rozmarýn se šalvějí:-pTakto připravená pažitka mi zhořkla...

Dobrý nápad jak zužitkovat vypěstované bylinky, asi taky spáchám:yes:

Tématické fráze:
pažitkový olej, bylinkové oleje, bylinkové oleje recept, bylinkový olej recept, pesto z pažitky, recepty pažitkový olej, bylinkový olivový olej, olej ze šalvěje, domácí šalvěje x olej, pažitkový olej použití, olivový olej s bylinkami, bylinkový olej, olej z rozmarýnu, recept na olej ze šalvěje, domácí pažitkový olej, bylinkové pesto, olivový olej s bylinkami recept, pažitka olej, recept na šalvějoví olej, sklenice na oleje

Suroviny:
pažitka, olej slunečnicový, pepř citronový, sůl, česnek, rozmarýn, šalvěj, olej slunečnicový, pepř čtyř barev, chilli, sůl, jalovec

Přidat fotografie receptu