2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 45 kJ / 11 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,42 g |
Tuky | 0,03 g |
Vláknina | 0,98 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,10 g |
Postup přípravy
Pažitku nasekáme na drobné kousky. Na dno sklenice nalijeme trošku oleje a pěchujeme bylinku. Pažitku zhruba v polovině proložíme plátky česneku a okořeníme. Pěchujeme dál až do naplnění sklenice. Snažíme se co nejvíce vytlačit vzduch a vtlačit co nejvíce pažitky. Zalijeme olejem, vyčkáme, až přestanou vystupovat bublinky, znova upěchujeme, případně dolijeme olej. Bylina musí být pod olejem. Já si pažitku zajistila přelomenou špejlí křížem, jako se to dělá třeba u okurek. Krok 2: Zavíčkujeme, převrátíme sklenici, otevřeme a zkontrolujeme, že skutečně je oleje dostatek. Pevně uzavřeme. Krok 3: Rozmarýn se šalvějí:
Postup je obdobný jako výše. Opět nasekáme nadrobno lístky bylinek. Na dno sklenice olej, trošku soli, chilli vloček a pepře. Střídáme vrstvy rozmarýnu a šalvěje, rozmarýnu by mělo být o něco víc než šalvěje. Pořádně pěchujeme, na samotný povrch vysypeme několik kuliček jalovce. Krok 4: Já povrch utěsnila zdřevnatělými stonky rozmarýnu a šalvěje. Opět se přesvědčíme, že olej už nebublinkuje a že všechny přísady jsou pod olejem. Pevně zavíčkujeme. Krok 5: Oleje necháme 4 dny na světle, pak uložíme v chladu (lednička), kde macerujeme alespoň 14 dní, i déle. Pokud si odebereme část oleje z bylinek, ihned dolijeme a pokračujeme v maceraci. Pokud se nám už bylinky nezdají, lze je přecedit a olej používat dále, samozřejmě musí být dobře zavřený a v lednici. Krok 6: Po celou dobu macerace 1x za den obrátíme sklenice dnem vzhůru a zpět, aby se směs stejnoměrně promíchávala a stále kontrolujeme hladinu oleje. Krok 7: Použití: saláty, grilování, zvěřina, ryby, drůbež, vepřové…..
Zveřejněno 25. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ORDY
Moje poznámka
2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ORDY
Nejnovější recepty
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 1 hodinou
Palačinky v troubě
Přidáno před 3 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 4 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 5 hodinami
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 1 hodinou
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 1 hodinou
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 1 hodinou
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 2 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 3 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 3 hodinami
Kokosová buchta, politá smetanou
AnnaGrabmylerova před 3 hodinami
Věnečky
jana.smajclova před 3 hodinami
Fazolky v sýrové omáčce
Sahula před 4 hodinami
Tématické fráze:
pažitkový olej,
bylinkové oleje,
bylinkové oleje recept,
bylinkový olej recept,
pesto z pažitky,
recepty pažitkový olej,
bylinkový olivový olej,
olej ze šalvěje,
domácí šalvěje x olej,
pažitkový olej použití,
olivový olej s bylinkami,
bylinkový olej,
olej z rozmarýnu,
recept na olej ze šalvěje,
domácí pažitkový olej,
bylinkové pesto,
olivový olej s bylinkami recept,
pažitka olej,
recept na šalvějoví olej,
sklenice na oleje
Suroviny:
pažitka,
olej slunečnicový,
pepř citronový,
sůl,
česnek,
rozmarýn,
šalvěj,
olej slunečnicový,
pepř čtyř barev,
chilli,
sůl,
jalovec
Komentáře (10)