Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé brownies

Na povrchu křupavé a vevnitř vláčné a plné chuti po čokoládě. Kvalitní kakao, nasekané alespoň dva druhy čokolády uvnitř. Doslova exploze v ústech. Při servírování zkuste ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1 menší plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 070 kJ /
4 558 kcal
Bílkoviny58,90 g
Tuky248,68 g
Vláknina25,00 g
Cholesterol 1,24 g
Sodík 405 mg
Sůl0,83 g
Sacharidy508,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tmavou čokoládu nalámeme do misky a spolu s na kostičky nakrájeným máslem necháme společně rozpustit ve vodní lázni. Na mírném plamenu a za občasného zamíchání.
Rozpuštěnou směs stáhneme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 2: Troubu rozehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, mřížku dáme do střední výšky. Nachystaný plech vymažeme a vysypeme, popř. vyložíme papírem na pečení. Krok 3: Mouku a kakao prosejeme do mísy. Bílou a mléčnou čokoládu nasekáme na drobné kousky. Necháme zatím stranou. Krok 4: Vejce rozklepneme do misky a přisypeme k nim cukr. Spolu vyšleháme šlehačem nebo metlou do pěny.
Že jsme dosáhli cíle, poznáme podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem Krok 5: Na vaječnou pěnu teď nalijeme vychladlou čokoládu a spojíme je. Mícháme lehce, jako kdybychom kreslili osmičku. Pokračujeme dokud není hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty našlehaný vzduch, proto musíme být při míchání pozorní, ba něžní. Krok 6: Do mísy s čokoládovou směsí znova prosejeme mouku s kakaem tak, abychom povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijeme oblíbený pohyb do osmičky a začneme sypkou směs spojovat s tekutou. Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaneme míchat, jen zapracujte odložené kousky bílé a mléčné čokolády. Krok 7: Těsto vlijeme do připravené formy. Uhladíme těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku. Formu vložte do předehřáté trouby a po 25 minutách lehce potřeseme formou. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřeme a pečeme ještě 5 minut.
Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Vyjmeme z trouby. Krok 8: Brownies necháme zcela vychladnout, poté vyjmeme z formy a krájíme na čtverečky, které ještě rozpůlíme na trojúhelníky.
Je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc.

TIP: Jak péct brownies

Zveřejněno 5. 8. 2015

Poznámka autorky Vareniste.cz

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dokonalé brownies

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r6o4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dokonalé brownies

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r6o4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Dneska jsem poprvé vyzkoušela, jakožto ne velmi zdatná v pečení a musím říct, že za mě top! Opravdu výborný recept.

Dnes jsem pekla podle tohoto receptu, ale bohužel mě opravdu zklamal :-( Nevím čím to je, ale během pečení mi z formy přímo do trouby odkapávalo máslo, což byla první věc, co mě zarazila, další věc je, že jsem pekla 40 minut a stejně byl střed stále nedopečený, nicméně okraje už byly skoro černé, tak jsem to prostě musela vytáhnout. Brownies jsou mazlavé a chutově jsem si taky představovala něco jiného. Brownies peču velmi často, protože jsem milovník čokolády :-8 řekla jsem si, že vyzkouším nový recept, zkusila jsem tenhle, ale už nikdy víc. Tak jak se u nás doma vždy po brownies během půl hodinky jen zapráší, tak teď je nikdo nechce jíst. :-(:no:

Az na to ze je recept zkopirovany z apetitonlinu,tak super:yes:

Ddd: Ano, je to recept z Apetitu, jak také v receptu na blogu uvádím. Takže nemějte obavy ;-) je jen trochu upravený.

Včera jsem upekla své první brownies podle tohoto receptu a je naprosto boží. :yes: Jen povrch byl lehce křupavý,ovšem to vůbec nebrání tomu celý ten vynikající dezert s prominutím sežrat....:-))

Tématické fráze:
brownies, brownies jak má správně vypadat, braunis, brownies recept, dezert s tekutou čokoládou, brovnies, browies, brawnies, jak má vypadat brownies, brounis, brouwnies, brownes, brownie, brovnis, brownis, brownies z bile cokolady, brownies z červené řepy apetit, brownees, čokoládové braunis s tekutou cokoladou, top recepty-brawnies

Suroviny:
máslo, čokoláda tmavá, mouka hladká, kakao, čokoláda bílá, čokoláda mléčná, vejce, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu