Dokonalé brownies
Na povrchu křupavé a vevnitř vláčné a plné chuti po čokoládě. Kvalitní kakao, nasekané alespoň dva druhy čokolády uvnitř. Doslova exploze v ústech. Při servírování zkuste ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.
Suroviny pro 1 plech
1 menší plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 070 kJ / 4 558 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,90 g |
Tuky | 248,68 g |
Vláknina | 25,00 g |
Cholesterol | 1,24 g |
Sodík | 405 mg |
Sůl | 0,83 g |
Sacharidy | 508,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaové hmoty, nejlépe 70 %, nalámeme do misky. Spolu s na kostičky nakrájeným máslem necháme společně rozpustit ve vodní lázni na mírném plamenu a za občasného zamíchání.
Krok 2: Rozpuštěnou směs stáhneme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 3: Troubu rozehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, mřížku dáme do střední výšky. Nachystaný hluboký plech vymažeme a vysypeme, popř. vyložíme papírem na pečení.
Krok 4: Mouku a kakao prosejeme do mísy. Bílou a mléčnou čokoládu nasekáme na drobné kousky. Necháme zatím stranou.
Krok 5: Vejce rozklepneme do misky a přisypeme k nim cukr. Spolu vyšleháme šlehačem nebo metlou do pěny. Že jsme dosáhli cíle, poznáme podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem
Krok 6: Na vaječnou pěnu teď nalijeme vychladlou čokoládu a spojíme je. Mícháme lehce, jako kdybychom kreslili osmičku. Pokračujeme dokud není hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty našlehaný vzduch, proto musíme být při míchání pozorní, ba něžní.
Krok 7: Do mísy s čokoládovou směsí znova prosejeme mouku s kakaem tak, abychom povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijeme oblíbený pohyb do osmičky a začneme sypkou směs spojovat s tekutou.
Krok 8: Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaneme míchat, jen zapracujte odložené kousky bílé a mléčné čokolády.
Krok 9: Těsto vlijeme do připraveného hlubokého plechu Uhladíme těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku.
Krok 10: Vložíme do předehřáté trouby a po 25 minutách jím lehce potřeseme. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřeme a pečeme ještě 5 minut.
Krok 11: Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Vyjmeme z trouby.
Krok 12: Brownies necháme zcela vychladnout, poté vyjmeme z formy a krájíme na čtverečky, které ještě rozpůlíme na trojúhelníky.
Krok 13: Je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc.
Zveřejněno 5. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dokonalé brownies
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6o4
Moje poznámka
Dokonalé brownies
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6o4
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Špízy s ovesnými vločkami
Přidáno před 7 hodinami
Americké lívance
Přidáno před 11 hodinami
Ledvinky na smetaně
Přidáno před 12 hodinami
Bylinkový věnec
Přidáno před 13 hodinami
Čokoládové bulky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové odřezky s fenyklem a cibulí
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččiny kynuté buchty
Sirenis před 1 hodinou
Mřížkovaný tvarohovo-rumový koláč
Evculina84 před 2 hodinami
Domácí zázvorový sirup
vaclavlouzecky před 3 hodinami
Ovar a sulc
SILAROVA.L před 3 hodinami
Řezy s Vitacitem
KachnaM před 3 hodinami
Květák s hráškem na paprice
michael_cook23 před 4 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Huhla007 před 4 hodinami
Biskupský chlebíček II
lili před 5 hodinami
Zemlbába - žemlovka
Petissek před 7 hodinami
Tématické fráze:
brownies,
brownies jak má správně vypadat,
braunis,
brownies recept,
dezert s tekutou čokoládou,
brovnies,
browies,
brawnies,
jak má vypadat brownies,
brounis,
brouwnies,
brownes,
brownie,
brovnis,
brownis,
brownies z bile cokolady,
brownies z červené řepy apetit,
brownees,
čokoládové braunis s tekutou cokoladou,
top recepty-brawnies
Suroviny:
máslo,
čokoláda tmavá,
mouka hladká,
kakao,
čokoláda bílá,
čokoláda mléčná,
vejce,
cukr krupice,
máslo,
mouka
Komentáře (5)