Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hummus s pita chlebem

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tastylife.cz

Snadný

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 093 kJ /
2 412 kcal
Bílkoviny120,13 g
Tuky104,49 g
Vláknina179,27 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 165 mg
Sůl0,49 g
Sacharidy158,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cizrnu dáme do kastrůlku, přidáme jedlou sodu a necháme ji asi 20 minut povařit doměkka. Krok 2: Scedíme vodu a ještě vlažnou ji nasypeme do mixéru, podlijeme vodou a pomalu mixujeme. Krok 3: V případě potřeby mixér zastavíme, promícháme, popř. znovu trochu podlijeme. Krok 4: Když je cizrna rozmixovaná, přidáme česnek, olej, tahini, citronovou šťávu a sůl a mixujeme dál, až je směs úplně hladká a jemná. Krok 5: Pokud se vám bude zdát, že je hummus ještě hustý, podlijeme vodou a opět zamícháme.

Zveřejněno 3. 8. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hummus s pita chlebem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wlzR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hummus s pita chlebem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wlzR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Celá cizrna do hummusu nepatří.

Já hummus dělávám, ale cizrnu nevařím. Používám předvařenou (z konzervy nebo ze sklenice) a při mixování nepřilévám vodu, ale nálev z cizrny. Přímo při mixování přidávám i česnek, špetku soli a pepře, olivový olej, sezamovou pastu tahini a šťávu z citronu.
Takto vyrobený hummus (neřídká pasta) dám každému na talíř, přikápnu ještě mírně olivového oleje a na okraj dám ještě něco málo pasty tahini. Na okraj přidám hrst nasekané koriandrové nebo petrželové natě. K tomu přidávám opečený sýr Halloumi a rozpečený (teplý) pita chléb.
Každý strávník si při jídle podle vlastní chuti přimíchává do jednotlivých soust do hummusu petrželovou nať, případně i tahini a olivový olej; vše má na talíři.
Takto mě to naučili připravovat mí známí Maročané a takto jsem to ve Středomoří servírovat viděl.

Dnes byl jako pohoštění pro návštěvu, všem moc chutnalo!;-):yes:

magdalenka: Magduška, múky kupujem odtiaľ : http://www.mlyn-zrno.sk/ Sú kvalitné, nestoja po skladoch a aj keď zaplatím kuriéra, sú podstatne lacnejšie ako v obchode. Okrem pšeničnej hladkej a polohrubej, tie sú za cca toľko ako v obchode. Tak kupujem aj sóju, kuskus, cícer, pohánku a iné veci. Kupujem v 5 kg plátených vreckách, takže mi ostanú aj vrecúška. ;-)

Štěpánka:
:yes:
Už jsem se lek, že jsem se sek;-)

magdalenka:
Na pytlíčku píšou: cizrnová mouka

tejaja:
Mně je bio šumák:-// Já používám akorát biolit:-D
Ale máte recht, na pytlíčku stojí psáno HUMMUS BIO; koupil jsem ho ve zdravé výživě, protože jinde jsem se s ním v této formě zatím nepotkal:-//

Štěpánka 3. 8. 2015 13:20
Hezká den všem :-) Díky za upozornění! V receptu se mi to nějak smíchalo dohromady a ač jsem kontrolovala několikrát, tohle mě teda netrklo ;-):-//.
Podávám tedy upřesnění, na blogu je již opraveno a opravím i zde. Jedlá soda se přidává do vody při vaření - urychluje změknutí cizrny a má být dobrá i proti nadýmání... Dávat ji můžete i nemusíte - mám odzkoušené obě varianty a obě byly super :-)

casino: máte asi instantnú múku, predpokladám. Dá sa v domácich podmienkach vyrobiť cícerová - cizrnová múka? Nemáte o tom vedomosť?

hosta:autorka receptu sódu pridáva k uvarenej a rozmixovanej cizrne. Na 500 g 1 KL. Som presvedčená, že by som ju tam ja cítila.

casino: Nejako je tá múka drahá, nie ? Kupujete bio múku? Ja som cícerovú múku ešte nekupovala, ale pozrela som sa na stránky mlyna, odkiaľ objednávam iné múky, a tam je cena podstatne nižšia. Vás vyjde 1 kg na cca 235,- Kč, ja ju možem kúpiť za tú sumu cca 4 kg. :-O

hosta: ono to, čo píšeš, može platiť, lenže zároveň človek zničí viatamíny skupiny B. Takže radšej dlhšie namáčať, to práce nepridá.;-)

No, když už tu "pitváme" cizrnu:-)
Já používám cizrnovou mouku (200g/47,-)
Zaleju teplou vodou, zamíchám, dochutím a baštíme... Zkrátka bleskovka:yes:

...už jsem to dlouho nedělal...
Díky za připomenutí:-K
Jdu tvořit Hoummous, bude jako předkrm :-)

Mozna proto, ze autorka cizrnu po uvareni rozmixuje i se slupkami, spravne by se mela propasirovat, tim padem se slupky odstrani a nevadi pri traveni. Jina moznost, po uvareni cizrnu sloupnout, i to jsem videla, ovsem je to silena a zdlouhava prace. Ja osobne pasiruji a problem neexistuje, sodu nepridavam ani pri vareni, natoz po, urcite bych ji tam citila. Teoreticky bych ji pridala jen pri namaceni, pri vareni ne.

casino: nee, při vaření:-)), plechovky používám vyjímečně, většinou uvařím celé kilo a co nepoužiju, dám zamrazit. Je fakt, že někdo uvádí že "proti nadýmání", někdo pro "rychlejší změknutí", já spíš ze zvyku:-))

magdalenka:
"...prečo pridávaš sódu?:
Sám jsem odpovědi žádostiv:-):-O
Možná, kdyby se cizrna vařila se sodou, tak by se to dalo okecat...
:-D Ale možná, aby byl humus nadýchaný, ne?;-) Je tam kyselina, tak soda reaguje a vyvíjí se CO2... Ale to by se zase nemělo mixovat, že aby ten oxid nezdrhl, že:-D

Edit:
hosta: fakt dáváte sodu do hotového jídla?

magdalenka: určitě dostaneš kvalifikovanější odpověď, ale já dávám sodu ke všem luštěninám kvůli lepší stravitelnosti:-), k cizrně obzvláště

Tématické fráze:
hummus recept, jak vyrobit hummus, hummus a nadýmání, řecký hummus s tahini, cicerova pomazanka, cuketový hummus, grilování odzkoušené recepty, recept hummus, pitta chléb hummus, pita chleba recept, nej recepty pita chleba, pita chleb recept, hummus varianty, humus pita chleba recept, jak vyrobit humus, jak si sam vyrobit jedly humus s cizrna, pita chleb s hummusem, hummus nej recepty, pita chléb humus, pita chleba s humusem

Suroviny:
cizrna, česnek, voda, olej olivový, pasta sezamová, šťáva citronová, soda jedlá, sůl

Přidat fotografie receptu