Domácí tvaroh
Tvaroh má své místo ve slané i sladké kuchyni. Používáme ho jako základ pomazánek, náplň do buchet, i k přípravě krémů a dezertů. V dnešní době seženete tvaroh v každém obchodě, ale až ochutnáte ten svůj, domácí, nikdy už nebudete chtít jiný.
Postup přípravy
Krok 1: Koupené čerstvé mléko je již pasterizované. Pokud máme mléko přímo od krávy nebo z farmy, musíme ho zpasterizovat doma.
Krok 2: Stačí mléko zahřát v hrnci na teplotu 72-75 °C na dobu 15-20 s a nechat vychladnout.
Krok 3: Mléko pak necháme 2 dny zkysnout při pokojové teplotě na kuchyňské lince. Pokud bychom chtěli mít tvaroh hotový rychleji, přidáme do mléka 2 lžíce citronové šťávy.
Krok 4: Kyselé mléko přelijeme do hrnce a zahřejeme na teplotu asi 65 °C. Čím více mléko zahřejeme, tím bude tvaroh susší.
Krok 5: V průběhu zahřívání občas krátce promícháme.
Krok 6: Jakmile dosáhneme požadované teploty, hrnec odstavíme a mléko přelijeme do sítka vyloženého plátnem nebo utěrkou.
Krok 7: Pod sítko umístíme misku, aby mohla odtékat syrovátka.
Krok 8: Tvaroh necháme vykapat na sítku do druhého dne. Přebytečnou tekutinu můžeme lehce vymačkat.
Krok 9: Ze 2 litrů mléka je asi 180 g tvarohu a asi 1,8 l syrovátky.
Zveřejněno 31. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Moje poznámka
Domácí tvaroh
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MjZG
Nejnovější recepty
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno před 13 hodinami
Bábovičky z dětské krupičky
Přidáno před 13 hodinami
Koláč s květákem a šunkou
Přidáno před 14 hodinami
Placičky ze salátu s vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Jarní bramborový salát s ředkvičkami a koprem
Přidáno před 16 hodinami
Polský mazurek
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře na paprice
smyslnaorchidej před 8 minutami
Měkké perníčky hned k jídlu
Romario před 1 hodinou
Jablkovo tvarohový řez
malami před 2 hodinami
Tvarohová pomazánka se šunkou a vejci
adelaku před 11 hodinami
Štavnatá medium well panenka na česneku s bylinkami
ReceptyOdTondy před 12 hodinami
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Zuzkamo před 13 hodinami
Čočková polévka z červené čočky trochu jinak
Bubik001 před 13 hodinami
Jablkový perník
vera64 před 13 hodinami
Nakládané ředkvičky
Capri1412 před 13 hodinami
Pečené vepřové koleno
Kveta58 před 13 hodinami
Tématické fráze:
vyroba tvarohu,
výroba domácího tvarohu,
tvaroh,
výroba sýrů doma,
výroba tvarohu z kravského mléka,
jak se dela tvaroh,
tvaroh z kyselého mléka,
jak vyrobit tvaroh,
jak vyrobit tvaroh z mléka,
tvaroh výroba,
domácí výroba sýrů,
jak udelat tvaroh,
výroba domácího tvarohu recepty,
výroba domácího tvarohu recept,
výroba tvarohu bez syřidla,
výroba domácího tvarohu, recept,
recept na tvaroh,
výroba domácího tvaroh recept,
tvaroh recepty,
recepty z tvarohu
Suroviny:
mléko,
šťáva citronová
Komentáře (47)