Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto s amarantem

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 771 kJ /
901 kcal
Bílkoviny17,19 g
Tuky27,21 g
Vláknina10,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,13 g
Sacharidy142,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Amarant a rýži smíchám, odměříme jejich společný objem pomocí hrnku a propláchneme. Krok 2: Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji dozlatova. Krok 3: Zasypeme propláchnutým amarantem a rýží a minutu společně opékáme. Krok 4: Poté zalijeme zeleninovým vývarem, kterého by mělo být 1.5 násobku k objemu amarantu a rýže. Krok 5: Přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme na nejnižší plamen a dusíme pod pokličkou asi 15 minut, až je vše měkké. Podle potřeby přilijeme ještě trochu vývaru nebo vody. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a můžeme podávat. Zeleninu volíme dle sezony a možností. Já jsem použila pórek, mrkev, papriku, hrášek a houby.

Zveřejněno 5. 8. 2015

Poznámka autorky petram

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rizoto s amarantem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5gGR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rizoto s amarantem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5gGR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
rizoto recept, recept rizoto, rizoto recepty, amarant recepty, amarantove rizoto, recept s amarantem, ryze s amarantem, recepty na rizoto, recept na amarant, recepty s amarentem, rizoto - recepty, rizoto s amarantom, recepty rizoto, recept na rizoto, rizoto, amarant recept rizoto, rizoto se se salámem, recept na rizota, recepce s amarantem, amarant s dýní

Suroviny:
cibule, olej, amarant, rýže, směs zeleninová mražená, vývar zeleninový, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu