Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý poctivý valašský frgál

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

masa603

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 536 kJ /
9 449 kcal
Bílkoviny160,86 g
Tuky434,15 g
Vláknina81,83 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 293 mg
Sůl0,34 g
Sacharidy1 108,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto - buď vše vložíme do DP nebo pěkně ručně: uděláme kvásek z droždí, pár lžic cukru, trochu teplého mléka a cca čtvrtinu mouky. Krok 2: Potom na kvásek přidáme zbylé suroviny (cukr, zbytek mouky, povolené máslo nakrájené na kostičky, žloutky, trochu soli a citr.kůru (ja dala i pomerančovou). Krok 3: Uhněteme hladké vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko. Krok 4: Těsto přikryjeme fólií a necháme 20 minut kynout, pak ho prohněteme. Necháme odpočívat zase 20 minut a poté prohněteme,a zase necháme kynout. Krok 5: Těsto rozdělíme na 4 díly (= 4 koláče). Krok 6: Nachystáme si papír na pečení (podložka na pečení je lepší:-D!) a z prvního dílu se pokusíme vyválet kulatý tvar.Na těsto položíme kulatou formu na pečení dortu. Mám velikou 26 cm, tak jsem to dělala o něco větší cca 2 cm od formy. Ořežeme nějak do tvaru a uděláme okraje. Krok 7: Plníme libovolnou nádivkou (hodně), sypeme drobenkou a pečeme v rozpálené troubě (dle moji max.) 20 minut na 180 st., ihned po vytažení hojně kropíme rozpuštěným máslem s rumem a potřeme hlavně okraje:).

Zveřejněno 16. 8. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý poctivý valašský frgál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jP3W

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý poctivý valašský frgál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jP3W

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

:-K
V SUROVINÁCH stojí psáno:
"Náplně - pamatujte, že musí být jednou takové množství, než těsta"
Relativně je to prkotina, všichni víme wcg ;-)
Nikdy ale nevíte zda se na pečení nevrhne matematický génius, ale po přečtení výše uvedeného mu praskne hlava protože mu to nepobere :-8
No, s podobným zadáním by si neporadil ani slovutný A. Einstein :-);-):-D:-K

Receptík je krásně napsaný, z těsta jsem udělala 3 koláče - tvarohový, makový i povidlový, drobenka vystačila také akorát. Náplně jsem dělala z 1/2 popsaně dávky, na každý koláč vyšla jedna.:yes::yes::yes:
Přidávám fotku.:-)

sikulka7:
Ba ne, toto není můj rcp :-)
No, dělám cosi podobného - povidlového, navíc tvarohem plněného ;-)
https://www.labuznik.cz/detail-fotky/?imageId=2687...

casino: Máte pravdu, pravá hrušková povidla se dělají ze sušených hrušek.Ale dá to moc práce, tak já dělám "levá", hrušky rozvařím jako povidla švestková.Je to rychlejší a taky dobré.Jinak váš frgál vypadá skvěle, už je uložený.

sikulka7:
Máte pravdu :-)
No, částečně...
Nebo snad znáte někoho, kdo napřed suší hrušky, aby je posléze rozvařil a napaplal na koláč ;-)
(mrkněte se, co jsou to "hruškovými povidla" :-K
***
masorad:
Já taky :yes:

Nejlepší valašský frgál je s hruškovými povidly ( kdysi se s jinou náplní ani nedělal). Kde jsou v receptu? Nějak mi tam chybí.

V surovinách je 125g sádla, ale v postupu povolené máslo nakrájené na kostičky. Tak co tam patří? Já osobně bych se nebránil tomu sádlu.:-?

Ano, trosku podezrivam, ze se to stalo obnovenim topreceptu, predtim jsem tam mela mezery:)

macdonaldova 28. 4. 2016 12:37
sůl do kvásku?? To nemyslíte vážně.:-!

hosta: Asi má v tom trošku zmatek..;-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

děkuji za typ, ja pouzila prave tu dortovou formu:)

Pokud dělám tyto koláče, tak si vyválím těsto a kulatý tvar "vytisknu" umělohmotnou miskou s ostrým okrajem. Tvoje koláče oceňuji 3. bodem :-p:-K:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
recept na pravý valašský frgál, pravý valašský frgál recept, pravy valassky frgal, recept na pravý tvarohový frgál, pravé valašské frgály recept, frgál recept, pravé valašské frgále recept, recept na frgál, jednoduchý frgál, valasský frgál, recept na valašský frgál, valašský frgál recept, forma na frgál, frgály recept, pravé valašské frgály, pravy valasky frgal, nejlepší frgale, tvaroh na frgal, jednoduché frgály, recepty frgále

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, sádlo, žloutek, kůra citronová, cukr krupice, droždí, kvásek, mák mletý, cukr vanilkový, povidla švestková, rum, cukr krupice, mléko, skořice, tvaroh měkký, žloutek, cukr vanilkový, cukr moučkový, pudink vanilkový, mléko, rozinky, povidla švestková, rum, perník, žmolenka, mouka, cukr krupice, máslo, máslo, rum

Přidat fotografie receptu