Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecká musaka

Máte chuť na svěží oběd s příchutí exotických dálek? Tradiční balkánská musaka je to pravé ořechové. Vynikající pokrm z mletého masa, lilku, rajčat, brambor a bešamelové omáčky připomíná italské lasagne, ale je snadněji stravitelný.

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Náročný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 120 min

170 min (50 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 443 kJ /
2 974 kcal
Bílkoviny173,31 g
Tuky148,04 g
Vláknina36,36 g
Cholesterol 588 mg
Sodík 8,48 g
Sůl21,10 g
Sacharidy220,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Krok 2: Na 2 lžících rozpáleného oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme ještě asi další minutu. Krok 3: K cibuli přidáme mleté maso a rychle restujeme, asi 5 minut. Krok 4: Přidáme koření - oregano, bazalku a skořici. Zalijeme rajčaty, protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut. Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Na dva plechy rozprostřeme pečicí papír. Krok 6: Zatímco se masová směs vaří, připravíme lilky. Lilky nakrájíme na asi 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut Krok 7: Dále připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Krok 8: Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy asi 75 g, zbytek necháme na posypání. Po upečení je necháme vychladnout. Krok 9: Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (tj. 1 lžička soli a 1/4 lžičky pepře). Krok 10: Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit. Krok 11: Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Vrstvíme tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa. Krok 12: Jako poslední nalijeme na maso bešamel. Krok 13: Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka a pečeme 45 minut. Krok 14: Po 45 minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme odkryté dalších 15 minut, nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. Můžeme i na 5 minut dát pod gril.

TIP: Tipy na pokrmy z mletého masa

Zveřejněno 20. 8. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4J70

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4J70

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

ta skořice to pokazila :(

Musaka je moje oblíbená, je opravdu skvělá. :-)

Výborný recept, srozumitelně napsaný, vařím opakovaně !

Moc dobré.

Výborné! 👌 Děkuji za recept. 😋

:-)<3:yes::-K

Řekl bych že chuť je vice než podobná té co jsme ochutnali na Krétě. Děkuji za recept.

Neskutečná dobrota!!

V júni sme boli v Grécku a musaka samozrejme byť musela.:-) Zaujala ma tá vrchná vrstva, pretože bola žltá. Tak som sa pýtala majiteľa, ten zavolal kuchára. Do tej vrchnej vrstvy išiel žltý syr, preto tá farba. A do bešamelu sa vmiešavajú aj vajcia. A musaka bola bez zemiakov, len baklažán a mäso. Ale možno sa to nerobí v celom Grécku rovnako. ;-)

Tématické fráze:
recept na řeckou musaku, řecká musaka s mletým masem, řecká musaka s mletým masem,, musaka, musaka recept, řecká mousaka, nejlepší musaka, řecká musaca, besamel na musaku, řecká musaka-recepty, recept musaka, musaka bešamel, reckamusaka, řecká masová musaka, musaka top recepty, řecká směs, řecká moussaka, řecka mousaka recept, musaka z brambor, jak se vaři musaka

Suroviny:
lilek, sůl, olej, cibule, olej, maso hovězí mleté, česnek, koření oregáno sušené, sušená bazalka, skořice mletá, sůl, pepř mletý, rajče, protlak rajčatový, máslo, mouka hladká, mléko, sýr strouhaný, brambory, olej

Přidat fotografie receptu