Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč z máslového těsta

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Snadný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 150 min Doba tepelné úpravy: 90 min

240 min (150 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 413 kJ /
3 206 kcal
Bílkoviny75,99 g
Tuky29,09 g
Vláknina44,75 g
Cholesterol 41 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy637,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: v míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice). Krok 2: Přidáme 3 PL ledové vody a zpracujeme. Pokud je těsto stále suché, přidáme čtvrtou PL vody. Krok 3: Těsto přendáme na vál a řádně zpracujeme dohladka. Krok 4: Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc. Krok 5: Náplň: do středně velkého hrnce vložíme jablka, cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek a citrónovou šťávu a promícháme. Krok 6: Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 20 minut. Mícháme občas a jen velmi lehce, abychom jablka nerozmašírovali. Krok 7: Po 20ti minutách přidáme kukuřičný škrob, mícháme občas a odkryté vaříme dalších 5 - 7 minut, dokud náplň nezhoustne. Krok 8: Odstavíme z plotny a necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 30 minut. Krok 9: Příprava koláče: jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C. Krok 10: Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem. Krok 11: Těsto, které bude vážit cca 600 g, rozdělíme na 2 části - 400 g a 200 g. Krok 12: Ze 400 g vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme. Krok 13: Na těsto nalijeme vychlazenou náplň. Urovnáme ji. Krok 14: Z 200 g těsta a zbylých odřezků těsta vyválíme silnější plát. Ten budeme krájet na proužky, silné cca 1,5 cm (celkem budeme potřebovat cca 10 - 12 proužků). Krok 15: Prvních 5 - 6 proužků dáme jedním směrem na náplň. Potom vždy po jednom proužku proplétáme připravené proužky tam, abychom začínali jednou navrchu, jednou vespod a dosáhli pěkné, upravené mřížky. Krok 16: Potřeme rozšlehaným bílkem s 1 PL vody a posypeme 2 PL cukru. Krok 17: Pečeme v předehřáté troubě 1 h 30 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na něj položíme kus pečicího papíru. Krok 18: Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.

Zveřejněno 26. 8. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč z máslového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ax37

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč z máslového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ax37

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
máslový koláč s jablky, máslový jablečný koláč, jablečný máslový koláč, jablecny kolac maslovy, jablečný koláč bez těsta, máslový koláč, máslový koláč s s jablky, jablečné těsto, jablecny kolac z ledoveho těsta, jablečné máslové řezy, maslove jablecne rezy, maslovy jablečný, maslový kolač s jablky, rýchly koláč z máslového těsta, testo na jablecny kolac, maslovy kolac jablecny, máslový jablkový koláč, jablecni kolac testo, strouhaný jablečný koláč, maslove testo na kolacky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr, sůl, voda, jablko, cukr hnědý, skořice, sůl, ořech muškátový strouhaný, škrob kukuřičný, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu