Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajský protlak (passata di pomodorro)

Pokud nevíte jako upotřebit velkou sklizeň rajčat, pak je tento recept pro vás jak stvořený. Rajský protlak v kuchyni upotřebíte po celý rok ve spoustě pokrmů a je tak dobré ho mít stále po ruce.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme "vodu" a semínka. Krok 2: Všechna rajčata vložíme do hrnce, podlijeme max. 50 ml vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme. Krok 3: Pak je vystřeme na sítu - koupila jsem si pasírovač, ale poprvé jsem rozvařená rajčata rozmixovala a vystřela na sítu - v protlaku mi nezůstaly téměř žádné zbytky rajčatových slupek. Krok 4: Vrátíme zpět na vařič a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu. Krok 5: Pak protlak nalijeme do malých vysterilizovaných skleniček. Na dno dáme pár lístků bazalky, zalijeme protlakem až téměř pod vrch, můžeme přidat znovu bazalku. Krok 6: Sklenice s protlakem dobře uzavřeme, uložíme na utěrku do většího hrnce a zalité vodou do 3/4 sterilujeme 30 minut od doby počátku varu. Ukládáme v chladnu a temnu.

TIP: Časté chyby při vaření rajčatového protlaku: rady a tipy

Zveřejněno 27. 8. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajský protlak (passata di pomodorro)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QRDM

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajský protlak (passata di pomodorro)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QRDM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

mika59: zkus a uvidíš. :-)Jsem moc vděčná za radu, že mám odstranit z rajčat "vodu" se semínkama, protlak není tak kyselý, jako jsem mívala jindy.

Vyzkouším pak písnu :yes:

Samozrejme, že treba sterilizovať, inak by to skyslo...ak náhodou mám veľa paradajok, robím tiež. Je to skvelé v zime.:yes:

spagetka: spagi, tenhle protlak bych si netroufla nechat nezavařený - vždyť v něm není nic, co konzervuje, žádný cukr, sůl ani ocet....

Dělám stejně, kořením různě, přidám třeba česnek, citr.mátu, cibulku, pažitku - pochopitelně vždycky jeden druh, aby se to netlouklo, ale samozřejmě si to pořádně popíšu. Jo letos chci přidat i libeček, uvidíme :-p:yes:
Ale upřímně, bazalka, je bazalka ;-);-) Jo a ještě, já je už nesterilizuju, protože projdou varem, ale to je na každém dle své jistoty.

Tématické fráze:
rajský protlak recepty, rajsky protlak recept, domácí rajský protlak recepty, rajský protlak, recept na domácí rajský protlak, domáci rajský protlak, recept na rajsky protlak, rajský protlak domácí, co je rajcatova passata, passata recept, passata, co je passata, rajský protlak z rajčat, recept rajský protlak, jak udělat rajský protlak, rajčatová passata, jak se dela rajsky protlak, nejlepší recept na domácí rajský protlak, jak uvařit rajský protlak, domaci rajsky protlak recept

Suroviny:
rajče, bazalka čerstvá

Přidat fotografie receptu