Suroviny
Porce: 2 velké pizzy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 766 kJ / 4 485 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 215,81 g |
Tuky | 152,63 g |
Vláknina | 43,18 g |
Cholesterol | 477 mg |
Sodík | 7,82 g |
Sůl | 19,33 g |
Sacharidy | 542,96 g |
Postup přípravy
Do větší mísy nalijeme 1/2 hrnku teplé vody a rozmícháme v ní droždí. Necháme chvíli stát.
V míse kuchyňského robotu nebo ve velké míse smícháme mouku a sůl.
Vlažnou vodu nalijeme do mísy s rozpuštěným droždím a lehce promícháme. Tuto směs pomalu lijeme k mouce a pomalu mícháme. Přidáme olivový olej. Mícháme na nízké rychlosti.
Na robot nasadíme hnětací hák (nebo dřevěnou vařečkou) těsto uhněteme na nižších obrátkách dohladka, asi 5 minut.
Těsto vložíme do olejem lehce vymazané místy, jednou otočíme, aby se olejem těsto pokrylo a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout, cca 1 1/2 - 2 hodiny až zdvojnásobí objem. Krok 2: Zatímco těsto kyne, připravíme si omáčku.
Rajčatová omáčka
Máslo rozpustíme ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli, oregano a sůl. Vaříme za občasného míchání, dokud se tekutina neodpaří a cibule nebude zlatavá, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi dalších 30 vteřin.
Přidáme rajčata a cukr a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut. Pokličku odkryjeme a vaříme asi dalších 15 minut dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme bazalku, pepř a olivový olej. Krok 3: Dokončení
Troubu předehřejeme na 250°C a necháme alespoň 30 minut péct naprázdno.
Těsto vyndáme z mísy na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. (Pokud budeme polovinu zamrazovat, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do mrazáku.)
Z těsta, které budeme používat lehce vytvarujeme hladkou kouli. Přikryjeme ji vlhkou utěrkou na alespoň 10 minut, ale ne více než 30 minut.
Připravíme si hlubokou formu o průměru cca 30 cm a lehce ji vymažeme olivovým olejem. (Pokud nemáte kulatou, můžete samozřejmě použít i hlubší hranatou zapékací formu/ mísu/ pekáč nebo formu.)
Těsto vytvarujeme na dno a do stran, lehce pomažeme olivovým olejem.
Na těsto, tedy dno pizzy dáme nastrouhanou mozzarellu.
Na ní nalijeme rajčatovou směs a řádně rozprostřeme až ke krajům.
Na směs naskládáme další suroviny dle chuti - např. kolečka paprikáše, kousky slaniny, šunku, houby, olivy, artičoky, atd.
Pečeme 20 - 30 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Před krájením necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Recept je na dvě velké pizzy, až pro 8 strávníků! Na jednu pizzu stačí 250 g sýra. Já vždy polovinu těsta zamrazím, stejně tak polovinu omáčky (případně sýra) a mám tak vše k dispozici, když se rozhodnu znovu péct pizzu. Zmražené těsto a omáčku vyndám ráno nebo kolem poledne z mrazáku a nechám vše při pokojové teplotě rozmrazit.
Nesypte na rajčatovou omáčku (tedy navrch) pizzy už sýr. Zbytečně by se vám spálil a zhnědnul a věřte, že ho je tam skutečně hodně. :-)
Zveřejněno 30. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vysoká a hluboká pizza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BywW
Moje poznámka
Vysoká a hluboká pizza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BywW
Nejnovější recepty
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 24 minutami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 1 hodinou
Vánoční stromečky
Přidáno před 3 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 4 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 6 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 7 minutami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 2 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 2 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 2 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 4 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 17 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 18 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 18 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 19 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 19 hodinami
Tématické fráze:
pizza/recept,
pizza vysoké těsto,
vysokapizza,
robot pizza,
jak upéct zmraženou pizzu,
pečení zmražený pizzy,
pizza cl,
robot míchání těsta,
hluboká zapékací mísa
Suroviny:
voda,
droždí,
mouka pizza,
sůl,
voda,
olej olivový extra virgin,
máslo,
cibule,
koření oregáno sušené,
sůl,
česnek,
rajče,
cukr,
sušená bazalka,
olej olivový extra virgin,
pepř mletý,
sýr mozzarella,
paprikáš,
šunka,
slanina
Komentáře (1)