Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vysoká a hluboká pizza

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 30 min

150 min (120 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 2 velké pizzy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 766 kJ /
4 485 kcal
Bílkoviny215,81 g
Tuky152,63 g
Vláknina43,18 g
Cholesterol 477 mg
Sodík 7,82 g
Sůl19,33 g
Sacharidy542,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto:
Do větší mísy nalijeme 1/2 hrnku teplé vody a rozmícháme v ní droždí. Necháme chvíli stát.
V míse kuchyňského robotu nebo ve velké míse smícháme mouku a sůl.
Vlažnou vodu nalijeme do mísy s rozpuštěným droždím a lehce promícháme. Tuto směs pomalu lijeme k mouce a pomalu mícháme. Přidáme olivový olej. Mícháme na nízké rychlosti.
Na robot nasadíme hnětací hák (nebo dřevěnou vařečkou) těsto uhněteme na nižších obrátkách dohladka, asi 5 minut.
Těsto vložíme do olejem lehce vymazané místy, jednou otočíme, aby se olejem těsto pokrylo a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout, cca 1 1/2 - 2 hodiny až zdvojnásobí objem. Krok 2: Zatímco těsto kyne, připravíme si omáčku.
Rajčatová omáčka
Máslo rozpustíme ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli, oregano a sůl. Vaříme za občasného míchání, dokud se tekutina neodpaří a cibule nebude zlatavá, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi dalších 30 vteřin.
Přidáme rajčata a cukr a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut. Pokličku odkryjeme a vaříme asi dalších 15 minut dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme bazalku, pepř a olivový olej. Krok 3: Dokončení
Troubu předehřejeme na 250°C a necháme alespoň 30 minut péct naprázdno.
Těsto vyndáme z mísy na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. (Pokud budeme polovinu zamrazovat, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do mrazáku.)
Z těsta, které budeme používat lehce vytvarujeme hladkou kouli. Přikryjeme ji vlhkou utěrkou na alespoň 10 minut, ale ne více než 30 minut.
Připravíme si hlubokou formu o průměru cca 30 cm a lehce ji vymažeme olivovým olejem. (Pokud nemáte kulatou, můžete samozřejmě použít i hlubší hranatou zapékací formu/ mísu/ pekáč nebo formu.)
Těsto vytvarujeme na dno a do stran, lehce pomažeme olivovým olejem.
Na těsto, tedy dno pizzy dáme nastrouhanou mozzarellu.
Na ní nalijeme rajčatovou směs a řádně rozprostřeme až ke krajům.
Na směs naskládáme další suroviny dle chuti - např. kolečka paprikáše, kousky slaniny, šunku, houby, olivy, artičoky, atd.
Pečeme 20 - 30 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Před krájením necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Recept je na dvě velké pizzy, až pro 8 strávníků! Na jednu pizzu stačí 250 g sýra. Já vždy polovinu těsta zamrazím, stejně tak polovinu omáčky (případně sýra) a mám tak vše k dispozici, když se rozhodnu znovu péct pizzu. Zmražené těsto a omáčku vyndám ráno nebo kolem poledne z mrazáku a nechám vše při pokojové teplotě rozmrazit.
Nesypte na rajčatovou omáčku (tedy navrch) pizzy už sýr. Zbytečně by se vám spálil a zhnědnul a věřte, že ho je tam skutečně hodně. :-)

Zveřejněno 30. 8. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vysoká a hluboká pizza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BywW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vysoká a hluboká pizza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BywW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Alena Gotz 24. 11. 2016 19:32
Dik za recept! Davali jsme vsechno opacne a Ted podle receptu to je vyborny. Hlavne od ty doby co delam tuhle rajcatovou omacku tak uz jinou pizzu ani nekupujem. Ta fakt za to stoji.:yes:

Tématické fráze:
pizza/recept, pizza vysoké těsto, vysokapizza, robot pizza, jak upéct zmraženou pizzu, pečení zmražený pizzy, pizza cl, robot míchání těsta, hluboká zapékací mísa

Suroviny:
voda, droždí, mouka pizza, sůl, voda, olej olivový extra virgin, máslo, cibule, koření oregáno sušené, sůl, česnek, rajče, cukr, sušená bazalka, olej olivový extra virgin, pepř mletý, sýr mozzarella, paprikáš, šunka, slanina

Přidat fotografie receptu