Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitné chlebové dalamánky

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Středně náročný

Suroviny

Porce: 5 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 877 kJ /
1 883 kcal
Bílkoviny50,94 g
Tuky40,13 g
Vláknina34,51 g
Cholesterol 57 mg
Sodík 78 mg
Sůl0,17 g
Sacharidy312,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrůlku vložíme máslo, přilijeme mléko a lehce zahřejeme, máslo necháme rozpustit. Krok 2: Do misky nasypeme mouku, semínka, sůl a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Zalijeme mlékem a necháme asi 5 minut odstavené. Poté k surovinám přilijeme vlažnou vodu a pomalu propracováváme. Těsto je hutné a zpočátku se bude lepit. Pro lepší manipulaci těsto dále vypracováváme na vále, dokud nedostane pružnou a kompaktní konzistenci. Zpracované těsto vložíme zpět do mísy, lehce potřeme vodou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě (např. v lehce vyhřáté troubě). Během kynutí těsto znovu prohněteme. Krok 3: Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta nakrájíme 5 (záleží na vás) kousků, z nichž utvoříme dalamánky. Každý z nich třikrát na šikmo nařízneme. Plech, na kterém budeme péct, si na chvíli dáme nahřát do trouby a dalamánky na něm pod pečícím papírem necháme ještě 10 – 15 minut kynout. Poté je potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.
Pečeme 45 minut. V půli pečení je opět potřeme vodou.

Zveřejněno 3. 9. 2015

Poznámka autorky Vareniste.cz

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné chlebové dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xmYP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitné chlebové dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xmYP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Dodržala som postup, takže maslo som rozpustila v mlieku. Neviem, ako to pôsobí na čerstvé droždie, ale ja som použila sušené a to sa pekne aktivovalo. Cesto vykyslo a dalamánky sú dobré. Ľanovými semienkami som nešetrila, používam ich denne, takže som ich nasypala do cesta neúrekom. ;-)

Nějak mi uniká smysl zalití droždí mlékem, ve kterém je rozpuštěno máslo - jednobuněčné kvasinky "dýchají" celým povrchem těla a tuk jim ho obalí - proto se nemá přidávat přímo k nim.
A další - opravdu je v receptu pouhých 7 g lněného semínka?:-O V použitých 420 g mouky nemůže být tohle minimnožství, podle mě, ani vidět, natož nějak cítit.

Tématické fráze:
žitná mouka chlebová recepty, chleba z žitné mouky, dalamánky z chlebové mouky, žitná chlebová mouka, žitné dalamánky, žitný dalamánek, dalamánky z žitné mouky, chlebové dalamánky, žitná chlebova mouka recepty, zitna chlebova mouka recept, žitná mouka chlebová, recept na chleba ze žitné mouky, chleba z žitné chlebové mouky, žitný dalamanek recept, recept na zitny dalamanek, žitné dalamánky recept, žitné salamanky recepty, recept na domácí žitné dalamánky, dalamánky recept, chlebova mouka zitna hladka recepty

Suroviny:
mouka žitná, mouka hladká pšeničná, droždí, máslo, mléko, voda, sůl, cukr, semínka slunečnicová, semínka lněná

Přidat fotografie receptu