Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka podle Romana Vaňka

Dokonale vychytaný recept se všemi záludnostmi, to je vizitka zkušeného kuchařského mistra Romana Vaňka. Vánočka neodmyslitelně patří k Vánocům, ale byla by škoda si jí někdy během roku nevyzkoušet.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 40 min

130 min (90 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 621 kJ /
2 538 kcal
Bílkoviny61,12 g
Tuky90,02 g
Vláknina22,37 g
Cholesterol 444 mg
Sodík 1,77 g
Sůl4,33 g
Sacharidy359,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Krok 2: Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Krok 3: Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle. Krok 4: Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme. Krok 5: Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíme, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí). Krok 6: Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Krok 7: Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku. Vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme hodinu kynout. Krok 8: Včas předehřejeme troubu na 160 °C. Krok 9: Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40-50 minut dozlatova.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 11. 9. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle Romana Vaňka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NRZ2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle Romana Vaňka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NRZ2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
mazanec podle vaňka, vánočka vaněk, mazanec podle romana vaňka, roman paulus vánočka, vancka, vanek vanocka, vánočka recept vaňěk, roman vaněk mazanec, mazanec od romana vaňka, recepty romana vaňka, vanĕk vánočka recept, mazanec roman vaněk, vánočka podle pauluse, vánočka podle, mazanec vanek, mazanec romana vanka, mazanec od vanka, vanocka podle absolonove, roman vaněk recepty, mazanec od kuchare vanka

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, droždí, mléko, cukr, cukr vanilkový, máslo, sůl, citron, vejce, rozinky, mandle loupané, vejce, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu