Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanový čirok s houbami a rozmarýnem

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

petram petram

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 330 kJ /
557 kcal
Bílkoviny3,48 g
Tuky50,67 g
Vláknina7,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 808 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy19,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čirok propláchneme a nejlépe přes noc namočíme do studené vody. Krok 2: Poté vodu slijeme, čirok zalijeme zeleninovým vývarem a dáme vařit. Krok 3: Vaříme doměkka, asi 50-60 minut, podle potřeby doléváme vodu. Krok 4: Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme houby (sušené předem namočíme, opět nejlépe přes noc, mražené rozmrazíme, čerstvé očistíme a nakrájíme na plátky). Podlijeme trochou vody a dusíme 20 minut. Krok 5: Na posledních 5 minut přidáme rozmarýn. Krok 6: Když jsou houby měkké, vmícháme uvařený čirok, osolíme, opepříme a společně ještě 5 minut podusíme. Krok 7: Na závěr vmícháme smetanu, podle potřeby dochutíme a můžeme podávat.

Zveřejněno 12. 9. 2015

Poznámka autorky petram

Inspirovala jsem se zdejším receptem na rozmarýnovou krkovičku podávanou na smetanových kroupách. Jako vegetarián jsem vynechala krkovičku a kroupy nahradila bezlepkovou alternativou. A moc jsem si pochutnala.

Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.

U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smetanový čirok s houbami a rozmarýnem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zoVq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smetanový čirok s houbami a rozmarýnem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zoVq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
čirok recepty, čirok recept, čirok, čirok s lesními houbami, houbové recepty, pšenice s lesními houbami, recepty z čiroku, kuřecí bulgureto, rizoto z ciroku, zapečený čirok, čirok polévka

Suroviny:
čirok, olej, cibule, rozmarýn sušený, smetana rostlinná, sůl, pepř

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu