Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 240 kJ / 4 599 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,16 g |
Tuky | 145,89 g |
Vláknina | 39,13 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 365 mg |
Sůl | 0,78 g |
Sacharidy | 721,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte vychlazený, na kostky nakrájený Alsan a s pomocí pastry cutteru či rukama tuk zapracujte do mouky. Těsto by mělo mít konzistenci drobenky.
Krok 2: Přidejte vodu smíchanou s jablečným octem a vIdličkou dobře promíchejte, poté prodělejte na vále. MělI byste získat měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se dobře pracuje.
Krok 3: Rozdělte ho na půl (nebo na jednu trochu větší a menší půlku .), zabalte do sáčků a nechte asi hodinu (nebo než připravíte náplň) tuhnout v lednici.
Krok 4: Mezitím, co těsto tuhne, připravte náplň do koláče.
Krok 5: Broskve omyjte a nakrájejte na měsíčky (záleží na velikosti broskve, ale neměly by být širší než cca 1 cm), ve větší míse je smíchejte s borůvkami a pokud vaše ovoce pustí hodně šťávy, slijte ji (a vypijte).
Krok 6: V hrnku promíchejte cukr, koření mouku a škrob.
Krok 7: Tuto směs vysypte na ovoce a JEMNĚ promíchejte vařečkou. Pokapte citrónovou šťávou a dejte odpočinout do lednice.
Krok 8: Troubu vyhřejte na 200°C, formu na koláč vyložte pečícím papírem nebo ji vymažte tukem a dobře vysypte hrubou moukou.
Krok 9: Větší půlku těsta vyválejte na pečicím papíře na šířku cca 2 mm.
Krok 10: Když je placka dostatečně veliká, podeberte zespodu papír s těstem a obraťte ho do koláčové formy.
Krok 11: Sloupněte papír a těsto vytvarujte do formy (spíše ho tam po krajích "pokládejte", neměli byste ho vytlačovat rukama, nebo nějak vytahovat).
Krok 12: Do těsta nasypte ovocnou náplň (pokud by ovoce v lednici pustilo hodně vody, opět ji slijte), vyválejte druhou půlku těsta, koláč ji přikryjte a po krajích dobře spojte.
Krok 13: Nožem nebo ozdobnou formičkou udělejte do koláče průduchy a pokud nechcete, aby část náplně vybublala ven z koláče, zapíchněte do něj trubice, které mohou odvádět teplo a páru (já používám kovové trubičky na kremrole s průměrem cca 1,5 cm, zapíchlé skoro až na dno koláče, vypadá to pak nějak takhle).
Krok 14: Koláč potřete rostlinným mlékem a posypte cukrem.
Krok 15: Dejte do trouby a do spodní části trouby dejte plech či mřížku s pečicím papírem, aby vám šťáva, která možná vyteče (pokud nemáte trubičky), nezašpinila troubu.
Krok 16: Pečte 15 minut na 200°C, poté teplotu zmírněte na 175°C a pečte dalších 45 (- 55) minut (záleží na výkonnosti trouby).
Krok 17: Koláč vyndejte a nechte úplně vychladnout, poté přendejte do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení příliš nevytékala (což ovšem vadí spíše estetičnu než chuti).
Zveřejněno 22. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní koláč s borůvkami a broskvemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4PQV
Moje poznámka
Letní koláč s borůvkami a broskvemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4PQV
Nejnovější recepty
Kuskusový salát s uzeným tofu
Přidáno před 2 hodinami
Pečené brambory s chřestem
Přidáno 26. 4. 2025 14:00
Bezlepková bábovka s vaječným likérem
Přidáno 26. 4. 2025 13:16
Květákový koláč à la pizza bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 12:56
Chléb z červené čočky s tahini (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 11:41
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno 24. 4. 2025 18:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květák z horkovzdušné fritézy
MirkaP před 1 hodinou
Houbový pekáček
bobnak před 2 hodinami
Vepřové pod zelím pečené - z remosky
bobnak před 2 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
pralinkaalenka před 3 hodinami
Tagliatelle se špenátem a kuřecím masem
Januli-holky před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
MARKANITA před 3 hodinami
Hermelín do trouby i na gril
Jasminka4 před 3 hodinami
Guláš na černém pivu
Sahula před 4 hodinami
Kýta na černém pivu
Sahula před 4 hodinami
Krkovička na slanině, zázvoru a černém pivu
Sahula před 4 hodinami
Tématické fráze:
letní broskvový koláč,
letní koláče,
mechové těsto na koláč na plech,
zdravý borůvkový kolač ze sojového mléka,
kolač s broskvemi se špaldovou moukou,
kokosový koláč s borůvkami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr hnědý,
sůl,
máslo rostlinné,
voda,
voda,
ocet jablečný,
broskve,
borůvky,
cukr hnědý,
skořice mletá,
ořech muškátový,
zázvor mletý,
mouka polohrubá,
škrob kukuřičný,
šťáva citronová,
mléko sojové
Komentáře