Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indický dal s koprem

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 569 kJ /
614 kcal
Bílkoviny7,78 g
Tuky42,07 g
Vláknina22,16 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy44,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Luštěniny propláchneme a na několik hodin namočíme. Krok 2: Do rozehřátého oleje vhodíme římský kmín a hořčičné semínko, teplotu stáhneme a opékáme asi 1 minutu, až se koření rozvoní. Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a restujeme další minutu. Poté přidáme kari lístky a drobně pokrájenou cibuli a restujeme, až cibule získá zlatavou barvu. Krok 3: Následně přidáme drobně nakrájená rajčata a restujeme dalších 5-10 minut, až se rajčata rozvaří téměř na kaši a pustí barvu do oleje. V této fázi vmícháme kurkumu, přisypeme propláchnuté luštěniny, podlijeme vodou tak, aby sahala nad luštěniny, ochutíme chilli, garam masala a solí a za občasného zamíchání vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu, aby sahala vždy nejméně na úroveň luštěnin. Krok 4: Když jsou luštěniny měkké, vmícháme kopr, citronovou šťávu a podle potřeby dosolíme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem (ten ale obvykle není bezlepkový).

Zveřejněno 22. 9. 2015

Poznámka autorky petram

Recept mám od kolegyně Indky. Jednou mi dala takto připravený dal (luštěninovou kaši) ochutnat a okamžitě jsem si ho zamilovala. Kari lístky jsou u nás obtížně k sehnání, lze je vynechat, ani v Indii je nepoužívají všichni, převážně jen Jihoindové. Co se týká luštěnin, používají dva až tři druhy a dávají vařit všechny najednou, i když se červená čočka za dobu varu rozvaří – alespoň kaši zahustí. Dovolila jsem si udělat jedinou změnu – Indka na toto množství dalu dává dva vrchovaté hrnky nasekaného kopru a vaří ho od začátku s luštěninou. Jejich kopr si i po dlouhém vaření zachovává chuť, náš kopr nevydržel a koprová chuť se zcela ztratila. Proto jsem zavedla počeštěný postup a la koprovka – přidat méně kopru a až na závěr.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indický dal s koprem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yxwP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indický dal s koprem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yxwP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
indický dal, recept indický dál, indické recepty, indický dál recept, indické dal, indicky daal, indický obchod, indické luštěniny, daal masala recept, indické recepty luštěniny, dál, indicky gdal, tykamasala, priprava lustenin v indicke kuchyni, indický dal recepty, nejlepší indické top recepty, idicky dal, tyka masala, indicky dal s mungo fazoli, co s koprem

Suroviny:
olej, římský kmín mletý, semínka hořčičná černá, česnek, zázvor, listy kari čerstvé, cibule, rajče, kurkuma, koření garam masala, koření chilli, sůl, kopr čerstvý, čočka červená, fazole mungo, hrách toor dal, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu